Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 04.11.1976

Večer, Gore in ljudje - M.P.-n: Ribniška koča čez zimo zaprta - J.Vi.: 50 let Juliane - S. Pungartnik: Mladi planinci v Kamnici - J. F.: Srečanje planincev - Inko Bajde: Vojaki na Everestu; Tri nove; Prvo predavanje - Predavanje.

Ribniška koča čez zimo zaprta   GOSTE BO SPREJELA ZNOVA ŠELE PRIHODNJEGA JULIJA

 Kot je znano, je Sladkogorska tovarna kartona in papirja pred časom prevzela v upravljanje Ribniško kočo na Pohorju. Ta že od lanskega avgusta ni več sprejela nobenega gosta, saj so jo zaradi neustreznih sanitarij in drugih pomanjkljivosti po nalogu inšpekcijskih služb morali zapreti. Koča je od tedaj še hitreje razpadala, toda pod novim okriljem so se stvari le začele obračati na bolje. In kako je zdaj?
Friderik Čeček, predsednik planinskega društva Sladki vrh: "Trenutno projektivni biro v Mariboru izdeluje načrte za obnovo in preureditev koče, ki bi naj bila predvidoma končana 1. julija prihodnje leto. Prej je ne bomo odprli, saj je treba urediti sanitarije, centralno kurjavo, pa tudi opremo v sobah bomo delno obnovili."
— Pozimi torej brez Ribniške?
"Žal Certus nima možnosti, da bi za bližino koče zagotovil stroj za teptanje snega, pa tudi vlečnica ne obratuje — potrebovala bi novo vlečno vrv, vendar zaenkrat zanjo ni denarja. Če upoštevamo še neurejenost same koče, je jasno, da možnosti za smučarski turizem na Ribniški koči letos ne bo."

M.P.-n.

50 let Juliane


V VRHNJIH PROSTORIH SLOVENSKEGA ETNOGRAFSKEGA MUZEJA V LJUBLJANI POTEKA ŽE NEKAJ ČASA IZREDNO ZANIMIVA RAZSTAVA, NAMENJENA NE ZGOLJ ČISTOKRVNIM PLANINCEM, MARVEČ SLEHERNEMU MED NAMI, KI GA MIKAJO GORE IN NARAVNE, ŠE NEDOTAKNJENE LEPOTE.


Gre za počastitev vrta Juliane v Trenti — Alpinum Juliana kot je njegovo uradno ime —, ki slavi letos svojo življenjsko petdesetletnico. Znano je, da je njegov ustanovitelj Albert Bois de Chesne in soustanovitelj dr. Julius Kugy, zato pripadata častni mesti na razstavnih panojih portretoma obeh velikih planinskih mož.
Med razstavne eksponate sodi zelo pregledna in zanimiva razpredelnica vseh šestih tamkajšnjih vegetacijskih pasov, ki segajo od 600 do 2400 metrov nadmorske višine, in se vrhnji sklene v svetu skalnih razpok, grušča in redkih blazinastih rastlin.
Skrben ogled nam ponudi srečanje s fotografijami posameznih rastlin, rastočih v vrtu Juliane; pogačice na primer, Blagajevega volčina, Kugyeve "čudežne cvetice" — scabiosa trenta se ji reče po latinsko, videti pa je kot drobna in žlahtna krizantema, pod steklom pa so posušene Zoisova zvončnica, pirenejski kamnokras, planinski pelin, alpska azaleja. . . Osemdeset rastlin je na seznamu omenjenega vrta, za katerega ne ve marsikateri Slovenec, ampak Julius Kugy je zapisal o njem med drugim tudi tole:
"Zame, ki dobro poznam pač vsa klasična rastlinska bivališča v Julijcih, je zelo mikavno sprehajati se po tem vrtu. Zdi se mi, kot da še enkrat hodim po zelenih stezah upov svoje mladosti. Kajti vsi so semkaj poslali od svojega bogastva: Bogatin, Triglav, Sedmera jezera, Prisank, Jalovec, Matajur, Črna prst, trate Ovčje vesi pod Višarjami, Krn. . ."
Vse rastlinje oskrbujejo le trije vrtnarji, Anton Tožbar in Marija Tožbar, por. Završnik pa Ančka Kavsova in tudi njihove fotografije sredi cvetličnih pobočij dopolnjujejo razstavo. Le ta je zanimiva tudi zategadelj, ker ti prijazni čuvaji brez godrnjanja prikažejo 80 barvnih diapozitivov s prelepimi motivi rastlinja in cvetja iz Juliane.

Besedilo in posnetek: J.Vi.


