Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.01.1983

Delo, Šport: ... Izredna vzpona v steni Triglava in Široke peči

Prva zimska ponovitev Šlosarske smeri ter Dibonov raz v severni steni Široke peči potrdila visoko raven našega alpinizma
Čeprav razmere v tem času - vsaj v visokih severnih stenah - niso najboljše, sta bila pred dnevi opravljena še dva vzpona, ki bosta prav gotovo šla v anale našega alpinizma. Še posebno, ker sta bila opravljena v dveh nadvse atraktivnih stenah, triglavski, ki vzbuja pozornost s svoje markantnostjo, in Široki peči, odmaknjeni in obenem vsem v Martuljku tako na očeh.
V petek 21. t. m. sta se v Vratih združili dve, zadnje čase nadvse uspešni navezi: Franček Knez (IMPOL) - Lidija Painkiher (Akademski AO) in mlada Domžalčana Janez Jeglič - Silvo Karo. Zaradi gneče pa so morali predremati noč kar na podstrešju zimske sobe. Že ob treh pa so jo mahnili pod zasneženo Steno.
Še v mraku so vstopili v (tudi poleti) izredno zahtevno Šlosarsko smer, ki ima razen tega malo že zabitih klinov. Novih pa tudi skoraj ni bilo mogoče zabijati in temu primemo je bilo tudi napredovanje ter varovanje. Pa so vseeno zelo naglo napredovali in si prvi bivak uredili šele na koncu smeri, pod velikimi strehami. V nedeljo jim je preostal le še vzpon do Jugovega stebra in po njem na rob stene. Za prvo zimsko ponovitev Šlosarske smeri v Steni so potrebovali le 15 ur in pol.
Tudi Dibonov raz (VI, AO/IV-V, 600m) v S steni Široke peči ima najbrž le malo več kot deset ponovitev, čeprav so jo preplezali prvič že leta 1935.
Dare Alič, Stane Belak (oba AO Matica) in Emil Tratnik (Idrija) so bili pri vstopnem žlebu v soboto šele okoli 9. ure, potem ko so se že kar dobro namučili (do B III in naprej). In do večera so napredovali do previsne poči pod v desnem boku, kjer pa so si lahko uredili le neudoben bivak. Drugi dan dopoldan jim sneg, razen »snežnega balkona« v previsu črne poči, ni delal prevelikih težav. Ko pa so prešli v levi bok, so se razmere občutno poslabšale. »Trije raztežaji majavih blokov in snežnih figur direktne variante do osrednjega kamina, potem pa do polnoči še skozi labilne opasti v njem ...« je Belak v dnevnik zapisal o tem delu. Bil pa je to ključen del vzpona in najbolj garaški: 16 ur za 10 raztežajev. V ponedeljek jih je čakala še krušljiva prečka in ob 12. uri so bili na vrhu. Potem pa sestop v Amfiteater in v B III, ob petih popoldan pa so bili že spet v Gozd-Martuljku. Za vse - smeri je bilo nekako 29 raztežajev - so porabili ravno toliko ur plezanja.

FRANCI SAVENC

Košuta in Kokrska Kočna
Jana in Milena Ekar sta 23. t. m. opravili grebensko prečenje Košute, od Tolste Košute do Velikega vrha. Dva dni kasneje pa je Milena Ekar z Simonom Bizjakom (AO Nova Gorica) preplezala (550 m visoko) steno Kokorske Kočne. Vstopila sta po Desnem žlebu, plezala do značilne rame, od tu pa po ozki grapi levo v vršni kotel. Na SZ greben sta izplezala pri značilni rami.

