Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.04.21

Predviden razvoj vremena   

V sredo bo sprva pretežno jasno, po nekaterih nižinah in dolinah bo megla. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami. Zapihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v Posočju pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, na severovzhodu lahko tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju do 9, najvišje dnevne od 13 do 18 °C.

V petek in soboto bo povečini sončno, v petek popoldne lahko še nastane kakšna kratkotrajna ploha.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem v visokogorju so nevarna strma pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Ob otoplitvi bodo sredi dneva in popoldne zlasti na prisojnih pobočjih možni tudi posamezni manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Ponekod so tudi še opasti. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsa.

Stanje snežne odeje je od kraja do kraja lahko precej različno. Ob plohah je ponovno zapadlo nekaj centimetrov svežega snega. Zaradi nekoliko toplejšega vremena se je snežna podlaga zadnjega večjega sneženja pričela hitreje preobražati. Razmere so na osončenih pobočjih tipično spomladanske. Predvsem v visokogorju in v bolj senčnih legah pa je zgornja plast snega še vedno slabše preobražena, veliko je klož, zametov in opasti, ki so se razmeroma dobro sprijele s podlago. V izrazito zavetrnih legah je tudi nekaj suhega in rahlega snega. Spihana mesta ter grebeni so trdi in poledeneli. Snežna odeja se bo čez dan, zlasti na prisojnih legah, ojužila in ponoči pomrznila.

V sredo zjutraj bo pretežno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno, nekatera pobočja in vrhovi bodo občasno v oblakih. Več oblačnosti bo v zahodnih Julijcih. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne snežne plohe. Pihal bo šibek veter zahodnih smeri, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa okoli -4 °C. V četrtek bodo pobočja zahodnih in južnih Julijcev ovita v meglo. Drugod bo sprva delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno. Nastajale bodo krajevne snežne plohe. Pihal bo šibek veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa okoli -3 °C. V petek bo sprva pretežno oblačno in marsikje tudi megleno.

Čez dan bo spremenljivo oblačno, še bo nastalo nekaj snežnih ploh. V visokogorju bo pihal šibak severozahodnik, nižje pa veter vzhodnih smeri. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 3, na 2500 m pa okoli -3 °C. V soboto bo precej jasno, v nedeljo pa bo občasno več spremenljive oblačnosti. Pihali bodo šibki vetrovi. Topleje bo. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2500 m.

V naslednjih dneh bodo prevladovale spomladanske razmere. Snežna odeja bo ponoči pomrznila, marsikje bo nastala skorja, čez dan pa se bo sneg ojužil in v sredogorju tudi talil. Zaradi spremenljive oblačnosti bo ta proces počasnejši, kot bi bil v bolj jasnem vremenu. Ob sončnem vremenu pa se bo lahko s strmih južnih pobočij sprožil tudi kakšen manjši plaz mokrega snega. V bolj senčnih legah visokogorja pa bodo razmere ostale precej nespremenjene, sneg bo ostal suh in pomrznjen. Snežna odeja se bo počasi stabilizirala.
Še vedno bodo glavna nevarnost zdrsi ter klože na strmih pobočjih, ob koncu tedna pa zaradi otoplitve tudi posamezni plazovi južnega snega.


 21.04.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.