Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 31.03.23

Razmere v gorah

V petek bo pretežno oblačno, le na vzhodu bo še deloma sončno. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo, drugod bo večinoma suho. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. Zvečer se bodo padavine začele pojavljati tudi drugod po Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, ob morju in v vzhodnih krajih okoli 17 °C. Ponoči bodo padavine z nevihtami prehodno zajele vso Slovenijo, zapihal bo severovzhodnik. Dež bo do jutra večinoma ponehal. Zjutraj bo po nekaterih nižinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9 °C.

V soboto bo spremenljivo oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, le ob morju jih ne bo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, sredi dneva in popoldne bodo še nastajale krajevne plohe.
V ponedeljek bo precej jasno. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. Hladneje bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarnejša so zlasti strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so predvsem na južno orientiranih pobočjih. Tam lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz delno sprijetega snega. V snežni odeji so skrite tudi šibke plasti, po katerih se lahko splazi sneg, ki je zapadel ob zadnjem sneženju. Nižje je nevarnost zaradi manjše količine snega MAJHNA, 1. stopnje, so pa možni posamezni plazovi mokrega snega. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.

Sneg je precej spihan, ponekod do stare, trde podlage. Novejši je v zatišnih in senčnih legah lahko še mehak, sicer pa pokrit s skorjo, ki je nastala zaradi vetra ali pa zaradi regelacije (dnevne otoplitve in nočnega zmrzovanja) in večinoma ne nosi človeške teže. Veliko je napihanega snega na vseh straneh. V snežni odeji so še vedno šibke plasti.

V petek bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo manjše padavine predvsem v hribih na zahodu ter deloma v zahodnih in osrednjih Karavankah, popoldne ali zvečer pa se bodo padavine, deloma plohe in nevihte, prehodno razširile nad večji del Slovenije. Meja sneženja bo nad 1500 m nadmorske višine, ob intenzivnih padavinah pa krajevno tudi nižje. V soboto in nedeljo bo spremenljivo oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe, v soboto tudi nevihte. Količina padavin bo krajevno zelo neizenačena, ne pričakujemo večjih količin. Spet bosta možni sodra in babje pšeno.

Ker bo sonca v petek manj, bo manj izrazito dnevno segrevanje ter razlika med prisojami in osojami. V zahodnih in južnih Julijcih bo lahko zapadlo do okoli 20 cm novega snega, drugod pa manj. Plazovne razmere se bodo nekoliko poslabšale na območjih z izrazitejšo količino novega snega. V soboto in nedeljo bodo jutra nekoliko hladnejša, sneg bo lahko pomrznil. Čez dan bodo razmere nekoliko slabše na prisojnih pobočjih, a tudi tam ne bo izrazitejšega taljenja, saj bo precej spremenljive kopaste oblačnosti. Spontano plazenje bo bolj izjema. Snežni plaz boste lahko sprožili predvsem an dovolj strmih pobočjih, še zlasti na mestih z napihanim snegom, ter na prisojnih pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo ostala ZMERNA, 2. stopnje.


 31.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.