Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 16.09.1976

Večer, Gore in ljudje - Milan Cilenšek : Dan planincev *76 - na Kalu - F. Pačnik: Spominski zbor na Klopnem vrhu - Koče zapirajo - Izleti: PD Lenart; PD Železničar Celje.

3000 planincev na Kalu


Z MNOŽIČNIMI POHODI V GORE SO SLOVENSKI PLANINCI PROSLAVILI LETOŠNJI DAN PLANINCEV


V senci zagrebške letalske katastrofe je v nedeljo potekalo na Kalu nad Hrastnikom osrednje praznovanje dneva planincev '76. Na številnih praporih planinskih društev so bili pripeti žalni trakovi — tudi planinci so žalovali ob tragični smrti 176 ljudi.
"Na tem območju so potekale številne bitke, tod so se kresale številne misli za zmago socialistične revolucije in tod se danes srečujejo planinci iz vse Slovenije!" je med drugim poudaril republiški sekretar za notranje zadeve Marjan Orožen, ki je tri tisoč planincem spregovoril v imenu glavnega odbora socialistične zveze delovnih ljudi Slovenije. Orožen je govoril še o uničevanju narave in o prizadevanjih vseh, zlasti planincev, da bi naravo ohranili tako, kakršno si želimo. Dobršen del govora pa je namenil stališčem 5. konference neuvrščenih v Colombu, ter dogodkom na avstrijskem Koroškem in Gradišcanskem in v Avstriji nasploh. Predsednik planinske zveze Slovenije Miha Potočnik pa je orisal pomen praznovanja denva planincev, ko se številnih pohodov po zgodovinskih poteh in skozi kraje, pomembne iz naše narodne revolucije, udeležuje predvsem veliko mladine. Potočnik je poudaril, da je planinstvo glede množičnosti na prvem mestu med aktivnimi športi na Slovenskem.
Planinci, zbrani na Kalu, so poslali pozdravno pismo predsedniku Titu, avstrijskemu veleposlaništvu v Beogradu pa so naslovili protestno pismo, v katerem so izrazili največje ogorčenje nad ukrepi avstrijske vlade ob kršenju  osnovnih človečanskih pravic do slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji.
Ob tem slavju so hrastniški in dolski lovci odkrili na lovski koči na Kalu spominsko ploščo padlim lovcem-partizanom Metodu Jenku starejšemu in mlajšemu, Radu Ačkonu in Francu Lazniku, medtem ko so planinci sklenili zbor, ki sta se ga udeležila tudi predsednik predsedstva SR Slovenije Sergej Kraigher z ženo Lidijo Šentjurc, z zelo lepim kulturnim sporedom.

