Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 08.05.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Paklenica, Grand Jorasses - Tours de Jorasses - Iz Alpinizmusa - Ponovno Klek - Po odhodu III. JAOH - Rdeča raketa na Nanga Parbatu - Letošnji največji zimski podvig

PAKLENICA
Kljub nestalnemu in deževnemu vremenu je bilo za praznične dni v dolini Velike Paklenice zelo živahno. Lep je bil pogled na raznobarvne šotore, razprostrte na trati pod ostenji Anića Kuka, kjer so si za nekaj dni postavili domove alpinisti iz Zagreba, z Reke, iz Tržiča in Maribora. Tu je bila tudi skoraj popolna ekipa GRS iz Zagreba. 15. aprila je bila v SZ steni Anića Kuka preplezana nova smer, ki se imenuje JENJAVI SMJER in je ocenjevana s VI, A1 ter A2. Prva plezalca Marijan Čepelak (AO PDS Velebit, Zagreb) in Dragan Vučidolov (AO PD Kamenjak, Reka) sta za 320 m stene potrebovala 20 ur. Na tem taboru smer ni doživela ponovitve. Predvidevajo pa, da bodo ponavljavci potrebovali še kakih 10 ali 15 "U" klinov in prav toliko navadnih klinov.  Zagrebški alptinist so poskušali izpeljati še eno novo smer v neposredni bližini Klina, ki naj bi se imenovala Brid Klina. Slabo vreme jim je namere preprečilo. Uspelo jim je, da so se prebili v višino dvojne dolžine vrvi, kjer so jih slabe vremenske razmere kar dvakrat obrnile. Drugo prepustimo torej toku časa. Tržiški navezi je uspelo ponoviti Ljubljansko smer V (VI) in napraviti nekaj vzponov s pripravniki. Alpinisti AO Kozjak, Maribor, so napravili 11 vzponov, in sicer po smereh Centralni kamini, Maleni smer v Čuku, ter smeri, imeinovani Bivakova jaruga, v Anić Kuku.

GRAND JORASSES — TOURS DE JORASSES
Italijanska naveza Marcheto, Calcagno in Cerruti je preplezala novo smer prek 540 m visoke zahodne stene v skupini Tours de Jorasses. Po večkratnih poskusih ji je končno uspelo v dveh dneh doseči vrh. Smer vsebuje več detajtov šeste težavnostne stopnje, medtem ko je ocena za tehnično plezanje A2.

IZ ALPINIZMUSA
Alpinistična revija Alpinizmus poroča o uspešnem prvenstvenem vzpomu italijanske naveze Enza Cozolina in Armanda Bernardina v Malem Mangartu mad Koritnico. Smer poteka po 800 m visoki zajedi v severni steni. Ocenila sta jo s VI — in v njej pustila 25 klinov.

PONOVNO KLEK
Zadnje čase je sodelovanje med alpinističnima odsekoma PD TAM in PD Kozjak zelo pestro. Željo, po skupnih akcijah in celo morebitnih odpravah v tujino so oboji izrazili že na občnih zborih v preteklem letu. Tako se je nekaj članov in
pripravnikov iz obeh odsekov z dvema avtomobiloma odpravilo na Klek.
Kljub slabemu vremenu je udeležencem uspelo napraviti kar 12 vzponov v enem dnevu, 26. aprila, po dveh smereh, imenovanih HPD in Omladinska. Naslednji dan se je vreme občutno poslabšalo, kljub temu pa je tridnevni tabor na Kleku uspel.

PO ODHODU III. JAOH
Člani odprave II. JAOH v Hindukuš dr. Ivo Valid (vodja), Sandi Blažina, inž. Peter Ščetinin, inž. Tomaž Jamnik, Janez Brojan, Iztok Belehar, Zvone Kofler, Franc Ekar, Janko Ažman in Joco Žnidaršič so 25. aprila odrinili z vozilom TAM 2000, dvema dostavnima citroenoma in renaultom R 4 na dolgo pot do Chitrala v Pakistanu (del poti bodo prepotovali z letalom), od tod pa bodo pot nadaljevali peš do baznega taborišča, ki bo postavljen na ledeniku Titrich.

RDEČA RAKETA NA NANGA PARBATU

Messnerjeva knjiga Rdeča raketa na Nanga Parbatu, zaradi katere se je dr. Herligkoffer (vodja odprave) dokončno odločil, da ga toži, je že v prodaji. Obsega 224 strani, 28 slik, cena pa je 24 DM. Izšla je pri založbi Nymphenburger.

LETOŠNJI NAJVEČJI ZIMSKI PODVIG

Za največji letošnji zimski podvig v Alpah štejejo prvenstveni zimski vzpon prek znane stene Les Droites. Vzpon prek 1000 m visoke stene po smeri Corneau-Davaille sta predlansko leto ponovila Belak in Krivic, kmalu za njima pa R. Messner sam. Od 1. do 4. januarja letos so smer preplezali Švicarji: Hans Burger, Hans Jurg Muller in Hans Muler. 

I. Bajde
 

08.05.1971
Iz alpinističnega sveta 

 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.