Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Franc Zupanc (1943–2021)

Po dnevu mrtvih nas je zapustil planinec, gorski reševalec, letalec  gorski reševalec in inštruktor za usposabljanje letalcev gorskih reševalcev

Image
... Franc Zupanc, ki smo ga poznali tudi po vzdevku Golob.

Član planinske organizacije je postal v šestdesetih letih in se v sedemdesetih približal gorskim reševalcem, ki jim je pomagal popravljati, servisirati in voziti terenska vozila ter urejati tehnično opremo postaje GRS Kranj. Izkazoval se je kot izjemno srčno in delovno zanesljiv, saj je na vsakem koraku in ob kateremkoli času brez obotavljanja priskočil na pomoč povsod, kjer je bil potreben.

Image
Te vrednote je pridobil tudi že kot aktiven gasilec. Gorskoreševalni izpit je opravil leta 1976, leta 1979 pa je med prvimi postal inštruktor za letalsko gorsko reševanje. Vzporedno so ga reševalci alpinisti z veseljem usposobili tudi za osvajanje klasičnih plezalnih smeri, saj je dokazal, da je nadarjen tudi za to.
Soočal se je z najtežjimi nesrečami s padcem helikopterja na Blejski Dobravi (1984), pa na Krvavcu (1979) in tudi Okrešlju (1997). Bil je vedno pripravljen sodelovati v klasičnih reševanjih, ko vreme ni dopuščalo letenja s helikopterji. Dolga leta je reševal ponesrečene smučarje in dežural na smučiščih na Krvavcu. Bil je tudi gorskoreševalni spremljevalec na planinskih izletih. Aktivno se je vključeval v programe za planinsko usposabljanje, kot predavatelj in demonstrator za uporabo planinske opreme in varovanja. Vključen je bil v helikopterske transporte opreme za markaciste ob nadelavi planinskih poti, pa tudi opreme za čistilne naprave planinskih postojank. S srčnostjo je pomagal pri helikopterskih prevozih invalidov paraplegikov na Kredarico. 

Tudi med planinskimi vodniki je bil strokovna avtoriteta z dajanjem nasvetov in napotkov za varno gibanje v goskem svetu. Več sto nikdar povsem varnih poletov na reševalne gorske akcije in drugih ekstremnih uporab helikopterja je Franceta izoblikovalo v čustveno, skromno in goram predano osebnost. Zadnjič je bil med slovenskimi gorskimi reševalci, ko sta mu bila ob sedemdesetletnem življenjskem jubileju podeljena status gorskega reševalca veterana in jubilejno priznanje Gorske reševalne zveze Slovenije. 

Ko smo prejeli obvestilo, da je France po daljši bolezni preminil, smo se na rednem sestanku Društva GRS Kranj v sredo, 3. novembra, z minuto tišine poklonili njegovemu spominu.

Franc Ekar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.