Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.04.21

 GRS v šestih (6) akcijah

Ob 9.51 je na območju Velikega Rogatca v Krnici v občini Luče planinec zdrsnil v globino in pri tem umrl. Posredovali so reševalci GRS Celje in helikopter LPE. Planinca so s pomočjo vitla dvignili v helikopter in ga prepeljali do Luč.

Ob 13.10 se je pri sestopu iz Španovega vrha, občina Jesenice, planinka poškodovala gleženj. Reševalci GRS Jesenice so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 13.44 se je na planini Spodnji Vogar, občina Bohinj, pri sestopu poškodovala planika. Reševalci GRS Bohinj so poškodovano planinko na kraju oskrbeli, nato pa je bila s helikopterjem LPE prepeljana v SB Jesenice.

Ob 14.35 je na poti z Blegoša proti Čabračam, občina Gorenja vas - Poljane, obolela oseba potrebovala pomoč. Reševalci GRS Škofja Loka in dežurna ekipa HNMP Brnik so na kraju ugotovili, da je oseba mrtva. Helikopter SV jo je prepeljal v dolino.

Ob 14.12 si je pod Kočo na Kriški gori, občina Tržič, planika pri padcu poškodovala hrbtenico. Mimoidoči planinci so poškodovanko prenesli do koče, kjer so jo oskrbeli reševalci GRS Tržič, nato je bila z helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 7.47 so na poti na Šmarno goro v občini Ljubljana reševalci GRS Ljubljana oskrbeli pohodnika s poškodovanim gležnjem ter ga prenesli do reševalnega vozila.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo pretežno oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo. Na Primorskem bo sprva pihala šibka burja, ki bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem od 15 do 18 °C.

V torek bo oblačno, občasno bo deževalo. Ponekod bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 7 do 11, na Primorskem do 15 °C.

V sredo bo pretežno oblačno, predvsem v južni polovici Slovenije bo občasno še rahlo deževalo.

V četrtek bo na vzhodu povečini sončno, drugod bo pretežno oblačno. V zahodni in ponekod v osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, topleje bo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je dobro povezana in na splošno stabilna, proženje je možno le ob večji dodatni obremenitvi na redkih strmih mestih z napihanim snegom, ki so trenutno le v senčnih predelih visokogorja. Zaradi ohladitve je snežna odeja pomrznila, zato je precejšnja nevarnost zdrsa.

Ob koncu tedna so prevladovale spomladanske razmere. V nedeljo zvečer je tudi gore dosegla ohladitev. Ničta izoterma se je v ponedeljek zjutraj spustila do nadmorske višine okoli 1300 metrov. Snežna odeja je pomrznila, le v nižjih delih je sneg ostal moker. Predvsem v visokogorju je ob plohah zapadlo do 5 cm snega. V gorah je za ta čas še vedno zelo veliko snega, ki je večinoma dobro preobražen. Predvsem v visokogorju se še vedno najdejo mesta s slabše predelanim snegom, ki pa se je večinoma dobro sprijel s starejšo podlago. Veliko je trdih in poledenelih mest, ki bodo v ponedeljek in torek zaradi oblačnega vremena in hladnejše zračne mase ostala trda tudi čez dan. Nekoliko se bo ojužil sneg v sredogorju, a manj kakor v preteklih dneh.

V ponedeljek bo oblačno in megleno, občasno bodo rahle padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1100 metrov. Pihal bo šibak jugovzhodni veter, v visokogorju ter popoldne tudi v sredogorju pa jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 0, na 2500 metrih pa okoli -4 °C. Podobno vreme bo tudi v torek. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Za kakšno stopinjo bo topleje. V sredo se bo oblačnost, predvsem v visokogorju občasno tudi trgala, večinoma pa bo oblačno in megleno. Še bodo nastajale manjše plohe. Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter. Občutno bo topleje, na 1500 metrih bo sredi dneva okoli 4, na 2500 metrih pa okoli 0 °C. Tudi v četrtek bo predvsem v zahodnih gorstvih nestanovitno z manjšimi plohami. Okrepil se bo jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 7, na 2500 metrih pa okoli 1 °C.

Nove snežne padavine predvidoma ne bodo prinesle dodatne plazovne nevarnosti. Večinoma bo zapadlo od 5 do 10 cm snega, krajevno ponekod lahko tudi več. Sneg se bo razmeroma dobro sprijel s starejšo snežno podlago. Zaradi precej oblačnega in hladnega vremena se tudi jutri snežne razmere ne bodo bistveno spreminjale. Še vedno bo precejšnja nevarnost zdrsa. V sredo čez dan se bo zaradi otoplitve snežna odeja ponovno precej ojužila, zato se bo čez dan nekoliko povečala nevarnost proženja snežnih plazov. Toplo in vlažno vreme se bo nadaljevalo tudi v četrtek in petek. Snežna odeja tudi ponoči večinoma ne bo pomrznila, zato bo nevarnost posameznih plazov mokrega snega, lahko pride tudi do porušitve opasti.


 26.04.2021
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.