Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniška popotnica 30.09.04

Radio Dur, 30.09.2004 - Miha Pavšek: Kakorkoli že gledate - jesen je spet tu! In z njo vse kar spada poleg, od gozdnih plodov (tistih na tleh in malce višjih), domačih sadežev, poljščin, trtnih sladkosti pa vse do meglenih razgledov in posebnega odtenka nebesne modrine. Včasih je vse skupaj videti prav "nezemljsko", še posebej, ko se ob morebitni gloriji, ki nas preseneti na gorskem grebenu za hip preselimo med svetnike.

Gorniška popotnica

Očitno se drži letošnja jesen bolj astronomskih kot pa meteoroloških prehodov za posamezen letni čas. Vreme ob koncu prejšnjega in v začetku tega tedna je res že povsem jesensko, na kar sta nas še posebej opomnila sneg v gorah (povsem »zgoraj« ga še ni povsem pobralo!) in ponedeljkovo mrzlo jutro. Višje ležeče doline in nekatere izpostavljene lege je že obiskala slana, ki letos očitno ni mogla počakati niti na jutrišnji dan, ko se začenja oktober in postane stalna spremljevalka jesenskih juter. Tudi naslednje dni bo vreme »nekaj vmesnega«, sicer večinoma suho, o sončnem izobilju pa žal ne moremo reči kakšne dobre besede. Pač jesensko, zato si bomo morali polepšati dan kar sami in priložnost za to je že malo daljši sprehod. Potem pa kakšna sliva na drevesu (letos so kot modre sladkorne kocke...), jabolko v rosni travi, morda še grozd na hišni brajdi, sladka tepka za hitro potešitev lakote in nenazadnje, tudi kostanj na kakšni od sonca razvajeni legi.

Skratka, Narava - namenoma jo pišem z veliko začetnico - se nam jeseni razdaja na vsakem koraku in letos je glede pridelka še posebej velikodušna. Sploh ob dejstvu, kako ravnamo z njo in se do nje obnašamo. Ste bili včeraj pozorni na vreme? Tudi če ne, pa se verjetno še pomnite, kakšno je bilo, saj je bilo vendar Mihaelovo ali Miholovo. Dolgoročne vremenske obete v odvisnosti od tega dne lahko povzamemo takole: lepše, bolj suho in vetrovno kot je bilo včeraj, bolj mrzla in dolga bo zima, še posebej, če je bila jasna že noč iz torka na sredo. Pa ne samo to, v teh dneh, po izročilu pa prav na včerajšnji dan, se zaključuje pašna sezona, košnja in sušenje trave in celo hudič rad nažene polhe spat. To zadnje seveda le v primeru, ko ga »Miha podpiha«, pa je bilo tako tudi včeraj?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se potepali po grebenih naših gora v jutranjih ali večernih urah in negodovali nad meglo in oblaki, ki so vam občasno zakrivali razgled? Ste mogoče ob tem imeli srečo, da je nenadoma v megli ali oblakih) pod ali pred vami oziroma okrog vas zažarela mavrica, ki je obdajala glavo vaše sence kot svetniški sij v več obročih? Če ste jo imeli, in pravijo, da jo imamo gorniki povprečno le na vsakih 20 let, potem ste videli glorijo. Morda se človek v takem trenutku res počuti nekoliko svetniško, ko se mu nad senco njegove glave pojavi avreola ali nimbus, v krščanski umetnosti sicer znamenje svetosti. Ker pa je Narava nepredvidljiva, nam lahko že v naslednjem trenutku odvzame ta atribut svetosti in tako kaj hitro postanemo spet samo navadni smrtniki, bogatejši za lep trenutek in nepozaben spomin ter spoznanje o naši minljivosti.

Biti med tistimi, ki so imeli to srečo, da so videli glorijo je zagotovo nekaj posebnega in enkratnega. Ta raznobarvni krog okrog sence opazovalca na zgornji meji oblakov ali megle, ki nastane zaradi uklona svetlobe pomeni enega od srečanj oziroma trenutkov, ki nas napolnijo z neizmerno notranjo energijo in nam dajo novih moči. Seveda glorije ne bomo videli, če jo bomo v gorah, še posebej v času jesenskih meglic celo načrtno iskali. Zato pa moramo znati dobro opazovati in gledati, če jo želimo videti tudi v resnici. Tako kot pri mavrici moramo vedeti, kje in zakaj nastane ta nepozabna igra Narave in koliko časa lahko opazujemo to nenavadno sliko pod seboj oziroma bo trajala naša »svetost«. Večino tega se da naučiti, nekaj pa nam je dano ali pač ne, kakor komu. Preklopite torej tudi ta konec tedna vsa čutila na »sprejem« in že boste lahko marsikaj izvedeli in videli tudi o Naravi. In naj vas dejstvo, da je temni del dneva že daljši od svetlega prav nič ne moti pri iskanju svoje poti. Le še nanjo se morate odpraviti...

Gorniški pozdrav, Miha



Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.