Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.03.22

GRS v treh akcijah - Velika akcija na Tolminskem migovcu

Dne 27. 3. 2022 so potekale aktivnosti reševanja poškodovanega jamarja iz jame Primadona na območju Tolminskega Migovca, ki si je dne 26. 3. 2022 ob 17.50, na globini okoli 300 metrov, izpahnil desno ramo in poškodoval zapestje. Ob 5.45 je poletel helikopter LPE na območje Tolminskih Raven in prepeljal jamarske in druge reševalce ter opremo do planine Kuk. Posredovalo je 16 gorskih reševalcev iz Tolmina, 25 jamarskih reševalcev iz Velenja, Ljubljane in Novega Mesta ter pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije. Skupina za širjenje ožin se je iz globine dvigala proti površju in širila kritične odseke, ponesrečenca so prenesli na okoli 200 metrov pod površje. V popoldanskem času se je med reševanjem poškodoval gleženj eden od jamarskih reševalcev, ki je sodeloval pri reševanju. Z reševanjem so nadaljevali vso noč. Poškodovanega jamarja so reševalci GRS Tolmin pospremili do planine Kal. Dne 28. 3. 2022 v jutranjih urah je uspelo reševalcem rešiti jamarja, poletel je helikopter LPE in ga prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 4.33 ja na poti na Blegoš, občina Gorenja vas-Poljane, planinec padel v grapo in zaradi poškodb na kraju umrl. Reševalci GRS Škofja Loka so ga prenesli do ceste in predali ustreznim službam.

Ob 5.48 je v naselju Leskovica, občina Gorenja vas-Poljane vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in gorski reševalci GRS Škofja Loka so vozilo postavili nazaj na cesto.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo jasno, le nad morjem se lahko zjutraj za krajši čas pojavi megla. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na jugovzhodu do 23 °C.
Ponoči bo še pretežno jasno, proti jutru pa bo oblačnost od zahoda pričela naraščati. Ponekod bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 5, ob morju in v krajih z vetrom od 6 do 9 °C.

V torek se bo na Primorskem in Notranjskem zmerno pooblačilo, drugod bo še dokaj sončno. Jugozahodni veter se bo čez dan nekoliko okrepil. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na vzhodu do 21 °C.

V sredo se bo povsod pooblačilo. Od jugozahoda bo pričelo deževati, na vzhodu bo padavin malo. Še bo pihal jugozahodnik.

V četrtek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo.


 28.03.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.