Z mislimi vedno bolj v Himalaji
Ob pripravah na odpravo pa celjski alpinisti skrbijo tudi za naraščaj
Čeprav se celjski alpinisti pospešeno pripravljajo na odpravo v še nepreplezano himalajsko steno Gaurišankarja, ne pozabljajo tudi na vzgojo naraščaja. Pred tednom dni so na Okrešlju pripravili prvi del zimskega tečaja (10 tečajnikov in 9 članov). Vadili so hojo in plezanja, zaustavljanje padcev, varovanje ter pripravo bivaka in opravili več pristopov. Lojze Cajzek je pred tem preplezal Peščeni raz in sestopil po Tschadovi v Turski gori in Diehlov žleb (navzgor in v sestopu) v Mrzli gori. 22. in 23. t. m. sta s Slavkom Cankarjem v 13 urah ponovila Direktno smer (V+, Al/IV-V, 600 m) v S steni Štajerske Rinke. Razen v dveh raztežajih sta ves čas morala uporabljati ledno tehniko. Čanžek, Golob, Šahova, Šrot in Zupanc pa so nenavezani preplezali Samotno smer v SV steni Križa.
Javljajo tudi, da bodo imeli jeseni možnost za prevoz ene do dveh ton tovora v Himalajo - po ugodnejši ceni kot Poljaki.

Množično v Grapi ob Šitah
Ekstremno plezanje v ledu, vendar v odličnih razmerah - 5,5 ure
Grapo med Travnikom in Šitami so prvi preplezali Viktor Meglič, Janko Mirnik in Milan Schara 24. in 25. septembra 1950. Prvo ponovitev pa je ta smer najbrž doživela šele 20. oktobra 1968 (M. Košir in V. Schlamberger). Od tedaj pa je tudi znan le še en vzpon po originalni, dva v kombinaciji z Levo smerjo in zimski vzpon Mitje Koširja, Janeza Kunstlja in Lojzeta Novka (5. marca 1970), ki pa je potekal ves čas po grapi.
V soboto 22. t. m. pa je Grapa ob Šitah doživela »množični« obisk. Kranjskimi navezama Tomo Česen-Peter Markič in Andrej-Marija Štremfelj, se je v Tamarju pridružil še Tine Kristan (Črnuče) s soplezalcem iz Akademskega AO. »Bila je prava poslastica težkega, ekstremnega plezanja v ledu« je v sporočilu zapisal Česen. Šest raztežajev z naklonino 70 do 85 stopinj in odlične razmere! Srednji del je bil položnejši, tako kot izstopni, kjer pa se jim je udiralo. Plezali pa so - vsaj prvi štirje - pet ur in pol.

F. S

Tolminci raziskujejo svoje gore in stene
Načrtna aktivnost soškega AO - Pripravljajo tudi opise za alpinistični vodniček - Nove ture

TOLMIN - Ko je na osnovi gradiva, ki ga je pripravil pokojni Marko Šurc, izšel vodniček »BOHINJSKE STENE«, so nekateri kmalu ugotovili, da je za nekatere opisane stene pravzaprav boljše izhodišče na Tolminskem. In člani soškega AO, doma iz Tolmina in okolice, so znanim stenam kmalu priključili nove. Sedaj je gradiva že skoraj za novi vodniček in Vasja Kavčič ga tudi že pripravlja, segel pa bo tja do Krna in Batognice.

Razen številnih tur, o katerih smo že poročali, so Tolminci opravili v januarju še številne nove. Darko Obid je 12. t. m. preplezal Šoštarsko (v Šoštanju) Kontni vrh: II-III, 40°. Janko Humar in Žarko Trušnovec sta štiri dni kasneje preplezala spet tri nove v V steni Novega vrha 45-50°, 150 m) in ponovila šest že znanih v isti steni. Sneg sta imela odličen, le premalo ga je bilo, tako da so bile strme stopnje pokrite le s tenko plastjo ledu.
Predzadnji vikend je imelo 13 članov SOA iz Tolmina tečaj na planini Polog, ki je iz njihovega kraja oddaljen le 14 km, obdajajo jo pa številne stene. Visoke so 100 do 300 m (vmes so poraščene gredine), stena Kuntarja pa celo 1000 m. Vse so zelo hitro kopne in omogočajo vzpone v kopni skali že zelo zgodaj. 22. t. m. so vsi skupaj preplezali Mavrično grapo (V/30-450, 600 m) v S steni Kuntarja. Dan kasneje pa so plezali ločeno in v Kuntarju ter Tolminskem Kuku preplezali tri nove smeri ter 1. P Pozabljene grape. Janko Humar in Marko Kogoj sta potem še nadaljevala. V ponedeljek sta preplezala Anetin slap (90/60-80°, 5R, ostalo 30-50°, skupaj 350 m) v J steni Tolminskega Kuka. V torek pa sta opravila še prečenje stene Kuntarja, preplezala Tolminsko smer v tej steni (vse prvenstveno), sestopila pa sta po Pozabljeni smeri (2. P.)

