Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.12.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah
Poškodovali so se štirje tuji planinci 

Ob 13.05. uri se je na planini Svinjak nad Bovcem pripetila gorska nesreča v kateri so se poškodovali štirje planinci. Na pomoč so jim odhiteli reševalci Postaje GRS Bovec in posadka z helikopterjem Slovenske vojske. Poškodovani planinci so bili tuji turisti. Prepeljali so jih v jeseniško bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

Danes bo precej jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne nizka oblačnost, ki se bo začela že zjutraj pojavljati tudi ob morju. Popoldne se bo v krajih z nizko oblačnostjo v notranjosti Slovenije začelo jasniti. Zvečer se bo v zahodnih krajih oblačnost povečala. 
Ponoči in jutri bo ponekod v severnih krajih zmerno, drugod pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bodo predvsem v južni Sloveniji manjše padavine, ki bodo popoldne postopno ponehale.  Ob morju in v Vipavski dolini bo deževalo, drugod pa deloma deževalo deloma snežilo. Sprva bo ponekod možna poledica.
V petek bo na Primorskem precej jasno, popoldne bo zapihala zmerna burja. Drugod bo zjutraj in del dopoldneva delno jasno z zmerno oblačnostjo, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Čez dan se bo od vzhoda pooblačilo. Ponekod bo prehodno naletaval sneg.
V soboto se bo tudi v notranjosti Slovenije delno zjasnilo. Burja na Primorskem bo popoldne slabela. 

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje od prejšnjega petka ni bilo omembe vrednih padavin. Nastal je izrazit temperaturni obrat s plastjo nizke oblačnosti, ki je zadnje dni segala do nadmorske višine med 1000 in 1300 metrov. Višje je bilo sončno, zrak pa suh in temperatura pod ničlo. Zato se je sneg nekoliko hitreje preobražal na prisojnih pobočjih, v senci je ostal suh.
Pod temperaturnim obratom je sneg ostal skoraj nespremenjen od zadnjega poročila. V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1700 metrov okoli 530 cm snega, nižje pa z manjšo nadmorsko višino postopno manj. Drugod v Julijcih je nad okoli 1400 metrov do okoli 270 cm snega, na 1000 metri pa ponekod do 180 cm, a večinoma od 90 do 100 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 m do okoli 150 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm.
Tanka snežna odeja sega ponekod do dolin. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki je nastala zaradi vetra, deloma pa tudi zaradi vpliva sonca. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežni plaz se lahko sproži pod večjo dodatno obremenitvijo zlasti na dovolj strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. V gorah bo v naslednjih dneh večinoma suho. Temperatura bo sicer nihala. Danes se bo lahko malo nad ničlo segrelo v plasti med 1000 in 2000 metri, jutri pa se bo spet hladilo.
V petek popoldne bo ob hladni fronti začel dotekati hladnejši zrak. Občasno bo pihal zmeren severni veter, le danes zahodnik. Večjih novih zametov zaradi skorjaste površine snežne odeje ne bo več. Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, lavinske razmere se ne bodo dosti spreminjale.

Bilten URSZR: 31.12.2008


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


+ Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

        Razmere (v gorah)

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.