Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 30.04.23

GRS Tolmin reševala padalca

Ob 14.17 je na planini Lom občina Tolmin padalec pristal na drevesu in nepoškodovan obvisel okoli 15 m visoko. Gorski reševalci GRS Tolmin so na težko dostopnem terenu z vrvno tehniko nepoškodovanega padalca rešili z drevesa, nudili pomoč pri sestopu do terenskih vozil in ga prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V nedeljo zjutraj bo ponekod v notranjosti megla ali nizka oblačnost, čez dan pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo možne posamezne krajevne plohe. Pihal bo vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem ob šibki burji do 23 °C. Ponoči bo delno jasno. Burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila. Jutranje temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem od 10 do 14 °C.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in do večera večinoma suho. Pihal bo šibak vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 °C. Zvečer se bodo na jugu Slovenije začele pojavljati plohe.

V torek bo oblačno in deževno.
V sredo bodo padavine večinoma ponehale. Oba dneva bo na Primorskem pihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v visokogorju nad okoli 1800 metrov nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, pod okoli 1800 metrov, trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Nevarnejša so predvsem strma obočja v visokogorju, kjer je več snega, tudi napihanega, ter strma travnata pobočja predvsem na prisojnih pobočjih nekoliko nižje, kjer je še dovolj snega. Tam so možni zdrsni plazovi mokrega snega. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje.

Zadnje dni so bile le občasne krajevne padavine, tako da je ponekod v visokogorju največ do 10 cm snega. Današnje nevihte so lahko prinesle tudi nekaj sodre. Ničta izoterma je bila nad najvišjimi vrhovi. Sneg se seseda in nižje tali, višje je nekaj pršiča le ponekod v bolj senčnih legah. Sneg je večinoma mehak, v senci višjih vrhov še lahko suh, sicer pa večinoma moker. Stara snežna odeja je utrjena in višje trda, nižje pa južna in mokra. Razmere se spreminjajo v odvisnosti od vremenskih razmer - morebitnih sončnih dni in bolj jasnih noči, ko sneg lahko pomrzne.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe, nad okoli 2200 metrov snežne. Veter bo šibak in vzhodnih smeri. V ponedeljek se bo od jugozahoda pooblačilo. Popoldne bodo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank ter v hribih Notranjske in severne Primorskem občasno padavine. Meja sneženja bo na okoli 2100 metrov nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodnik. V torek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo med 1800 in 2000 metrov nad morjem. Pihal bo šibak severovzhodnik. V visokogorju pričakujemo od 20 do 30 cm snega,

V nedeljo bodo razmere večinoma nespremenjene, Velik bo vpliv sonca, zato bo možnost, da sprožite kakšen plaz kložastega ali mokrega snega večji proti poldnevu in popoldne. Popoldanske padavine bodo krajevne in nepredvidljive. V ponedeljek bo nekaj sonca predvsem v vzhodnih Karavankah, drugod bo že precej oblačno in sonce ne bo več imelo kaj dosti vpliva. Popoldanskih padavin še ne bo veliko. Sneg v visokogorju ne bo tako južen kot v nedeljo. V torek se bodo plazovne in snežne razmere v visokogorju hitro spreminjale in čez dan poslabšale.


 30.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.