Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.02.21

 GRS v dveh akcijah

Ob 21.16 je na Dovjah, občina Kranjska Gora, krava poškodovala osebo. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana. Osebo so oskrbeli, prepeljali v dolino ter jo predali reševalcem NMP Jesenice.

Ob 13.13 je na poti na Šmarno Goro, občina Ljubljana, obnemogel pohodnik. Gorski reševalci GRS Ljubljana, gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so pohodnika na kraju oskrbeli in nato prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo jasno, le ob morju zjutraj še megleno. V notranjosti Primorske bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22, na Goriškem in v Vipavski dolini do 24 °C.

V četrtek bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, v mraziščih okoli -5, najvišje dnevne od 16 do 23 °C.
V petek bo jasno, ponekod na severovzhodu države in ob morju bo zjutraj megleno.
V soboto bo na Primorskem precej jasno, zapihala bo šibka burja. Drugod se bo prehodno pooblačilo in nekoliko ohladilo.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m, ZMERNA, 2. stopnje, sredi dneva in popoldne se zlasti na prisojnih pobočjih poveča in je ZNATNA, 3. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih in zlasti v grapah, žlebovih zaradi toplega in sončnega vremena še pričakujemo spontane plazove mokrega snega. Predvsem na travnatih pobočjih se širijo napoke in se prožijo tudi talni plazovi, lahko pride tudi do porušitev nekaterih opasti. Ponekod v senčnih legah in grebenih so poledenele površine, zato je nevarno tudi za zdrs.

Ob značilni pomladanski situaciji se snežna odeja zlasti na prisojnih legah čez dan hitreje poseda, preobraža in tudi tali. V nižjih legah se to dogaja tudi v osojah. Ta proces je zaradi nižje temperature in suhega zraka počasnejši v visokogorju. V bolj senčnih legah je snežna odeja skorjasta, v redkejših predelih je sneg še rahel in mehak. Veliko je klož in opasti. Grebeni s spihani in tudi poledeneli. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah sneg zmehča in ojuži, ponoči pomrzne. Prihaja do velikih razlik v stanju snežne odeje med prisojnimi in osojnimi legami. V preteklih dneh so se predvsem na strmih južnih pobočjih prožili snežni plazovi mokrega snega, širile so se tudi napoke.

V naslednjih dneh vse do vključno petka bo vreme jasno, zelo suho in zelo toplo. Prevladovali bodo šibki vetrovi spremenljive smeri. Ozračje bo zaradi puščavskega prahu mrčasto. Zjutraj in dopoldne bo prisoten izrazit temperaturni obrat. Bistveno hladneje bo na planotah in dolinah kot na pobočjih in vrhovih. Na 1500 m bo vse dni temperatura okoli 9, na 2500 m pa okoli 4 °C. V soboto in nedeljo se bo ohladilo. Prehodno bo tudi povečana oblačnost, a omembe vrednih padavin ne pričakujemo.

Vse do petka pričakujemo podobne razmere. Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh zlasti na prisojnih pobočjih čez dan hitreje sesedala, preobražala in tudi talila. V osojah pa bo ta proces precej počasnejši. Čez dan se bo na osončenih legah zmehčal in ojužil, ponoči pa bo pomrznil. Še bo prisoten dnevni hod nestabilnosti snežne odeje. Sredi dneva in popoldne bo nevarnost snežnih plazov na sončnih pobočjih ZNATNA (3. stopnje). Snežna odeja bo na prisojnih pobočjih razmeroma stabilna zgodaj zjutraj in deloma dopoldne. Zaradi nočnega zmrzovanja snežne odeje bo velika nevarnost zdrsa. Ob koncu tedna se bo zaradi ohladitve nevarnost proženja snežnih plazov zmanjšala.


 24.02.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.