Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.08

GRS Tržič in Ljubljana ter jamarski reševalci - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 31.03.2008


Ob 12.08 je pri kraju Spodnje Veterno v občini Tržič zasilno pristal jadralni padalec z rezervnim padalom med drevje in obvisel na drevesu okoli 20 metrov visoko. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Tržič, ki so jadralca nepoškodovanega rešili z drevesa.

Ob 16.11 je zasilno pristal jadralni padalec v bližini Vojkove koče na Nanosu. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Ljubljana, ki so poškodovanega jadralca oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so ga prevzeli v nadaljnjo oskrbo reševalci NMP ZD Ajdovščina.

Ob 17.30 seje v Breznu pod Malim Snežnikom v občini Ilirska Bistrica pričela iskalna akcija pogrešane osebe. V iskalni akciji je sodelovala policija, člani JRS RC Postojna in Sežana. Ob 6.00 so jamarski reševalci smrtno ponesrečenega potegnili na površje iz globine 65 metrov.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodnih krajih zmerno, občasno pretežno oblačno. Drugod bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa bo občasno več oblačnosti.
V torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.
V sredo se bo postopno pooblačilo, popoldne bo od severa začelo deževati. V noči na četrtek bodo padavine ponehale.
V četrtek bo po deloma jasnem in ponekod meglenem jutru spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastajale krajevne plohe.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v soboto dopoldne sončno in kar toplo, popoldne pa je ob prehodu hladne fronte deževalo in snežilo. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Zapadlo je nekaj centimetrov snega. Ničla je bila na nadmorski višini 2000 metrov. V nedeljo je bilo pretežno jasno in še topleje, popoldne se je temperatura dvignila nad ničlo vse do okoli 2600 metrov. Snežna odeja se je čez dan precej ojužila in sesedala, ponoči pa pomrznila. Ob dnevnem segrevanju so se s strmih pobočij prožili manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega snega. V Julijskih Alpah je nad 1500 metri od 240 do 320 cm snega. V zahodnih Karavankah je na 1500 metri okoli 130 cm snega, drugod v naših gorah pa na 1500 metrov do okoli 100 cm. Na 1000 metrov nadmorske višine je snega od 10 do okoli 20 cm. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže in se čez dan zmehča ter zopet nastane ponoči ob zmrzovanju. Le v osojah visokogorja je še nekaj pršiča. Sneg se globoko predira. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, le v krajih s tanjšo snežno odejo je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nad 1500 metri so nevarna predvsem mesta z napihanim snegom. Cez dan, ko se zlasti na prisojnih pobočjih sneg na površini zmehča, se lahko pod obremenitvijo splazi zgornja plast snega po trši, spodnji podlagi. Pri tem večinoma ne nastajajo večji plazovi, ampak je bolj nevarno za zdrse po pobočju.
V ponedeljek in torek bo še večinoma sončno in precej toplo. V ponedeljek bo ničla na nadmorski višini 2500 metrov v torek pa na 2300 metrov. Sneg se bo še naprej sesedal in preobražal ter nižje tudi talil.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.