F. S.

Izgubili dereze
AO Mengeš je imel v nedeljo 23. t.m. skupno turo po Mihovi grapi. Dva dni kasneje so trije preplezali še J greben Grintovca in - med sestopom, verjetno nekje nad spodnjo postajo tovorne žičnice na Kokrsko sedlo - izgubili simondove dereze, model Makalu. Najditelja prosijo, da pusti sporočilo na PZS (tel. 312-553).

ALPINISTIČNE NOVICE

»Paklenica 83« drugič
Planinska zveza Hrvatske se je (na hitro) odločila, da vendarle razpiše 2. mednarodni plezalni tabor »Paklenica 83«. Akcija bo med 3. in 8. aprilom letos, prijave pa morajo vabljene organizacije poslati do sredine februarja. Do tedaj bo upajmo tudi znano, pod kakšnimi pogoji se bodo tabora lahko udeležili naši alpinisti.

V Bovškem Gamsovcu
Peter Čižmek (Obalni AO) in Miran Jus (Črnuče) sta 22. t. m. preplezala Veliko grapo (Juvan-Sazonov) v Bovškem Gamsovcu in sicer verjetno z novo izstopno varianto (6 R v levo). Smer je bila doslej malokrat preplezana. V arhivu sta le dva podatka: 1. P Gruden in Vugova januarja 1976 in Mihelič ter Rupar dva meseca kasneje.

Tamovci na Kamniškem sedlu
Davorin Gomilšek in Samo Žnidaršič, člana AO TAM, sta predzadnjo soboto v treh urah preplezala novo smer (Januarska: 80/45-70°, zgoraj 30°, 300 m) v S steni Kamniškega sedla. Poteka vzporedno s prehodom skozi Lijak (7. 1 v Golnarjevem vodičku).
Njuni tovariši Silvo Babič, Davorin Podrepšek in Joka Tučič pa so (prav tako 22. t. m.) preplezali Levi greben (5. 1) v S steni Planjave: IV, 50/40°, 1150 m. Plezali so ga deset ur, ker je Tučiču prekmalu »razpadla« dereza sicer znane tvrdke Charlet-Moser.

Vzponi in polet
Iztok Tomazin je 5. t. m. preplezal pet smeri v S steni Begunjščice. Med drugim je opravil 1. P Večerne (III, 320 m) in ponovil Ostržkovo (III+, 420m). Točno 14 dni kasneje sta z Dušanom Markičem (oba AO Tržič) preplezala Mladinsko in Direktno v Storžiču ter sestopila po Kramarjevi. V nedeljo 23. t. m. pa je Tomazin opravil še prvi »zimski« polet z Begunjščice. Pogoji za polet z zmajem so bili obupni in če ne bi imel pomoči (neznanih planincev), bi ga težko uresničil. Vendarle mu je uspelo ostati v zraku (okoli 300 m nad vrhom) okoli eno uro.

Vzponi Kamničanov
Predzadnji vikend so člani AO Kamnik in udeleženci AŠ plezali v glavnem nad Kamniškim sedlom. Preplezali so Bosovo grapo in Šijo Brane, Zgornji steber Brane (Nadvešnik- Pinterič). V nedeljo sta Benkovič in Nadvešnik preplezala Wisiakovo grapo v Planjavi (75/30-40°, 800 m), ki sta jo do polovice (z izstopom na Sukalnik) ponovila tudi Jenkova in Pinterič. Božič in Kemperle sta tega dne ponovila Rumeno zajedo v Koglu, Tone Škarja pa Domžalsko grapo v Brani. V ponedeljek sta Božič in Pavlič v Osapski steni preplezala Žago.

Idrijci na Vršiču
V soboto in nedeljo pred tednom dni je 12 članov AO Idrija na tečaju v okolici Vršiča opravilo 40 alpinističnih tur. Največ jih je ponovilo Meniskusov žleb, Uroševo grapo in grape v V steni Mojstrovke. Črnilogar in Svetičič sta v nedeljo preplezala Zimsko smer v Kraju sten in sestopila po SZ grapi.

