Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.08.15

GRS v desetih akcijah - Zmeren potres  Delo
Predviden razvoj vremena

Ob 8.51 je nad Konjskim sedlom pod Triglavom, občina Kranjska Gora, planinka zaradi težav s hrbtenico obnemogla in ni zmogla sama sestopiti. Posredovali so reševalci Postaje GRS Mojstrana, ki so planinko s pomočjo helikopterja Slovenske vojske in dežurne ekipe za reševanje v gorah, prepeljali v SB Jesenice v nadaljnjo oskrbo. Prevoz iz helioporta na Jesenicah do bolnišnice so z reševalnim vozilom opravili gasilci GARS Jesenice.

Ob 11.52 se je na Planini Krstenica poškodovala planinka. Reševalci Postaje GRS Bohinj so jo na klasični način prenesli do Planine Blato, nato pa prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli domači in odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 15.37 se je na poti iz Mojstrovke proti Vršiču v občini Kranjska Gora poškodovala planinka. Reševalci Postaje GRS Kranjska Gora so oskrbeli izpah komolca in poškodovano prepeljali v SB Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

Ob 12.35 se je na Kokrškem sedlu v Kamniških Alpah pri sestopu s Košute planinec zaplezal v skalovju. Posredovali so reševalci Postaje GRS Kamnik in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah, ki so planinca rešili iz stene in ga nepoškodovanega pripeljali do Kamniške Bistrice.

Ob 12.15 si je na poti proti vrhu Mangarta v občini Bovec avstrijski planinec zlomil nogo. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Bovec, dežurna ekipa za reševanje v gorah in helikopter SV, ki ga je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 13.54 je na poti do vrha Krna v smeri poti Silva Korena v občini Kobarid planinca obšla slabost. Reševalci Postaje GRS Tolmin so odšli nasproti slabotnemu planincu, ki je po nasvetu do prihoda počival. Planinca so varno pospremili v dolino do osebnega vozila.

Ob 15.03 sta se pod Malimi in Velikimi vrati v dolini Trente, občina Bovec, na težko dostopnem terenu zaplezala dva planinca. Bila sta obnemogla, eden pa je imel poškodovano nogo. Posredovali so reševalci Postaje GRS Bovec in helikopter SV z dežurno ekipo za reševanje v gorah, ki so planinca s helikopterjem prepeljali v dolino, nato pa so reševalci Postaje GRS Bovec poškodovanca z vozilom prepeljali v ZD Tolmin.

Ob 14.50 so reševalci Postaje GRS Škofja Loka na smučišču Soriška planina oskrbeli poškodovanega kolesarja, ga pospremili do ceste in ga predali staršem, ki so ga odpeljali v SB Jesenice.

Ob 16.39 se je na bregu Save Bohinjke, naselje Bitnje, občina Bohinj, občan poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Postaje GRS Bohinj, ki so poškodovanega prenesli do reševalnega vozila NMP Bled, s katerim so ga je odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 14.05 je na regionalni cesti Luče–Ljubno v naselju Raduha padel kolesar in pri padcu zletel preko odbojne ograje v globino ter obležal poškodovan obležal na brežini reke Savinje. Posredovali so gasilci PGD Luče in zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Mozirje, ki so ga oskrbeli. Zaradi težkega terena so gasilci poškodovanega prenesli preko reke do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v Luče, kjer ga je v oskrbo prevzela dežurna ekipa HNMP in posadka s helikopterjem LPE ter ga prepeljala v UKC Ljubljana. Aktivirani so bili tudi reševalci Postaje GRS Celje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Potres

Ob 20.47 so po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za seizmologijo in geologijo seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zmeren potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 77 km severozahodno od Ljubljane v bližini Bovca. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,1. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci zahodne Slovenije.

Predviden razvoj vremena

V nedeljo bo jasno.
V ponedeljek bo še naprej sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter.
V torek bo pretežno jasno in vroče.
V sredo bo še dokaj sončno, proti večeru lahko v severozahodni Sloveniji že nastane kakšna vročinska nevihta. Malo manj vroče bo. Pihal bo jugozahodnik.


Delo, 28.08.15 21.24: Zmeren potresni sunek v bližini Bovca
Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa magnitude 4,1 v bližini Bovca.

Bovec - Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 20.47 zabeležili zmeren potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 77 kilometrov severozahodno od Ljubljane v bližini Bovca. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,1, so zapisali na spletnih straneh Urad za seizmologijo in geologijo Agencije RS za okolje.

Ocenjujejo, da intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci zahodne Slovenije.

Ljudi v Bovcu je potres presenetil, nekatere prestrašil, da so prišli iz hiš, je za STA povedal tiskovni predstavnik Občine Bovec Milan Štulc. Vendar so se že vrnili na domove, Štulc je povedal, da so bovške ulice prazne.

Preveril je tudi pri občinskem štabu Civilne zaščite, kjer so mu povedali, da nimajo podatkov o morebitni materialni škodi ali poškodovanih prebivalcih. Prav tako nimajo nikakršnih podatkov o tem, da bi potres morebiti sprožil kakšen plaz, tudi ceste so na tem območju normalno prevozne.

29.08.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.