Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 08.04.23

GRS Kranj pomagala planinc u, ki se je zaplezal

Ob 17.06 se je na območju Kalške gore, občina Preddvor, zaplezal planinec. Posredovali so reševalci GRS Kranj, združena ekipa HNMP - GRZS Brnik in posadka s helikopterjem SV. Helikopter je ekipo gorskih reševalcev prepeljal v bližino zaplezanega. Ti so se do planinca, ki je obtičal na ozki skalni polici, spustili po pobočju, izvedli varovanje z vrvmi in ga rešili iz težkega položaja. Na grebenu so ga z jeklenico dvignili v helikopter in ga nepoškodovanega prepeljali v dolino. Reševanje s helikopterjem je bilo zelo zahtevno zaradi močnega vetra.0

Predviden razvoj vremena

V soboto bo večinoma oblačno. Na severu bo že dopoldne občasno rahlo deževalo, popoldne pa se bodo krajevne plohe razširile nad večji del Slovenije. Najbolj suho bo ostalo na Primorskem. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na Goriškem in ob morju okoli 14 °C.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v notranjosti se bodo še pojavljale krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 8 do 12, na Primorskem ob šibki burji do 16 °C.

V ponedeljek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, tudi drugod se bo delno zjasnilo. Nekoliko topleje bo.

V torek se bo znova pooblačilo. Popoldne bodo predvsem na severu in vzhodu krajevne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je povečini stabilna in nižje dobro preobražena. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.
Sneg je zaradi ohladitve suh in pomrznjen. Na spihanih mestih je tudi trd in poledenel.

V petek se je nekoliko pooblačilo, pihal je severozahodnik. Ničta izoterma se je dvignila na okoli 1600 metrov nadmorske višine. V soboto in nedeljo bo oblačno in ponekod megleno. Občasno bodo krajevne padavine, količina ne bo velika. Meja sneženja bo med 800 in 1100 metri nadmorske višine. Zapadlo bo od 5 do okoli 10 cm snega. V nedeljo se bo malce ohladilo. Že v soboto bo zapihal veter severnih smeri. V ponedeljek se bo predvsem v zahodnem delu naših gora delno zjasnilo, a tudi drugod se bo oblačnost trgala. Suho bo. Nevarnost snežnih plazov bo ostala MAJHNA, 1. stopnje.
Snežna odeja bo večinoma ostala pomrznjena ali suha, le na prisojnih pobočjih se bo v ponedeljek lahko nekoliko ojužila, a premalo za večje poslabšanje razmer.


 08.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.