Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 10. in 11.11.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Everest, Kopje, Zbor alpinistov, 29. november

EVEREST
Po informacijah nemške revije Alpinismus 1972/2 bo Everest v prihodnjih letih cilj sedmih ekspedicij. V svoj program ga je sprejel tudi Guido Manzino, italijanski alpinistični mecen iz Milana, in sicer kar z dvema ekspedicijama. Sledijo še Anglija, Francjja, Kanada, Južna Koreja, Španija in ne nazadnje Japonska z dvema ekspedicijama. Španci planirajo Everest za 1. 1974, financirala pa jih bo tovarna žepnih svetilk.

KOPJE
V zadnjih letih najbolj znani alpinistični problem na jugu naše države je nedvomno stena Kopja v Prokletijah. Številni poizkusi Makedoncev, Poljakov in drugih so se vedno končali neuspešno. Šele letos je vzpon uspel. Steno sta s tremi bivaki (15. do 18. junija) preplezala Žarko Gostović (22) iz Skopja in Ante Bedalov (20) iz Splita, ki sta smer ocenila s V-IV (650 m). Po vzponu pa so se pričele težave, ki so tudi vzrok, da se je o njem izvedelo dokaj kasno. Alpinistično društvo Matka iz Skopja je namreč Gostovića izključilo skupaj s še dvema članoma, ker je vzpon opravil brez njihove vednosti, čeprav je vedel, da društvo pripravlja tudi letos organizirano ,,obleganje". Pozneje se je izvedelo, da je Gostović tudi član AO iz Beograda, kjer občasno prebiva in problemi so postali celo medrepubliški. V korist makedonskega in srbskega alpinizma upamo, da bodo te probleme kmalu rešili.

ZBOR ALPINISTOV
Na zadnji seji komisije za alpinizem pri PZS je bilo sklenjeno, da bo letošnji zbor alpinistov v Gozd Martuljku 9. decembra ob 18. uri. Za tiste iz oddaljenejših krajev bo pripravljena večerja, prav tako prenočišča. Kot vsako leto bodo tudi letos predvajani najboljši diapozitivi z odsekov (Himalaja, Mawenzi, Zine, Pik komunizma, Dolomiti itd.), pripravljeno pa je tudi predavanje o alpinizmu, poročilo o vodniški dejavnosti, poročilo komisije za odprave v tuja gorstva in gorske reševalne službe. Ob koncu bodo podeljeni pokali in nagrade za smučarsko prvenstvo alpinistov.

29. NOVEMBER
29. november in 1. maj sta v letu datuma, ob katerih AO Kozjak kot tudi večina ostalih odsekov že nekaj let nazaj planira večje akcije. Bodisi so to plezalni tabori v Paklenici, bodisi na Kleku pri Ogulinu ali Kamniškem sedlu, kjer se zbere večina članov odseka, da skupno proslavi praznik, obenem pa prijetno združijo s koristnim in tako skušajo opraviti čim več vzponov, ki jim utegnejo koristiti na morebitnih zahtevnejših zimskih turah. Da pa se ne bi držali že ustaljenih ciljev, so se za spremembo letos člani AO Kozjak Maribor in AS Impol Slovenska Bistrica odločili za obisk primorskih gora, kjer bodo skupno z alpinisti iz Tolmina skušali opraviti nekaj vzponov na Krnu, če bodo dopuščale vremenske razmere, v nasprotnem primeru pa imajo predvidenih nekaj tur, ki jim bodo približale kraje, katerim so doslej posvečali le malo pozornosti.
Shema dejavnosti AO Kozjak namreč v prihodnje predvideva tako izbiro akcij, da bodo težile predvsem na območja, ki so bila iz različnih vzrokov doslej slabo obiskana in mnogim povsem tuja, čeprav nič manj lepša kot gore v neposredni bližini, kjer smo vsakodnevni gostje.

I. Bajde
 

  10. in 11.11.1972
Iz alpinističnega sveta 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.