Nepozabno


A V SENCI HUDE LETALSKE NESREČE


Po končanem uradnem delu slavja ob dnevu planincev '76 smo povprašali pet planincev, kakšno je njihovo mnenje o prireditvi, o tem vsakoletnem tradicionalnem srečanju slovenskih gornikov. Tole so povedali:
DRAGO MILINOVIČ, 37 let, predsednik pripravljalnega odbora dneva planincev '76: "Na današnje slavje smo se pripravljali že vse od začetka leta, Že kar kmalu zatem, ko je glavni odbor planinske zveze Slovenije poveril organizacijo letošnjega dneva planincev hrastniškemu planinskemu društvu. V ta namen smo temeljito prenovili planinski dom, pri čemer smo bili deležni občutne pomoči vseh hrastniških ter nekaterih trboveljskih in zagorskih delovnih organizacij. Prireditev nam je v celoti uspela, kulturni spored je bil zelo lep, no, in sedaj se je umiril še veter."
ANICA MOHAR, 32, članica PD Litija: "To je že tretje slavje, ki sem se ga udeležila. Sodim, da je dolžnost vsakega planinca, da se tega vsakoletnega srečanja slovenskih planincecv udeleži. Žal pa je letos vreme izredno nezanesljivo, saj so bile še za današnji dan napovedi zelo dvomljive. K sporedu slavja ne bi imela kaj pripomniti, pa tudi govorniki so strnili vse pomembne aktualnosti doma in po svetu."
ŠTEFAN KREPEK, 34 let, član PD PTT Maribor: "0 zboru lahko povem le vse najlepše; navsezadnje sem to tudi pričakoval in se zbora zato tudi udeležil — kot že štirih prejšnjih. Kal je za taka slavja zelo primeren: do Hrastnika so odlične prometne zveze, dostop do planinskega doma je lahek, okolje pa je kot nalašč ustvarjeno za tako množične prireditve. Menim namreč, da je moč taka srečanja izvesti le v sredogorju; Julijci in Kamniške za to verjetno ne bi bile primerne." ALENKA SADAR, 18 let, mladinka iz PD Škofja Loka: "Prvič sem na proslavi dneva planincev in sem navdušena. Kako lepo je, ko se tako mogočne prireditve udeleži toliko planincev! In taki slavnosti primerno je tudi vse ozračje tod. Ugajal mi je tudi kulturni spored. Sem članica mladinskega odseka na škofjeloški gimnaziji Borisa Ziherla, ki deluje v okviru planinskega društva Škofja Loka. Kar petdeset se nas je pripeljalo z avtobusom do vasi Ceče, odtod pa smo se peš napotili na Kal. In sedaj se bomo vsak hip odpravili še na Mrzlico."
SLAVO ŠENTJURC, 63 let, predsednik PD Hrastnik: "Načrte, ki smo si jih bili zadali, ko smo Hrastničani zasnovali letošnji dan planincev, smo v celoti in dobro uresničili. Žal pa udeležba ni taka, kot smo pričakovali: namesto deset tisoč je danes na Kalu le tri tisoč planincev. Vse je seveda pod dojmom hude letalske nesreče nad Zagrebom, poleg tega pa je danes tudi veliko drugih proslav — tako zagorski zbor izgnancev v Podkumu, tisoč planincev na Blegošu idr. Kljub temu nam je izvedba slavja planincev odlično uspela, za kar moram izreči zahvalo celotnemu pripravljalnemu odboru!"


Pozdravno pismo

SLOVENSKIH PLANINCEV TOVARIŠU TITU

DRAGI TOVARIŠ TITO!
Planinci, mladina, občani in delovni ljudje, zbrani z vseh delov Slovenije na osrednji slovenski proslavi DNEVA PLANINCEV '76 na Kalu nad Hrastnikom, ti pošiljamo najtoplejše pozdrave in ti sporočamo, da smo neomajno in trdno odločeni nadaljevati boj za dokončno zmago revolucije, za izgradnjo in krepitev socialistične, samoupravne in neuvrščene Jugoslavije, za srečo in blaginjo naših narodov in narodnosti.
Mogočna je naša domovina. Prečudovit je pogled na nje naravne lepote, prečudoviti so v njej ljudje. To občutimo z vsem srcem in ponosom, vsakokrat ko ubiramo pot v planine po vsej širni domovini, in stiski rok znanih in neznanih oseb izražajo toplino, srečo in iskrenost. S tem pa je sklenjena nevidna veriga, ki je prav tako klena, kot so kleni in medsebojno povezani gorski masivi sirom po Jugoslaviji. In te verige, tovariš Tito, ne bomo dovolili strgati nikomur. Branili bomo vsak njen člen, branili bomo vsak delček domovine.

