Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.04.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Na Primorskem bodo tudi daljša suha obdobja, burja bo čez dan ponehala.
V soboto bo spremenljivo oblačno. Čez dan bodo nastale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki pa bodo do večera v glavnem ponehale.
V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne bodo nastale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je ob ohladitvi ledišče v gorah zadrževalo na nadmorski višini med 2000 in 2300 metri. Občasne krajevne plohe so ponekod v visokogorje prinesle nekaj centimetrov novega snega, sicer pa se je sneg počasi talil in izgineval, razen v najvišjih predelih naših gora.
V Julijskih Alpah je na 2500 metrih do okoli 270 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 10 cm. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih sneg le še ponekod v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi nad 2000 metri. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena, razen v senčnih legah visokogorja.
Predvsem nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov je sneg pomrznjen, zaradi bolj oblačnega vremena lahko tudi ves dan.
Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Sneg je stabilen. Zjutraj in del dopoldneva je površina trda in je nevarnost zdrsov, v višjih delih visokogorja pa je površina trda ves dan.
Spremenljivo vreme se bo še nadaljevalo. Pojavljale se bodo krajevne plohe, nad okoli 1700 metri snežne. Krajevno se bo zaradi novega snega nekoliko spremenila značilnost snežne odeje na površini. Ledišče bo na nadmorski višini med 2000 in 2400 metrov. Sneg se bo nižje še naprej talil, v visokogorju pa se stanje ne bo kaj dosti spreminjalo.

Bilten URSZR: 29.04.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         GRS

         Razmere

         vreme

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.