Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.04.22

GRS Kranj je pomagala zaplezanemu planincu

Ob 13.06 se je na pobočju Storžiča, občina Kranj, zaplezal planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranj, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter SV. Helikopter je zaplezanega planinca prepeljal v dolino.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno, zlasti v vzhodni polovici Slovenije bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 20, na Primorskem do 22 °C.

V soboto bo sončno, popoldne bo na zahodu nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Burja na Primorskem bo čez dan ponehala, drugod bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 8, najvišje dnevne od 17 do 21, na Goriškem in v Vipavski dolini do 23 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov povsod MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro povezana in stabilna. Nekaj več previdnosti je potrebno v visokogorju, kjer se snežna odeja zadnjega sneženja še ni povsem predelala. Pod večjo obremenitvijo lahko sprožite kakšen manjši kložast snežni plaz. Na strmih s soncem obsijanih pobočjih pa so možni manjši snežni plazovi mokrega snega. Prav tako so v višjih predelih še zimske razmere, vetru izpostavljene in senčne lege so nevarne za zdrs.

V noči na sredo se je meja sneženja znova spustila pod nadmorsko višino 1500 m. V visokogorju je zapadlo od 10 do 20 cm snega, nižje je bilo snega malo. Sneg se je pod vplivom sonca v sredo čez dan in v četrtek začel preobražati in na prisojnih pobočjih tudi taliti. V bolj osojnih legah pa je sneg zaradi suhe zračne mase še vedno ostal suh in rahel, ponekod je nastala skorja. Sneg se je namreč čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Vetru izpostavljene lege so ponekod spihane in poledenele. V sredogorju se snežna odeja pod vplivom sonca tali in marsikje ni več strnjene snežne odeje. Velike razlike v količini so med prisojnimi in osojnimi legami.

Danes, v petek, bo še precej jasno, nastalo bo le nekaj plitvih kopastih oblakov. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki bo čez dan slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli -1 °C. V soboto bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo razvijala kopasta oblačnost, ki bo nekatere vrhove ali pobočja visokogorja ovila v meglo. Pihal bo večinoma šibak veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 0 °C. V nedeljo bo večinoma oblačno in tudi megleno. Pogoste bodo krajevne plohe, ki bo izrazitejše sredi dneva in popoldne. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Pihal bo šibak jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -2 °C. Tudi v začetku prihodnjega tedna bo vreme spremenljivo s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Gore bodo pogosto zavite v oblačnost. Veter bo šibak. Nekoliko topleje bo. Ničta izoterma se bo v torek dvignila na nadmorsko višino okoli 2500 m.

Snežne razmere bodo v soboto ostale podobne. Ker bo nekoliko topleje, bodo možni manjši plazovi južnega snega. V nedeljo in v ponedeljek bo v visokogorju občasno snežilo, zapade lahko od 10 do 20 cm bolj ali manj vlažnega snega. Nevarnost proženja plazov se bo v visokogorju nekoliko povečala v ponedeljek čez dan, ko bo nastopila dnevna odjuga.

Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 4. 5. 2022.


 29.04.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.