Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.03.22

Razmere v gorah

V sredo bo oblačno. Sredi dneva in popoldne bo v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih pričelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na vzhodu do 16 °C. Ponoči se bo dež na zahodu okrepil in postopno zajel vso Slovenijo.

V četrtek bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo na severozahodu na okoli 1000 m, drugod med 1300 in 1700 m nad morjem. Temperature bodo v severnih krajih od 3 do 8, drugod od 9 do 14 °C.

V petek bo oblačno, občasno bo še rahlo deževalo. Ob morju bo pihal jugo.
Tudi v soboto bo še nekaj padavin, meja sneženja se bo ponekod približala nižinam.

RAZMERE V GORAH

Snežna odeja je v splošnem dobro povezana in stabilna. Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi vlažne odjuge se lahko danes na strmih pobočjih sproži kakšen snežni plaz mokrega snega. To velja zlasti za osojna pobočja, kjer je snega več, pod nadmorsko višino okoli 1700 m. Po daljšem obdobju suhega vremena danes in v naslednjih dneh pričakujemo izrazito poslabšanje vremena, zato se bodo snežne in plazovne razmere pričele hitreje spreminjati!

V gorah so tudi v ponedeljek in torek prevladovale pomladanske razmere. Sneg se je na soncu izpostavljenih pobočjih čez dan precej zmehčal, postal južen in se tudi talil. V predelih, ki še ostanejo v senci je sneg ostal trd in pomrznjen. Sneg je večinoma že dobro osrenjen. Krepile so se razlike med prisojnimi in osojnimi legami. Na južnih pobočjih je snega zelo malo, tudi v visokogorju so številni kopni predeli. Na severnih straneh pa še vedno sneg ponekod sega vse do alpskih dolin. Zaradi oblačne in vetrovni noči je sedaj snežna odeja v sredogorju in nižje ostala ojužena, meja ledišča je trenutno na nadmorski višini okoli 1600 m.

Danes bo oblačno in vse bolj megleno. Padavine se bodo najprej začele pojavljati v zahodni polovici Slovenije. Meja sneženja bo med 1500 in 1700 m nadmorske višine, suh sneg bo padal nad nadmorsko višino okoli 2000 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m okoli 3, na 2500 m pa okoli -4 °C. V četrtek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank na okoli 1000 m, drugod med 1300 in 1700 m nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 m okoli 1, na 2500 m pa okoli -3 °C. V petek bodo padavine sprva oslabele in večinoma ponehale, čez dan pa se bodo znova začele pojavljati, deloma bodo nastajale plohe. Ostalo bo večinoma oblačno in megleno. Pihal bo šibak do zmeren južni do jugozahodni veter. Kakšno stopinjo hladneje bo, meja sneženja se bo nekoliko spustila.

Predvsem na območju Julijskih Alp bo v visokogorju in deloma v sredogorju obilneje snežilo. V južnih in zahodnih Julijcih lahko do petka zvečer zapade od 40 do 80 cm, drugod v Julijcih od 30 do 60 cm, v visokogorju Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodnih Karavank pa od 20 do 50 cm snega. V visokogorju bo suh sneg padel na razmeroma trdo podlago, zato se bo slabše sprijel. Na vetru izpostavljenih legah bo veter prenašal sneg in na severnih in vzhodnih pobočjih gradil zamete, opasti in klože.

Nevarnost snežnih plazov se bo v četrtek povečala in bo nad okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa bo zaradi odjuge z dežjem ali južnega snega, ZMERNA, 2. stopnje.


 30.03.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.