Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.02.22

Razmere v gorah 

V ponedeljek bo po precej jasnem jutru na zahodu ostalo precej sončno, drugod pa bo spremenljivo, na vzhodu tudi pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bo možna kakšna manjša ploha. Pihal bo zmeren severovzhodnik, na Primorskem šibka burja, ki se bo zvečer spet okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 5, na Primorskem do 10 °C. Ponoči bodo ponekod na vzhodu in jugu rahle padavine.

V torek bo delno jasno, nekaj več spremenljive oblačnosti bo na jugovzhodu. Veter bo popoldne slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, v alpskih dolinah do -9, na Primorskem od 0 do 3, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem do 11 °C.

V sredo bo pretežno jasno, v četrtek pa bo spet nekoliko bolj oblačno. Dnevne temperature bodo nekoliko višje.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so mesta s sveže napihanim snegom, ki so predvsem na južnih in zahodnih pobočjih. Previdno predvsem v grapah, kjer so lahko večje količine napihanega snega in na prehodih iz debelejše na tanjšo snežno odejo. Manjši do srednje velik snežni plaz lahko na redkih mestih lahko sprožite že pod manjšo obremenitvijo, večinoma pa je zato potrebna velika obremenitev. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa.

Ob koncu tedna je bilo v gorah mrzlo in zelo vetrovno vreme, pojavljale so se tudi snežne zastave. V petek je ob poslabšanju večinoma padlo od 5 do največ 20 cm suhega in zelo rahlega snega, ki ga je okrepljen severovzhodni veter prenašal in gradil nove zamete, opasti in klože. Ničta izoterma je bila čez dan na nadmorski višini okoli 1000 m. Ker je bil zrak suh, se snežna odeja nad to višino ni preobražala. Snežna odeja je zaradi vetra močno preoblikovana, posledice vetra naraščajo z nadmorsko višino. Vetru zelo izpostavljene lege so spihane skoraj do gole podlage in tudi poledenele. V zatišnih legah je na trši podlagi še vedno do 20 cm suhega snega.

Danes bo sprva pretežno jasno, od sredine dopoldneva dalje pa spremenljivo oblačno, nekateri vrhovi bodo v megli. Le v zahodnem delu Julijskih Alp bo ostalo večinoma sončno. Pihal bo zmeren, v visokogorju tudi močan severni do severovzhodni veter. Veter se bo popoldne krepil. Temperatura na 1500 m bo od -10 do -6, na 2500 m pa okoli -13 °C. Čez dan se bo še nekoliko ohladilo. V torek bo precej jasno, nekaj oblakov se bo lahko nabralo predvsem na pobočjih Kamniško Savinjskih Alp ter v hribih Notranjske in Kočevske. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodni veter, ki bo popoldne slabel. Temperatura na 1500 m bo zgodaj popoldne okoli - 6, na 2500 m pa okoli -9 °C. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 m. V sredo bo sprva jasno, čez dan pa bo od zahoda prineslo nekaj visokih oblačnih kopren. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri. Občutno topleje bo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva od -3 do 1, na 2500 m pa okoli -6 °C.

Snežne razmere se danes in jutri zaradi mrzlega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Veter bo nekoliko šibkejši, kot ob koncu tedna, a vseeno bo marsikje še prenašal sneg in ga odlagal na južna in zahodna pobočja. V sredo se bo na prisojnih legah že čutil vpliv suhe otoplitve, čez dan se bo na površini nekoliko ojužil, ponoči pa pomrznil. Nevarnost snežnih plazov bo do sredine tedna nad nadmorsko višino okoli 1700 m ostala ZMERNA. 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje. Večja previdnost bo potrebna zlasti na področjih z napihanim snegom. Še vedno bo precejšnja nevarnost zdrsa.

Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 2. 3. 2022.


 28.02.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.