Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 22.04.23

Razmere v gorah

V soboto bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 °C.

V nedeljo bo oblačnost od zahoda naraščala, a bo do večera še povečini suho. Zapihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 16 do 21, na jugovzhodu do 23 °C.

V ponedeljek zjutraj bo še suho, čez dan se bodo padavine od zahoda razširile nad vso Slovenijo. Možna bo tudi kakšna nevihta. Sprva bo pihal jugozahodnik, popoldne bo zapihal severnik.
V noči na torek bo dež ponehal, v torek čez dan pa bo znova prehodno deževalo. Hladneje bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 1800 metrov nadmorske višine ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, pod okoli 1800 metrov, trenutno MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan ob dnevni odjugi povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Ob vse toplejšem vremenu se pojavljajo spontani plazovi južnega snega. S strmih travnatih pobočjih so možni zdrsni plazovi. V višje v visokogorju so še vedno območja napihanega snega, ki jih je sedaj prekril nov sneg, zato je nevarnost težko prepoznati. Že ob manjši obremenitvi lahko sprožite kložast snežni plaz. Z nižjo nadmorsko višino se nevarnost proženja hitro zmanjšuje. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

V petek se je nadaljevalo oblačno in megleno vreme, veter je bil šibak. Pojavljale so se rahle padavine. Od četrtka se je še nekoliko ogrelo. Temperaturna meja 0 °C je bila trenutno na nadmorski višini okoli 2000 metrov. V visokogorju Julijskih Alp je v četrtek in petek ponoči zapadlo od 10 do 20 cm snega, v sredogorju do 5 cm, drugod je bilo padavin bistveno manj. Snežilo je ob šibkem vetru, zato novih snežnih nanosov ni prav veliko. Snežna odeja je v visokogorju suha in skorjasta, višina snega je neizenačena. V sredogorju je vedno več kopnih predelov.

V soboto bo delno jasno, v sredogorju Kamniško-Savinjskih Alp bo zjutraj in dopoldne možna nizka oblačnost. Čez dan bo nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Še topleje bo. Temperaturna meja 0 °C se bo čez dan dvignila nad nadmorsko višino 2500 metrov. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno. Pozno popoldne in zvečer bodo začele nastajati rahle padavine, deloma plohe. Snežilo bo le v visokogorju. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 6, na 2500 metrov okoli 0 °C. V ponedeljek in torek nas bosta dosegli dve vremenski motnji. Količina padavin je zaenkrat še negotova, v visokogorju bo snežilo, v sredogorju bo sprva tudi deževalo. Po prehodu fronte bo sploh v torek zapihal okrepljen severnik.

Zaradi postopne odjuge in več sončnega vremena se nevarnost proženja snežnih plazov še ne bo zmanjšala. V visokogorju bo ta (v soboto) ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje, pod 1800 metrov pa bo sprva MAJHNA, 1. stopnje, čez dan pa se bo povečala. Glavno nevarnost bodo predstavljali snežni plazovi mokrega snega in v visokogorju tudi kložasti snežni plazovi. Razmere bodo ostale zahtevne, pri izbiri varne poti bo potrebna precejšnja zadržanost. V nedeljo se bo nevarnost proženja, zaradi bolj oblačnega vremena nekoliko zmanjšala.
Ob novem sneženju v ponedeljek in torek v visokogorju pričakujemo znova povečanje nevarnosti.


 22.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.