Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 21.03.23

GRS Kamnik pomagala planincu, ki je zdrsnil

Ob 12.41 je približno 100 metrov pod Kamniškim vrhom iz smeri Županjih Njiv, občina Kamnik, planincu zdrsnilo in se je težje poškodoval. Na kraj so odšli reševalci GRS Kamnik in združena ekipa HNMP-GRS s helikopterjem SV. Poškodovano osebo so helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V torek bo povečini sončno. Zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 °C.

V sredo bo sprva zmerno oblačno, čez dan pa se bo razjasnilo. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V četrtek in petek bo na zahodu nekaj več oblačnosti, drugod bo še večinoma sončno. Postopno se bo krepil jugozahodni veter.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi dnevne otoplitve pričakujemo spontane snežne plazove mokrega snega. V visokogorju je ponekod lahko napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

V gorah se je v preteklih dneh občutno segrelo. Zlasti na strmih prisojnih legah visokogorja se je sneg čez dan ojužil. V bolj senčnih legah se je sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobražal. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je že veliko kopnih mest.

V ponedeljek je bilo pretežno oblačno in ponekod megleno. Pojavljale so se manjše krajevne padavine, meja snežena je bila na nadmorski višini med 1600 in 1800 metrov. Zapihal je šibak vzhodni do severovzhodni veter. Temperatura na 1500 metrov je bila okoli 3°C, na 2500 metrov okoli -3 °C. V torek bo večinoma sončno, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Zapihal bo šibak vzhodni do jugovzhodni veter. V sredo bo povečini sončno, zapihal bo šibak jugozahodni veter. Otoplilo se bo, ničta izoterma bo dosegla višino naših najvišjih vrhov. V četrtek z več oblačnosti in še vedno visokimi temperaturami.

Na snežne in plazovne razmere bosta vplivala sonce in otoplitev. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan spreminjale. Od poznega dopoldneva do poznega popoldneva se bo na strmih prisojnih pobočjih povečala možnost za spontano plazenje sprijetega ali nesprijetega mokrega snega. Severna pobočja bodo varnejša, tam bo potrebno paziti predvsem na klože in šibke plasti v snežni odeji. V sredo in četrtek se bo zaradi otoplitve nevarnost snežnih plazov povečala. Ker se bo ničta izoterma povzpela na nadmorsko višino okoli 3000 metrov, sneg ponoči ne bo pomrznil.


 21.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.