Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.20

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V torek bo na Primorskem sončno, burja bo popoldne pričela slabeti. Drugod bo dopoldne pretežno jasno, nato spremenljivo oblačno. Popoldne in zvečer bodo kratkotrajne krajevne plohe, lahko tudi snežne. Pihal bo severovzhodni veter.

V sredo bo prevladovalo pretežno jasno vreme. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri, burja na Primorskem bo ponehala.
V četrtek bo pretežno jasno z mrzlim jutrom.
V petek se bo prehodno zmerno pooblačilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 m zaradi novega snega povečala in je v Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah ZNATNA, 3. stopnje, drugod po naših gorah ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz lahko sprožite manjši obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, s strmih pobočij se bodo lahko prožili tudi posamezni plazovi novega, nesprijetega snega. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsov na stari in poledeneli snežni odeji.

Ponoči je v gorah snežilo. Zapadlo je od 10 do okoli 30 cm snega, odvisno od nadmorske višine ter geografske lege. Največ ga je zapadlo v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v severnem in osrednjem delu Julijskih Alp, drugod nekoliko manj. Pihal je veter severnih smeri, ki je delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je mehak in v visokogorju ni dobro sprijet s podlago, nižje pa. Na izpostavljenih legah je spihan do stare snežne odeje, ki je pomrznjena in trda.

V ponedeljek je bilo oblačno s sneženjem, ki je popoldne počasi slabelo in v noči na torek ponehalo. Zapadlo naj bi okoli 10 cm snega, predvsem v Julijcih lahko tudi več. Pihal bo severovzhodni veter. Temperatura bo pod ničlo. V torek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne bo nastajala kopasta oblačnost, vrhovi bodo občasno v oblakih. Mrzlo bo, pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V sredo in četrtek bo precej jasno in mrzlo, veter bo razmeroma šibak.

V ponedeljek in torek bo v visokogorju zahodnih in osrednjih Karavank ter Julijskih Alp zaradi mraza in novega snega nevarnost ostala ZNATNA, 3. stopnje, nato se bo postopno zmanjšala. Povsod je treba paziti na strmejših pobočjih, zlasti na južnih in zahodnih straneh, na mestih z napihanim snegom. Sprva bodo možni posamezni plazovi suhega nesprijetega snega s strmih pobočij. Snežna odeja se bo v drugi polovici tedna zaradi otoplitve hitreje preobražala, ponoči pomrznila, čez dan pa se bo na prisojnih legah ojužila in prehodno labilizirala. Takrat bodo na južnih, strmejših pobočjih možni posamezni plazovi mokrega snega. Plazila se bo plast novejšega snega.

31.03.2020

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.