Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 31.01.23

Razmere v gorah

V torek bo pretežno jasno, predvsem na severovzhodu bo občasno nekaj oblačnosti. Ponekod bo še pihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 11 °C.

V sredo bo na Primorskem nekaj nizke oblačnosti, drugod bo delno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, na Primorskem okoli 0, v zatišnih legah s snežno odejo do -10, najvišje dnevne od 4 do 12 °C.

V četrtek in petek bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 metrov ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Predvsem so nevarna strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna predvsem na južnih in zahodnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Pod nadmorsko višino okoli 1600 metrov so nevarna predvsem strma travnata pobočja. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zelo zahtevne.

V gorah se je nekoliko segrelo, nad okoli 800 metrov nadmorske višine nastala je nekaj 100 metrov debela plast zraka s temperaturo malo nad ničlo, zato se je na prisojnih legah sneg na površini nekoliko ojužil. Z izjemo izrazitih prisoj sredogorja in nižjih hribov je sneg večinoma mehak in rahel, ponekod je zaradi vetra nastala skorja. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti. Snežna odeja se je v splošnem nekoliko stabilizirala. Zaradi mraza se prav veliko plazov ni sprožilo. V višjih predelih je preobražanje snežne odeje precej počasnejše. Obenem je predvsem v visokogorju pihal zmeren do močan severovzhodnik, ki je na izpostavljenih mestih prenašal sneg in gradil snežne nanose.

V torek bo pretežno jasno, pihal bo zmeren do močan severnik. Ohladilo se bo in temperatura bo spet povsod v gorah pod ničlo. V sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Pihal bo šibak, ponekod lahko zmeren zahodni do severozahodni veter. Spet bo topleje, ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov. V četrtek bo zmerno, občasno predvsem na severovzhodu pretežno oblačno in večinoma suho. Popoldne se bo začelo hladiti. Krepil se bo severozahodnik.

V ponedeljek popoldne je bila zaradi manjše otoplitve zlasti na prisojnih pobočjih sredogorja nekoliko povečana aktivnost snežnih plazov. Popustile so lahko posamezne klože in pojavili so se lahko posamezni talni (zdrsni) plazovi. Zlasti so bila nevarna strma travnata pobočja in grape. Nevarnost je bila povečana tudi v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno),skratka povsod, kjer je dovolj strmo in je snega veliko ter je sedaj slabo preobražen. V torek se bo snežna odeja ob ohladitvi nekoliko stabilizirala, v sredo in četrtek pa se bo možnost spontanega plazenja spet nekoliko povečala, večja možnost bo predvsem na prisojnih pobočjih sredi dneva in zgodaj popoldne.


 31.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.