Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.01.15

V naselju Rateče padla
Predviden razvoj vremena

Ob 13.10 se je v naselju Rateče, občina Kranjska Gora, v bližini gostilne Šulc pri padcu poškodovala oseba. Posredovali gorski reševalci GRS Rateče, ki so osebi na kraju dogodka nudili prvo pomoč in jo z nosili prenesli do reševalnega vozila NMP Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, v zahodnih krajih tudi pretežno oblačno. Tam bodo predvsem sredi dneva in popoldne kratkotrajne krajevne plohe. Ob morju bo pihal šibak jugo, ponekod v severovzhodni Sloveniji pa jugozahodnik.
Ponoči se bo od zahoda pooblačilo in v nedeljo zgodaj zjutraj se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo dopoldne širile proti vzhodu. V nižjih delih Primorske bo deževalo, drugod pa večinoma snežilo. Padavin bo manj v severovzhodnih krajih. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, ponekod v severovzhodni Sloveniji pa severni veter.
Do ponedeljka zjutraj bo rahlo sneženje v glavnem povsod ponehalo. Čez dan se bo oblačnost trgala. Burja na Primorskem bo ponehala.
V torek bo zmerno do pretežno oblačno, manj oblačnosti bo v severni Sloveniji. Ponekod na jugu niso izključene rahle padavine.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo do četrtka popoldne v gorah suho in razmeroma hladno vreme. V sončnih dnevih se je na prisojnih pobočjih snežna odeja čez dan na površini ojužila, ponoči pa pomrznila. V noči na petek je začelo od zahoda snežiti in do petka opoldne, ko je bila glavnina padavin že mimo, je v zahodnih Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 60 cm snega, drugod v Julijcih ter v zahodnih Karavankah od 30 do 40 cm ter v preostalem delu naših gora od 10 do 30 cm. Snežilo je na skorjasto in trdo, ponekod poledenelo podlago. Nad okoli 1000 metri je bil sneg suh in se je s podlago slabo sprijel. Nižje je bil sneg moker, večinoma je snežilo na kopno podlago. Pihal je jugozahodnik, ki se je popoldne obračal v severno smer. Veter je delal nove zamete in gradil opasti. Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 180 cm, na 1500 metrih pa do okoli 80 cm, drugod od 40 do okoli 70 cm. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je zametov. Pod novim snegom so stare, potencialno nestabilne klože.

Nevarnost snežnih plazov se je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah povečala na 4. stopnjo, drugod po naših gorah pa na 3. stopnjo. Snežna odeja je nestabilna in slabo sprijeta s podlago. Pričakujemo spontano proženje številnih manjših, pa tudi srednje velikih plazov, tudi posameznih večjih. Predvsem se bodo plazovi prožili s strmejših pobočij, na območjih, kjer je zapadlo več snega bodo pogostejši. Snežni plaz lahko sprožite že ob manjši dodatni obremenitvi snežne odeje tud na manj strmih pobočjih. Splazil se bo novi sneg po stari, skorjasti oz. trdi podlagi. V petek zvečer bo sneženje ponehalo. V soboto se bo delno zjasnilo. Pihal bo zmeren zahodnik, ki se bo čez dan obračal v bolj jugozahodno smer. Prenašal bo novi sneg v zamete, ki bodo nastajali predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in prevalov. Temperatura bo pod ničlo. Zato se bo novi sneg le počasi sesedal in preobražal. V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo spet snežilo, predvidoma bo zapadlo okoli 10 cm suhega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala.

31.01.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.