Uspešni tudi Novomeščani
Člani AO Novo mesto so pred tednom plezali kar na treh različnih koncih. Brezovar in Jevšek sta opravila grebensko prečenje Vratca-Bogatin-Podrta gora. Golob, Koštamaj in Radeževa so bili na Okrešlju in so ponovili Tschadovo v Turski gori ter Vzhodno v Križu. Kolšek in Železnik pa sta preplezala slovensko smer v Steni.

V Raduhi in Lanežu
Lupša, Povsod in Radovič (člani AO Črna) so v noči med 7. in 8. januarjem preplezali Stanetovo zajedo v Srednji Raduhi. 22. t. m. pa sta Povsod in Radovič preplezala še novo smer v Lanežu (Butalsko grapo, 55/50°, 120 m), levo od Jocinega grebena.

V Planjavi in Ojstrici
Levi greben v S steni Planjave je 22. januarja preplezal (3. ZP) tudi Srečko Rihter. Dan kasneje pa sta z Zdenkom Zoričem (oba AO Kozjak) preplezala v S steni Ojstrice kombinacijo: spodaj smer Ivo Reye, zgoraj pa smer Ogrin-Omerza (V/IV-, 10 ur).

Nad Jezerskim
Davo in Luka Karničar sta 12. t. m, preplezala zanimivo kombinacijo v okoli 1000 m visoki steni Velike Koroške Babe. Povzpela sta se po spominski smeri Jerneja Krča (50-80°), preplezala S greben in sestopila po Ogledniški. Nekaj dni pred tem sta preplezala tudi Sinji slap pod Češko kočo, kljub slabemu vremenu.
V soboto 15. t. m. so člani AO Jezersko preplezali Grapo (II-III, 700 m) med Babo in Ledinskim vrhom in nato opravili še prvo zimsko grebensko prečenje izpostavljenega SZ grebena na Ledinski vrh. S tega so se potem nekateri tudi smučali. Pet dni kasneje sta Davo Karničar in Rado Markič preplezala Grapo v Kokrski Kočni, sestopila pa v hudem vetru po SZ grebenu. V nedeljo pa sta brata Karničar opravila še 1. ZP (letos že večkrat oblegane) Zajede Ekar - Jamnik v Dolški škrbini: VI-V, A0, 350 m, 8 h. Vstopila sta po Diagonali, največ težav pa sta imela v drugem raztežaju, za katerega sta porabila kar tri ure.

Zimski alpinistični tečaj
Komisija za alpinizem PZS pripravlja v dneh od 20. do 26. marca v domu na Komni zimski začetniški alpinistični tečaj, preizkusna tura pa 26. in 27. februarja nad Kamniško Bistrico.
Namen tečaja je seznaniti udeležence z gibanjem po gorah v zimskih razmerah, zato bo poudarek predvsem na smuških pristopih in grebenskih turah. Tečajniki morajo obvladati smučanje in imeti s seboj vso osnovno tehnično opremo. O podrobnostih se lahko poučijo pri načelnikih AO (AS), ki morajo tudi podpisati prijave. Cena tečaja je 6.000 din, stroški pa se dele na tretjine (udeleženec, PD in KA PZS). Razpis velja tudi za vodjo (GV) in inštruktorje, rok za prijavo pa bo potekel 15. februarja.

Treningi dvakrat tedensko
Člani AO Škofja Loka - aktivnih je bilo 25 - so v lanskem letu opravili 580 alpinističnih tur. Najuspešnejša akcija je bila vsekakor odprava v Ande, kjer je pet udeležencev opravilo dva prvenstvena vzpona, ponovili (2. P) so Ameriško v Huandoyu in opravili še nekaj pristopov.
V soboto in nedeljo pred tednom dni so bili na Vršiču in 17 udeležencev ture je opravilo 61 vzponov (Krajnik in Vidmar sta preplezala Kaminsko smer v Mali Mojstrovki). In pred dnevi so lahko začeli tudi z organiziranim treningom. Imajo ga dvakrat tedensko v posebnem trimskem kabinetu.

