Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Delo, 27.07.1976

Delo, - B.Čerin: Prisrčen sprejem.

Prisrčen sprejem

S Kavkaza se je vrnila mariborska alpinistična odprava — V slabem vremenu opravila nad 30 težkih vzponov

MARIBOR, 36. julija — Po mesecu dni se Je sinoči vrnila domov prva mariborska alpinistična odprava, ki se je mudila v pogorju Kavkaza (Bezengi). Na mariborskem letališču jih je pričakalo prek tisoč Mariboračnov, plaminski prijatelji pa so mariborskim alpinistom pripravili prisrčen sprejem.

Deset mariborskih alpinistov — Danilo škerbinek, dr. Bogdan Pau-in, Štefan SenekoviČ, Marjan Curk Matjaž Zanoškar, Franček Vogelnik, Edi Drofenik, Inko Bajde, Milan Meden in Boro Jerabek je v mesecu dni z veliko napora, uspešno opravilo vse začrtane naloge, kljub temu, da so morali seznam vrhov, ki so jih usvojili zaradi neugodnih snežnih in vremenskih razmer spremeniti. Mariborska alpinistična odprava je opravila uspešno prek 30 zelo zahtevnih vzponov.
Največ težav jim je povzročilo sneženje, saj po izjavah sovjetskih alpinistov v zadmijih 15 letih v mesecu juliju ni toliko snežilo kot letos. Vse severne stene in grebeni v tem delu Kavkaza so bili zameteni. Mariborskim alpinistom je pri vzponih nagajalo tudi slabo vreme. Samo 13 izmed 25 dni je bilo primernih za vzpone. Najslabše vreme je bilo na začetku bivanja v pogorju Kavkaza, nato pa se je izboljšalo. Zaradi hudih neviht in snega so morale tri skupine mariborskih alpinistov prekiniti tudi vzpona na zapadni Mižirgi in se z višine 4500 metrov vrniti v bazno taborišče. Kar 15 vzponov so opravil; na vrh Trapeznik (4100 m) in Bashaus  (4680 metrov) ter štirinajst na Kundum žirgi m) in Pik Panoramny (4100  metrov). Vsi vzponi so bili težavni, nemalokrat pa je alpiniste oviralo slabo vreme. Alpinistična ocjprava mariboriborskih alpinistov je bila dobro pripravljena in zdravnik dr. mag. sc. Bogdan Pavlin ni imel veliko dela, saj ni bilo hujših poškodb ali bolezni.

B. ČERIN


27.07.1976

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.