Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.02.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 29.02.2008


Predviden razvoj vremena

V petek bo na Primorskem in Notranjskem oblačno ali megleno, ponekod bo rosilo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V južni polovici Slovenije bo zapihal jugozahodni veter.
V soboto bo v vzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni in ponekod osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo, proti večeru pa lahko prehodno rahlo dežuje tudi drugod po Sloveniji. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.
V nedeljo bo precej jasno.
V ponedeljek bo v vzhodni Sloveniji še sončno, drugod pretežno oblačno. Na zahodu bo občasno že rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.

OPOZORILO: V južni, osrednji in vzhodni Sloveniji bodo v soboto sunki jugozahodnega vetra dosegli med 60 in 80, v višjih legah lokalno do 100 kilometrov na uro.

Razmere v gorah

V gorah je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v sredo in četrtek suho vreme. Ničla se je prehodno spustila do okoli 1700 metrov, a seje do petka spet dvignila na 2500 metrov. Zrak ni bil tako suh kot prejšnje dni. Snežna odeja seje še naprej preobražala in sesedala. Višina snežne odeje je precej neizenačena. Veliko je območij z napihanim snegom, na vetru izpostavljenih legah pa je sneg močno spihan. V Julijskih Alpah je v zahodnem in južnem delu nad 1500 metri od 140 do 240 cm snega, drugod v Julijcih je snega manj. Po ostalih naših gorah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega. Pod 1500 metrov snega hitro zmanjka. Snežna odeja je zjutraj pokrita s skorjo, čez dan pa se zmehča. Le v osojah ostaja sneg v visokogorju še pomrznjen in ponekod v res senčnih legah celo suh. Ponoči sneg pomrzne. Nevarnost snežnih plazov je povsod 1. stopnje po petstopenjski lestvici. Plaz lahko sprožite le na mestih z napihanim snegom ob veliki dodatni obremenitvi, večja možnost je v senčnih legah. Ponekod je tudi nevarnost zdrsov. Sredi dneva in zgodaj popoldne se v sončnem vremenu sneg na prisojnih pobočjih zmehča in takrat je možnost, da sprožite snežni plaz, nekoliko večja. V petek in soboto bo bolj oblačno v Julijskih Alpah, v soboto tudi drugod. Predvsem v Julijcih bodo občasno padavine, meja sneženja bo na okoli 1700 metrih. Količina snega ne bo velika, lahko ga zapade okoli 5 cm. Pihal bo jugozahodnik, ki bo v soboto zelo močan. V nedeljo se bo zjasnilo. Predvsem v visokogorju bo pihal močan severozahodnik. Nična izoterma bo nihala med 2100 in 2900 metri. Lavinske razmere se ne bodo bistveno spremenile.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.