Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 16. in 17.05.1972

Večer, Šport - Inko Bajde:Akcija PD Impol Sl. Bistrica, Inž. Danilo Škerbinek odlikovan z zlatim častnim znakom PZS, Sam čez Antarktiko

Akcija PD Impol SI. Bistrica
Kakor smo že poročali, je PD Impol pripravilo na Lipovčevi planini komemoracijo ob 20. obletnici petih ponesrečenih slovenskobistriških alpinistov v Špiku - v Dibonovi smeri. Prav tako pa so se njihovemu spominu oddolžili tudi trije člani aipinistične sekcije Impol in dva člana AO Kozjak, ki so se 29. aprila v zgodnjih jutranjih urah povzpeli po normalni poti iz Krnice na Špik. Samega vrha zaradi obilice snega in nevarnosti plazov niso mogli doseči. Zato so neposredno pod vrhom pripravili bivak, se tam zadržali do devete ure zvečer, nato pa prižgali 5 bakel in se še isto noč po napornem gazenju snega vrnili v Krnico. Naslednji dan je tov. Šturm ob spominski plošči na Lipovčevi planini predal raport o delu skupine, ki se je povzpela na vrh Špika, predsedniku društva ter navzočim planincem, ki so se ob akciji PD Impol odzvali v kar lepem številu.

INŽ. DANILO ŠKERBINEK ODLIKOVAN Z ZLATIM ČASTNIM ZNAKOM PZS
V petek je imelo planinsko društvo Kozjak, Maribor, redni letni občni zbor. Zanimivemu poročilu predsednika društva sta sledila še obširna referata načelnikov mladinskega in alpinističnega odseka, Razveseljivo je odjeknila novica, da je slednjič rešen tudi eden od velikih problemov planinskega društva, in sicer postojanka na Tojzlovem vrhu, ki je zadnja leta ves čas poslovala z izgubo. Poslediea je bila večno prazna društvena blagajna in jasno je, da akcije obeh odsekov niso mogle biti nikoli dovolj finančno podprte. V zakup je prevzelo postojanko združeno obrtniško podjetje OPTIMA. Koča je predana v skladu z vsemi predpisi PZS o poslovanju planinskih postojank, prav tako pa z vsemi bonitetami, ki jih uživajo člani PZS.
Običajnemu dnevnemu redu občnega zbora je sledilo še krajše slavje, ob katerem je podpredsednik društva Jože Marolt predal inž. Danilu Škerbineku, članu PD Kozjak, alpinistu in gorskemu reševalcu za zaslužno delo v planinski organizaciji, predvsem pri vzgoji mladine, spominsko plaketo in zlati častni znak PZS.

SAM ČEZ ANTARKTIKO
Eden od najbolj znanih japonskih alpinistov Naomi Uemura, ki je star 31 let in se je ll. maja 1970 povzpel na Mount Everest, lansko leto pa je bil udeleženec mednarodne odprave v jugovzhodni steni, pred katero je opravil tudi vzpon čez Walkerjev steber v Grandes Jorasses (Francija), se je odločil da pojde sam čez Antarktiko. Na okoli 3000 km dolgo pot bo krenil s pasjo vprego in minimalnim tovorom.

I. Bajde
 

16. in 17.05.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.