Mladi planinci v Kamnici

Blizu 300 mladih planincev mladinskega odseka PD Maribor-matica se je zbralo na srečanju, ki ga je pripravila planinska skupina osnovne šole Lackov odred iz Kamnice pri Mariboru. Na srečanju je predsednik društva Vladimir Stojan podelil vodniška znaka Anici Sevč nikar in Pavlu Jerebicu, prehodni vodniški cepin pa je prejela Emilija Kracina, ki je v lanskem šolskem letu vodila enajst planinskih izletov. Pri 15 izletih je bila pomočnica.
48 pionirjev je dobilo bronasti, 12 srebrni znak pionir-planinec. Zlati znak pa je dobil Janko Breznik, načelnik planinske skupine osnovne šole Ludvik Pliberšek.
V tekmovanju za prehodni pokal, sodelovalo je 800 mladih planincev, so prvo mesto že tretjič zapored osvojili planinci z osnovne šole Franc Rozman Stane, sledijo planinci z osnovne šole bratov Polančičev in z osnovne šole Ludvik Pliberšek.

S. Pungartnik



Srečanje planincev

Na planinski postojanki Hom je pripravilo planinsko društvo Zabukovica srečanje planincev: zbralo se je preko 100 članov iz Zabukovice in Žalca. Ko je podpredsednik društva orisal delo društva v letošnjem letu, je dejal, da je postojanka na Homu tik pred dograditvijo. Rekel je, da so pri planincih najbolj priljubljene savinjska, zasavska, koroška in šaleška planinska pot.

J. F.


• Vojaki na Everestu
Maja letos se je najvišje gore sveta lotila tudi 29-članska mešana Britansko-Nepalska vojaška odprava, katero je vodil podpolkovnik Tony Streather. Odprava je bila uspešna — vsaj kar zadeva osvojitev vrha.
16. maja sta se nanj povzpela narednik John Stokes in kapetan Michael Lane. Vzpon so ves čas ovirale izredno slabe Časa, bi bi postavili zadnje višinsko taborišče ni bilo več. Vrh sta osvojila ob 3.15 uri popoldne.
Kljub uspešnemu vzponu pa odprava ni potekala povsem gladko. Gora je zahtevala tudi žrtev — tokrat mladega kapetana Terryja Thomposona, Ki je padel v ledeniško razpoko blizu drugega višinskega taborišča.

INKO BAJDE

• Tri nove
Koroški alpinisti so v letošnjem letu izredno aktivni. Poleg številnih ponovitev smeri v naših stenah čez vse leto, so preplezali tudi lepo število prvenstvenih smeri.
Stanko Mihev (AO Ravne) in Milan Kolar (AO Mežica), sta 23. oktobra v zahodni steni stebra Velike Raduhe preplezala novo smer in jo imenovala "popoldanska". 200 - metrska stena narekuje težave tretje stopnje. Naslednji dan se je Milan Kolar odpravil v steno z Janezom Žaligom (AO Ravne). Preplezala sta "centralni greben" — 250 m stene in ga ocenila s četrto težavnostno stopnjo. Tretjo.prvenstveno pa sta zlezla Majda Kumprej (AS Prevalje) in Engelbert Vravnik (AO Ravne). 250 m dolga smer tretje težavnostne stopnje se imenuje "osrednja grapa".

I. B.








04.11.1976

 Prvo predavanje

Člani letošnje alpinistične odprave v Kavkaz se temeljito pripravljajo na prvo javno predavanje, ki bo predvidoma 16. novembra v predavalnici višje tehniške šole v Mariboru. Ob tej priliki bo obiskovalcem predavanja na voljo tudi nekaj biltenov številka ena in dva, ki lepo dopolnjujeta program odprave. Kot zanimivost naj povemo, da so na Kavkazu posneli več barvnih filmov in da bodo tudi ti kmalu na red. Pred dnevi so končali z montažo in opremo polurnega filma, ki ga bodo prvič predstavili na letošnjem srečanju koroških in štajerskih alpinistov na Tojzlovem vrhu. Organizacijo srečanja, v sredi decembra, so letos prevzeli alpinisti AO Kozjak Maribor.

INKO BAJDE


Predavanje
V torek, 9. novembra, ob 19.30 bo v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici predaval mag. Tone Strojin. Ugledni planinski delavec nas bo pod naslovom v V GORENJSKO OZIRAM SE SKALNATO STRAN vodil iz ljubljanske okolice na Jelovico, po Karavankah na Bled in v Bohinj, od tam pa v Julijske Alpe. Prikazal bo 150 barvnih diapozitivov.




Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.