Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 30.11.09

Poškodba v Ospu - Razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 13.07 se je v Ospu, občina Koper, pri padcu s plezalne stene, okoli 5 metrov globoko, poškodoval plezalec. Poškodovanega plezalca je na kraju dogodka oskrbela prehospitalna enota Obala in ga prepeljala v izolsko bolnišnico.


V ponedeljek bo na severovzhodu spremenljivo oblačno. Drugod bo večinoma oblačno. Padavine se bodo pojavljale predvsem v severozahodnih in deloma severnih krajih, drugod pa bo večinoma suho. Proti večeru bodo pogostejše tudi drugod. Vmes bo tudi zagrmelo. Več padavin bo le v Posočju. Ponekod bo pihal okrepljen južni veter, ob morju močan jugo. Ponoči se bo dež prehodno razširil nad vso Slovenijo. Veter bo do jutra oslabel.
V torek bo pretežno oblačno. Predvsem na zahodu bodo občasno še manjše padavine, drugod pa bo večinoma suho. Veter bo ponehal. Popoldne se bo zjasnilo.
V noči na sredo bo od vzhoda ponekod v notranjosti Slovenije prehodno rahlo deževalo. V sredo čez dan in v četrtek bo suho in nekoliko hladneje. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v gorah za konec tedna večinoma oblačno vreme. V soboto omembe vrednih padavin ni bilo, pač pa so se nekoliko okrepile v noči na ponedeljek in danes zjutraj na območju Julijskih Alp. Tam je snežilo nad nadmorsko višino okoli 1900 m.
Zapadlo je do okoli 20 cm mokrega snega. Pihal je močan južni veter, ki je novi sneg spihal v zamete. Snega je v gorah malo, nekaj več le v visokogorju Julijskih Alp. Tam ga je na 2500 m okoli 70 cm, v zahodnih Julijcih še malo več. Snežna odeja se začenja na nadmorski višini okoli 1700 m, v osojah in na planotah v Julijcih tudi nižje. Novi sneg je mehak, stara podlaga pa je skorjasta. Nevarnost snežnih plazov je v večcjem delu naših gora 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, le v visokogorju Julijcev 2. stopnje. V ponedeljek čez dan bo predvsem v Julijcih nad 1900 m snežilo, ponoči pa se bodo padavine razširile proti vzhodu. Meja sneženja se bo postopno spustila do okoli 1100 m. Do torka zjutraj lahko v Julijskih Alpah zapade od 30 do 60 cm snega, drugod pa od 10 do 30 cm, odvisno od nadmorske višine. Sprva bo še pihal močan južni veter, ki bo delal zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah.

Bilten URSZR: 30.11.2009


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.