Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.05.1968

Delo, Šport: ... Mednarodni tabor alpinistov

Za mednarodni tabor alpinistov, ki bo od 15. do 25. junija v naših gorah, je za enkrat prijavljenih 13 tujih navez. Zbor udeležencev bo 15. junija v Ljubljani, od koder bodo še istega dne krenili v Logarsko dolino. 19. VI. se bodo premaknili v Julijske Alpe (Tamar) in si med potjo ogledali še Šmarjetno goro in Bled. Uradni zaključek tabora bo v torek zvečer (25. VI.) v Aljaževem domu v Vratih.
Za tabor je pripravljen manjši plezalni vodič v francoščini, nemščini in ruščini. Opisane so nekatere najbolj zanimive smeri iz vseh treh dolin, da bi se udeleženci v stenah lažje znašli.

Letni alpinistični tabor
Letošnji letni alpinistični tabor bo od 13. do 28. VII. na Vodinah pod Skuto. Vodja tabora bo Franci Ekar, ekonom Maks Medja, sodelovala pa bosta še dva izkušena alpinista - reševalca - za pomoč manj izkušenim navezam. Ker bo to prva taka akcija v tem predelu naših gora, pričakuje komisija za alpinizem velik obisk in že sedaj opozarja vse odseke naj pravočasno prijavijo svoje člane.

Denarna pomoč navezam
Navezam, ki nameravajo letos poleti plezati v tujini posebno kvalitetne vzpone, bo komisija za alpinizem razdelila 9000 din pomoči. Za razliko od prejšnjih let bo pomoč letos vezana na cilje. Vsaka od navez, ki bo kandidirala, mora v načrt uvrstiti vsaj dve od najtežjih smeri v Dolomitih in Zapadnih Alpah, ki jih naši alpinisti doslej še niso preplezali. Prijave odsekov za izbrane naveze z navedbo ciljev morajo prispeti najkasneje do 10. VI., komisija za alpinizem pa bo nepreklicen seznam napravila 12. junija.

Belgijski tabor v Chamonixu
Komisija za alpinizem PZS je dobila vabilo belgijske federacije alpinistov, da pošlje eno navezo na njihov tabor, ki bo letos poleti v Chamonixu. Na razpis so se javile številne naveze, med katerimi je bila izbrana Klavdij Mlekuž - Janez Kofler iz Mojstrane.

Zasedanje IKAR
Od 16. do 20. VI. bo v koči Franco Monzino v področju Mont Blanca delovno zasedanje mednarodne zveze gorskih reševalcev IKAR. Sodelovala bo tudi naša organizacija, udeležili pa se ga bodo: Vengust, Šegula, Salberger, Robič, Kofler in Makovec.

Obisk Hochschwabu
Alpinisti PD Kozjak iz Maribora že nekaj časa tesno sodelujejo z Naturfreundom v Gradcu. V zameno za povabilo v Klek so jih Avstrijci povabili sedaj v Hochschwab. Izmenjave se je udeležilo 8 Mariborčanov in večje število alpinistov NF iz Gradca.
Prespali so v Voitstalerhütte in v nedeljo 19. t. m. plezali v Schartenspitze in Winkelkoglu. Kljub slabemu vremenu (oblačno z občasnimi snežnimi meteži) so v mešanih navezah opravili nekaj lepih plezalnih vzponov, med njimi tudi smer VI težavnostne stopnje.

Predlog za Zahodne Julijce
Na razgovoru predstavnikov SPD Trst in PZS so sprožili predlog, da bi za nadaljnji razvoj alpinizma med Slovenci v Trstu v začetku septembra organizirali skupni tabor v Zapadnih Julijcih. Udeležilo bi se ga 5 - 6 članov AO Trst in kakih 15 alpinistov iz Slovenije, povabili pa bi tudi eno furlansko navezo. Tabor naj bi bil pod Možicem, v neoskrbovani koči, ki leži tik pod stenami in je tudi lahko dostopna. Tržačani bi oskrbeli prevoz iz Sežane ter kočo, Komisija za alpinizem pa skupno prehrano. Tržaški alpinisti bodo do tedaj pripravili tudi prevode vseh zanimivih smeri v tem predelu.

Vzponi AO Kamnik
Kot bi vedeli, da se bo vreme v nedeljo poslabšalo, so tri kamniške naveze vstopile v steno že preteklo soboto. Naveza Bauman - Trobevšek je opravila vzpon po malo ponavljani smeri Režek - Modec v Rzeniku, Škarja in Koritnik sta ponovila Zupanovo smer, naveza treh mlajših plezalcev pa je ponovila Spominsko smer v Koglu.

  31.05.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.