Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 04.03.23

Razmere v gorah

Danes bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C.

Jutri se bo po jasnem jutru čez dan postopno pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 1, ob morju 3, najvišje dnevne od 6 do 10, na Primorskem do 14 °C.

V ponedeljek in torek bo oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo večinoma deževalo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je malo verjetno. Veter je v preteklih dneh prenašal sneg in delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa. V zavetrnih legah je sneg rahel, a že nekoliko sprijet s staro podlago, razmere so stabilne.

Pod odejo novega snega je ponekod babje pšeno, ki lahko v prihodnje predstavlja šibko plast. Novi sneg je ostal suh, veter ga je prenašal v zamete. Stari je pomrznil, je pa večinoma prekrit z novim snegom. Sneg je rahel in mehak, starejša podlaga pa, kjer je brez novega snega, trda in tudi poledenela. Veliko je zametov, nastale so nove, manjše opasti. Višina snežne odeje je precej neizenačena, tudi količina novega snega. Na prisojnih straneh je snega precej manj kot na osojnih.

V soboto bo precej jasno. Čez dan se občutno segreje, temperatura na 1500 metrov okoli 3 °C. V nedeljo se po jasnem jutru čez dan postopno pooblači. Oblačno vreme z občasnim sneženjem tudi v začetku prihodnjega tedna.

V soboto se bo po jasnem in hladnem jutru čez dan občutno segrelo, nevarnost snežnih plazov bo zlasti na prisojnih pobočjih ZNATNA, 3. stopnje. Pričakujemo plazenje snega, ki je zapadel v preteklih dneh. V nedeljo bo nekoliko hladneje in čez dan predvidoma bolj oblačno, zato se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala.
V ponedeljek oblačno z občasnim sneženjem, temperatura na 1500 m okoli -3 °C. Podobne razmere bodo tudi v torek.


 04.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.