Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 26.04.23

Razmere v gorah

V sredo bo zjutraj in dopoldne precej jasno, nato spremenljivo oblačno. Popoldne bodo nastajale posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj ploh. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 7, najvišje dnevne od 12 do 18, na Goriškem do 20 °C.

V petek bo delno oblačno in predvidoma suho.
V soboto bo deloma sončno, zapihal bo jugozahodnik. Popoldne bodo nastale plohe in nevihte.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 1800 metri nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, pod okoli 1800 metri, trenutno MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarnejša so predvsem strma obočja v visokogorju, kjer je več snega, tudi napihanega, ter strma travnata pobočja predvsem na prisojnih pobočjih nekoliko nižje, kjer je še dovolj snega. Tam so možni zdrsni plazovi mokrega snega. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

V ponedeljek je v gorah zapadlo od 5 do 15 cm snega. Večinoma je bil moker, nad okoli 2000 metri pa bolj suh. Ob ohladitvi je novi sneg večinoma mehak in nad okoli 2200 metri tudi rahel, nekaj je skorje, ki je nastala predvsem zaradi vetra. Večjih zametov ni. Stari sneg je pomrznil, nižje pa je moker. Snežne razmere so zaradi dinamičnega vremena in temperaturnih sprememb sicer precej raznolike.

V torek je bilo čez dan spremenljivo oblačno. Ničta izoterma je bila na nadmorski višini okoli 1800 metrov. V sredo bo dopoldne sončno, popoldne bo postopno nekoliko več oblačnosti. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Zjutraj bo pihal zmeren severnik, nato bo veter oslabel, pihal bo šibak zahodni do severozahodni veter. Temperaturne razmere bodo podobne današnjim. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno in marsikje v gorah tudi megleno. Zjutraj bodo predvsem na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah možne rahle padavine, popoldne ni izključena kakšna ploha povsod po našem gorskem svetu. Ničta izoterma se bo postopno dvignila nad 2000 metrov. Pihal bo šibak severozahodnik ali zahodnik. V petek bo po deloma jasnem jutru zmerno do pretežno oblačno, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pozno popoldne ali zvečer bodo predvsem v vzhodnih Karavankah ter na Pohorju možne rahle padavine. Pihal bo šibak, ponekod občasno zmeren veter zahodnih smeri. Ničta izoterma se bo popoldne dvignila nad naše najvišje vrhove.

V sredo in četrtek bodo razmere večinoma nespremenjene, saj se ne bo segrelo, tudi sonca ne bo prav dosti. Nato se bo zaradi postopne otoplitve in več sončnega vremena nevarnost proženja snežnih plazov nekoliko povečala. Predvsem v krajih, kjer bo več sončnega vremena, se bo povečala možnost plazov mokrega snega sredi dneva in popoldne s prisojnih pobočij.
V visokogorju bodo možni tudi posamezni kložasti snežni plazovi. Razmere bodo ostale zahtevne, pri izbiri varne poti bo potrebna precejšnja zadržanost.


 26.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.