V dveh navezah
Igor Ježovnik (Prevalje) - Drago Slanic (Ravne) in Robi Jamnik (Ravne) - Dušan Planinc (Šmarna gora) so 20. t. m. preplezali Centralno grapo v Mrzli gori in sestopili po Zahodni smeri. Dva dni kasneje so ponovili še Peščeni raz Turske gore.

Nočna varianta v Studorju
Marko Česen (Kranj) in Stane Čufar (Železniki) sta 13. t. m. v nekaj manj kot treh urah nenavezana preplezala Slovensko smer v Steni. Le malo za njima je izplezala naveza Tone Hiršenfelder-Franc Pogačnik (ista AO). Osem dni kasneje je Hiršenfelder popoldan pričel z vzponom po Centralni smeri v Studorju. Raztežaj pod votlino je zaradi noči zavil desno in preplezal novo (Nočno) varianto z oceno II-III, 100 m. Izplezal je po Grebenski smeri in bil na vrhu ob 20. uri. Studor je bil povsem suh in na izstopu je opazoval lahko celo razcvetele telohe ter avrikelj!

Sporočilo AO Kranj
Igor Kalan in Srečo Rehberger sta na začetku leta preplezala Direktno smer v Storžiču. 3. t.m. so Kranjc, Oman in Šegregur ponovili smer po JZ grebenu Kočne. Še deset dni kasneje je Jože Povšnar preplezal Raz grebenskega stolpa v Z steni Kočne. 15. t.m. je Kalan ponovil Meniskusov žleb v Robičju, Janez Triler pa Pripravniško v Mali Mojstrovki. In 23. t.m. so Matjaž Dolenc, Tomaž Jamnik in Franci Markič preplezali J greben Kokrske Kočne. Igor Jelovčan in Rehberger (vsi AO Kranj) pa Diagonalo v SV steni Dolske škrbine.

Vesti iz Francije
Menjava dinarjev za franke je v Chamonixu obupna, tako da bi veljalo zavarovanje pri CAF po »črnem tečaju« kar 4.300 din. Žičnice in druga prevozna sredstva pa - vsaj sredi meseca - zaradi obilice snega v višje lege niso vozile. Od zimskih (treh) vzponov, ki so jih opravili pred prihodom naših, velja omeniti le smer v levem delu Les Droites (1. in 2. januarja). In še to: sporočila si naveze puščajo na oglasni deski v prostorih CAF. Za tistega, ki ga še zanimajo vremenske razmere pa telefonska številka avtomata - 530055 (pozivna za Cham je 50).
Po zadnjih vesteh se Zvone Drobnič, član AO Matica, ki je padel v Super couloirju (Mt. Blanc du Tacul), počuti mnogo bolje. Kaj več o nesreči in poškodbah pa bomo izvedeli najbrž šele ob povratku tovariša. In še - to smer sta potem srečno preplezala Bogdan Biščak in Igor Škamperle (1. JZP).

Kot pred 43 leti
Vest »V Frdamanih policah«, ki smo jo objavili pred tednom, je vzpodbudila tovariša Vodeba iz Maribora, da nas je opozoril na identičnost; 20. marca 1940 so opravili prvi zimski pristop na Frdamane police - po isti smeri in z enakim sestopom! Sicer pa je vse to tudi popisano v PV 1941/61 in celo opremljeno s skico. V navezi so bili tedaj Zvonko Berlič, Albert Detiček in Dušan Vodeb, člani alpinističnega odseka SPD Maribor. Štajerska sestopna v JZ steni torej ni prvenstvena.

Pripravljajo novo številko AR
Na zadnjem sestanku skupine, ki pripravlja Alpinistične razglede so oblikovali vsebina 15. številke. Žal pa so morali veliko gradiva odložiti, računajo pa, da bo nared konec meseca. Načelnik AO Črnuče Aleksander Kogovšek je pripravil pregledno kazalo dosedanjih izdaj, po vsebini in avtorjih, pripravlja pa še nadaljevanje po temah. Ko bo urejen še arhiv AR, bo lahko delo mnogo bolj sistematsko.

  31.01.1983


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.