UDELEŽENCI PROSLAVE DNEVA PLANINCEV SLOVENIJE, NA KALU, 12. SEPTEMBRA 1976


Utrinki s slavja
V nedeljo ni bilo veliko planincev le na Kalu nad Hrastnikom, kjer je bila osrednja proslava dneva planincev Slovenije, temveč je bilo izredno živahno tudi v bolj oddaljenih zasavskih postojankah. Pred slavjem in po njem so se planinci množično odpravljali na Mrzlico, Šmohor, Gore, Kopitni k, Partizanski vrh in še kam. Resda vetrovno, sicer pa jasno vreme je omogočalo širok razgled po Zasavju, Dolenjskem hribovju, Savinjski dolini, Pohorju, Karavankah ter Savinjskih in Kamniških Alpah.
Tik pred planinskim domom na Kalu so bile postavljene tri dolge mize, na katerih so bile table z napisom Rezervirano za goste. Klopi pri dveh mizah so planinci kmalu zasedli — ker so bile pač številne mize in klopi niže doli — na travniku — prav tako že polne. In prav ko so nekateri udeleženci sedli še k zadnji mizi, "za goste", sta prispela Lidija Šentjurc in Sergej Kraigher. Planinci so seveda takoj spoštljivo vstali ter se hoteli umakniti. Toda tovariš Kraigher je dejal: "Lepo vas prosim, sedite!" Tovarišica Šentjurčeva pa je smeje še pridala: "Saj ste tudi vi gostje, mar ne? " In planinci so veseli in ponosni prisedli ter tako bili debelo uro v družbi s predsednikom predsedstva SR Slovenije in njegovo soprogo... Prireditelj slavja — planinsko društvo Hrastnik — je zares poskrbel, da bi bilo za 10.000 planincev, kolikor so jih pričakovali, dovolj jedil in pijač, V ta namen so postavili na robu velikega travnika deset stojnic, v katerih je bilo mogoče dobiti skromno, toda zelo okusno hrano. Škoda le, da je kmalu po končanem slavju zmanjkalo srbskega fižola, ki je zlasti za planince izredna poslastica.



 








 

16.09.1976


 • Spominski zbor na Klopnem vrhu
PD Lovrenc na Pohorju bo priredilo v okviru krajevnega praznika in dneva planincev pohod na Klopni vrh. Pohod bo v nedeljo, 19. septembra, in to v dveh skupinah; odhod iz Lovrenca bo ob 6. uri.
Na zgodovinskem Klopnem vrhu, kjer je bila 17. septembra 1941 prva odprta bitka z Nemci in kjer je padel velenjski rudar Franc Soklič-Brko, ko so partizani požgali planinsko kočo, bo ob 10. uri partizansko in planinsko slavje v počastitev 35. obletnice te slavne bitke. O bitki in nasploh o partizanskem gibanju na Pohorju bo govoril Tone Ulrih-Kristl.
Po slovesnosti bo za vse udeležence planinski piknik.

F. PAČNIK


Koče zapirajo
DOM ZORKA JELINČIČA NA ČRNI PRSTI, ki ga upravlja PD Podbrdo, so zaprli v torek, 14. septembra. Dom bo odprt še konec tega in konec naslednjega tedna - to je v soboto, 18. in 25., ter v nedeljo, 19. in 26. septembra, potem ga bodo za letos dokončno zaprli.
DOM KOKRSKEGA ODREDA NA KALISČU -upravlja ga PD Kranj - bo od nedelje, 19. septembra, dalje odprta samo ob sobotah m nedeljah.


Odsek za varstvo narave in gorsko stražo pri PD LENART priredi v soboto, 18. septembra, izlet na TOJZLOV in ŽAGARJEV VRH NA KOZJA KU. Odhod z avtobusom ob 6.45 od Lenarta, v Mariboru zbor pred spomenikom Borisa Kidriča ob 7.30, nato z avtobusom do Bresternice. Hoja bo 5. ur. Na izletu bodo podelili značke in izkaznice gorskim stražarjem.
PD ŽELEZNIČAR CELJE priredi v nedeljo, .19. septembra, PIKNIK NA HANINI PRI JURKLOŠTRU (pod Lisco). Na piknik vabijo vse ljubitelje narave.




 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.