Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore in ljudje 17.03.1977

Večer, Gore in ljudje - Inko Bajde: V luški babi - F. Ježovnik: Aktivni žalski planinci - Drugo: Turni smuku; Planinci železničarji;  Koča zaprta do 24. maja; Izleti: Na žavcarjev vrh; Na sladko goro.

V Luški Babi

Letošnje nenavadno muhasto zimsko vreme ni ovira, da alpinisti ne bi poskušali najrazličnejših vzponov, čeprav so stene še vedno zatrpane s snegom. Šestega marca je naveza Pavle Svatina—Mišo Čulk (oba člana AO Šoštanj) v 14 urah preplezala novo smer v steni Luške Babe. Povedala sta, da je moč steno na tem mestu preplezati le pozimi. Visoki gladki skalni odstavki, ki so v zimskem času zaliti s snegom in ledom, ki  bi v kopni steni povzročali precej preglavic. Plezalca sta noč pred vzponom prebila pod steno in si tako skrajšala čas pristopa. V steni sta naletela na izredno strme ledene odstavke, katerih naklon je včasih dosegal celo 85 stopinj in jih brez lednih klinov ne bi zmogla. Od vstopa do vrha stene sta naštela 32 vrvnih dolžin, medtem ko je bilo 18 vrvnih dolžin ali 720 m čistega plezanja.

I. B

Aktivni žalski planinci
Planinska društva v žalski občini vse bolje sodelujejo, pri čemer so deležna precejšnje podpore temeljne telesnokulturne skupnosti, ki pomaga tudi pri organizaciji akcij.
Letos so opravili že dva skupna izleta na Stol in po poteh prvega pohorskega bataljona, 27. marca bodo pripravili izlet na Porezen in Cerkno, udeležili se bodo pohoda v počastitev herojske borbe udarne brigade Srečka Kosovela. Planinsko društvo Polzela bo pripravilo 3. aprila prvo kolo orientacijske planinske lige. Več izletov bo v druge republike, eden na Sutjesko. F.

E. JEŽOVNIK

* Turni smuki
Komisija za alpinizem pri PZS je za letošnje leto pripravila 14 zanimivih turnih smukov, od katerih so bili trije že izvedeni. Možnost udeležbe ostaja torej še na naslednjih turnih smukih: 19. marca smuk z Mojstrovke, 20. marca smuk izpod Kriške stene v Krnice, 26. in 27. marca turni smuk čez Hribarice za Debelim vrhom, 3. aprila Komna—Lanževica, 9. in 10. aprila Kredarica—Krma, 16. in 17. aprila smuk čez Hribarico v Krmo, 23. in 24. aprila Komna—Krn, 8. maja smuk z Grintovca, 14. in 15. maja smuk s Križa mimo bivaka IV, 21. in 22. maja smuk za Cmirom in 28. maja Kotovo sedlo.
Prijave sprejema PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, in to za vsak smuk posebej.






 

17.03.1977

Planinci železničarji!
V soboto, 19. marca, bo ob 18. uri v samopostrežni restavraciji Center 17. REDNI LETNI OBČNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA ŽELEZNIČAR MARIBOR. Potem ko bodo planinci železničarji kritično pregledali lanskoletno dejavnost ter se pomenili o načrtih za letošnje leto, bodo izvolili novo vodstvo društva. Po zboru bo veselo planinsko rajanje, na katerem bo tudi nekaj presenečenj.

Koča zaprta do 24. maja
Planinsko društvo iz Ruš nam je pomotoma sporočilo, da bo Ruška koča na Arehu zaprta samo do 24. marca. Naknadno je društvo sporočilo, da bo zaprta do 24. maja, slovesna otvoritev bo dan kasneje. Ruško kočo obnavljajo.

Na Žavcarjev vrh
PD Lenart v Slovenskih goricah priredi v soboto, 19. marca, izlet na ŽAVCARJEV VRH (916 m).
Odhod ob 6.45 z avtobusom od Lenarta. Hoje bo 5 ur. Izlet, ki ga bo vodil Janko Ferlinc, bo v primeru slabega vremena naslednjo soboto.
Na Sladko goro
Planinska sekcija Certus Maribor pripravlja za nedeljo, 20. marca, izlet na Sladko goro, Sv. Mihel Pečica. Odhod bo z vlakom z glavnega kolodvora ob 7. uri do Lipoglava.
Hoje bo tri ure, hrana iz nahrbtnika ali pri kmetu. Povratek z avtobusom ob 17.15. Izlet bosta vodila Ivan Breznik in Tone Mervič, udeleže pa se ga lahko tudi člani drugih planinskih društev in neplaninci.






 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.