Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.01.17

Na poti se je poškodovala
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.33 se je na poti med Gabrovo in Kobila v občini Škofja Loka poškodovala občanka. Posredovali so gorski reševalci GRS Škofja Loka, ki so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo prenesli do ceste, kjer so jo predali ekipi NMP Škofja Loka.

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno, ponekod na Primorskem tudi megleno. Predvsem v zahodni in deloma južni ter osrednji Sloveniji bodo padavine, več jih bo v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne med 700 in 1000 m nad morjem, le na območju Julijskih Alp bo lahko nižje. Zaradi mrzlih tal bo predvsem dopoldne krajevno nastajala poledica. Proti poldnevu bo tudi ponekod po nižinah zapihal jugozahodnik. Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno razširile proti vzhodu, do srede zjutraj pa bodo, razen na jugozahodu, že ponehale. Jugozahodnik bo ponehal.
V sredo bo oblačno, le ponekod na severu bo občasno lahko kakšen sončni žarek. Predvsem v južni polovici Slovenije bodo občasno manjše padavine, nekoliko več jih bo le na jugozahodu. Meja sneženja bo med 800 in 1300 m nad morjem.
V četrtek bo pretežno oblačno, spet bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne ali zvečer okrepile in se prehodno lahko občasno pojavljale tudi proti osrednji Sloveniji. Drugod bo večinoma suho.
Tudi v petek bo večinoma oblačno, padavine v zahodnih in južnih krajih bodo čez dan oslabele in marsikje tudi ponehale. Drugod po Sloveniji bo suho, na severovzhodu se bo oblačnost lahko prehodno trgala. Še bo pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1800 m zmerna, 2. stopnje. Spontanega plazenja ne pričakujemo, lahko pa sprožimo snežni plaz ob večji obremenitvi snežne odeje predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih, predvsem na tistih, kjer je snežilo na travnato ali z listjem pokrito podlago. Nižje je nevarnost majhna, 1. stopnje.

Stara snežna odeja je močno spihana, na prisojnih pobočjih večinoma pokrita s tanko skorjo, v senčnih legah pa mehka. Veliko je klož.
V torek se bodo padavine pojavljale na območju Julijskih Alp, nekaj malega tudi v zahodnih in deloma osrednjih Karavankah, drugod pa bo povečini suho. Meja sneženja se bo zviševala in bo popoldne večinoma med 600 in 900 m nadmorske višine. V sredo bo na območju naših gora večinoma suho, padavine pričakujemo predvsem v jugozahodni, južni in deloma v osrednji Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. Pod mejo sneženja se bo snežna odeja sesedala in talila, višje pa bo predvsem na prisojnih pobočjih snežilo na skorjasto podlago, zato se bo tam novi sneg slabše sprijel s podlago. V osojah bo povezava med starim in novim snegom boljša. Jugozahodnik bo delal zamete na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Predvidoma se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov na strmejših prisojnih pobočjih, kjer bo zapadlo vsaj 10 cm snega. Nevarna bodo predvsem mesta z napihanim novim snegom, pa tudi stare pokrite klože.

31.01.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.