Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.10.1974

Delo, Šport: ... Počastitev ponesrečenih

Kakor vsako leto bodo tudi letos člani alpinističnih odsekov na Dan mrtvih počastili spomin ponesrečenih tovarišev z obiskom njihovih grobov in spominskih obeležij. Kljub temu, da je v gorah zapadlo že veliko snega, bodo odšle posamezne skupine v Vrata, Martuljek, Planico in druge doline ter okoliške vrhove, da bodo prižgali sveče.

AŠ v Postojni
Letos jeseni je pričela z delom tudi alpinistična šola v Postojni, ki deluje v okviru alpinistične sekcije pod pokroviteljstvom AO Matica. Tone Sazonov jim je že dvakrat predaval o opremi, o splošni planinski in plezalni. Naslednje predavanje bo 12. novembra ob 16. uri v društvenih prostorih, na programu pa bodo vozli s praktičnimi vajami. Sekcijo vodi Milan Gregorič, alpinistično šolo pa obiskuje 20-25 mladih planincev.

Sprejem v AO Jesenice
Na Jesenicah bodo 23. novembra organizirali izpite za pripravnike in člane alpinističnega odseka, nekaj članov pa bo sprejetih tudi za pripravnike v postajo GRS. Zanimanja za alpinizem je na Jesenicah precej, vendarle je čutiti pomanjkanje normalne rasti, prek mladinskega odseka, kar se pozna pri celotnem delu PD, pa tudi postaja GRS je po starosti članov najstarejša pri nas.

Akademska AŠ
V četrtek, 7. novembra, ob 20. uri se bo pričela tudi alpinistična šola v organizaciji Akademskega planinskega društva. Vse informacije in vpisovanje med uradnimi urami (vsak torek in četrtek med 19. in 20. uro) v društveni pisarni na Trgu revolucije 1, soba 56.

Sprejemni izpiti
V soboto so bili na Turncu pod šmarnogorsko Grmado sprejemni izpiti za alpinistične inštruktorje in gorske vodnike. Kljub velikemu številu prijavljencev se jih je udeležilo le 39 kandidatov (nekateri so odstopili tudi že po vplačilu prijavnine), večinoma alpinistov. Izpit iz plezalnih veščin so opravili vsi, sedaj pa je pred njimi še teoretični del, ki bo decembra letos.
Kandidati so opravljali izpit pred komisijo, v kateri so bili: S. Blažina, J. Duhovnik, P. Janežič, S. Kofler, T. Sazonov, D. Škerbinek, V. Šlamberger in U. Župančič. Njihova naloga pa je bila, da so kot prvi preplezali »Garderobo«, prestop na »Plesišču«, Zahodno zajedo v Malem Turncu in Raz Kapelice in opravili še spust po vrvi, odgovoriti pa so morali še na nekaj osnovnih teoretičnih vprašanj. Pri vsaki »smeri« sta njihovo znanje plezanja presojala po dva člana komisije.

Srečanje v Logarski
V soboto so se v Logarski dolini zbrati alpinisti z vse Štajerske in Koroške. Srečanje, ki so ga pripravili člani AO Celje, je nadvse uspelo. Načelniki so prečitali poročila odsekov (največ vzponov so opravili prav Celjani - 353), nato je bil krst novosprejetih in na koncu še predvajanje filmov, Korošci so ga pokazali z vzpona na Mt. Blanc, Ciril Debeljak o Herletovi smeri, ŠAO film o kanjonu Tare, udeleženca odprave »Kavkaz 74« Prelog in Jošt pa o Kavkazu.

Seminar za Al in GV
Za vse ki so uspešno opravili sprejemne izpite na Turncu in žele opravljati tudi teoretičen del izpita za alpinistične inštruktorje oziroma gorske vodnike, bo od 8. do 10. novembra v Ljubljani obvezen seminar. Seminar bo v prostorih PZS (pričetek ob 16. uri) in na Turncu, gradivo zanj pa bodo dobili vsi prijavljenci. Seminarja se lahko udeleže tudi tisti, ki niso bili na izpitu in ne mislijo opravljati izpitov.

Novice izpod Makaluja
Matija Maležič, ki je član letošnje jesenske mednarodne alpinistične odprave v južno steno Makaluja, se je zopet oglasil. Pozdravne razglednice je napisal 30. septembra, žig so nanje v Kathmanduju pritisnili 17. oktobra. Novice torej nikakor niso sveže, so pa zanimive.
Pred sestopom v bazo ste Matic in Stambergeer pet dni napenjala vrvi k T 2 (okoli 6900 m). Pri »Marjonovi skali« sta našla še povsem ohranjene vrvi iz leta 1972, ki so izginjale pod led. Avstrijci (sodeč po sledovih) pa so spomladi morali plezati levo po skalah, nekaj metrov izven jugoslovanske smeri. Naši alpinisti so namreč plezali do skal le kadar so morali fiksirati vrvi, drugače pa so se raje držali snežnih strmin, ki so le na prvi pogled težje. Avstrijci pa snegu, kaže, niso preveč zaupali in so plezali po skalah, kjer pa jih je moral močno ovirati požled. Dokazi, ki so jih našli pa tudi (vsaj za nas) dokončno potrjujejo da je bila njihova slika v Bergsteigerju (hote ali nehote) napačna.
Ob koncu je Maležič še zapisal: »Jutri gremo zopet za kak teden na goro in upam, da bo naša pot uspešna. Tabor 1 postaja namreč počasi naša zgornja baza in medtem ko to pišem, se v T 2 dva pripravljata, da odneseta nove tovore k žlamborju.«
Če upoštevamo, da je mednarodna odprava prišla v bazo šele 17. septembra (naši leta 1972 pa 5. septembra) in da se je letos zamudil tudi monsun, lahko sklepamo, da so za uspeh odločilni prav ti dnevi. Maležič se je namreč pred dvema letoma iz zadnjega tabora (7900 m) umaknil v dolino šele 27. oktobra, letos pa bodo morda zadnje dejanje odprave - če bo potrebno - premaknili celo na prve dni novembra.

Habeler in Messner
Peter Habeler in Reinhold Messner ste letos poskrbela za dva »rekorda«. Najprej sta v osmih urah in zelo slabih vremenskih razmerah ponovila smer bratov Schmid v severni steni Matterhoma, nato pa v desetih še klasično smer v severni steni Eigerja. Posebno zadnja ponovitev, ki so jo omenili časopisi skoraj po vsem svetu, je vzbudila veliko pozornost. Plezalca sta v steno vstopila ob 5. uri zjutraj in po 10 urah izplezala, ob 17. uri pa sta bila celo že nazaj na Kleine Scheideg. V steni sta prehitela kar tri naveze, ki so med vzponom po dvakrat bivakirale, enega izmed plezalcev pa so morali iz stene celo rešiti s helikopterjem.

  31.10.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.