Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 17.04.1971

Večer, Šport - Inko Bajde: Dolgo je že od tega, ko se je rodila ideja, da bi tudi koroški m štajerski alpinisti imeli v dnevnem časopisju — Večeru — enkrat na teden alpinistične novice, podobno kot jih prinaša ljubljansko Delo. Končno smo tako daleč, da lahko upamo, da bomo to tudi uresničili.

Jugoslovanski, da ne rečem slovenski alpinizem je v zadnjih letih dosegel tak vzpon, da se lahko mirno in brez vsakršnih predsodkov meri z drugimi na tem področju bolj razvitimi deželami. Lep dokaz je, zadnja uspešna himalajska odprava v pogorja Anapurne, da ne govorimo o neštetih individualnih navezah, ki beležijo iz leta v leto drznejše podvige v domačih in tujih stenah. Jasno je, da bo alpinizem šel svojo pot naprej, pa čeprav trnjevo in žuljavo. Družba pa kakor da je povsem ravnodušna, stoji ob strani in le redko kaj ukrene, da bi tudi alpinistom In planinstvu nasploh zasvetila svetlejša luč. Če primerjamo različne športne organizacije med seboj, kaj lahko ugotovimo, da sta planinstvo ta alpinizem tista, ki trošita najmanj sredstev. Pri temi pa ne pozabimo, da oba nista le Športna organizacija, temveč so njuni cilji višji in pomembnejši.

Često govorimo o nogometu kot množičnem športu — da, če računamo vse tiste gledalce, ki se ob sobotah in nedeljah prerivajo na prenabitih tribunah, pri čemer pa bi bilo zanimivo vedeti koliko od njih se vsaj enkrat na teden rekreira in podi za žogo. Sicer pa dovolj besed o tem. Ta sestavek sem napisal za uvod v alpinistične novice, ki naj bi vsaj enkrat na teden, seveda ob določenem dnevu, imele svoj prostor tudi v Večeru. Njihov namen je, da tudi koroški in štajerski alpinisti seznanijo javnost s svojim delom in napori. Omeniti velja, da deluje na štajerskem in koroškem področju v okviru matičnih planinskih društev veliko alpinističnih odsekov oz. sekcij, ki imajo za seboj že bogato alpinistično tradicijo, vendar je o tem javnost kaj slabo obveščena, Zato bodo novice prinašale vedno kaj novega in zanimivega ne samo za alpiniste, temveč bodo pritegnile tudi širši krog bralcev. Da bo rubrika redna, prosim vse odseke, da pošiljajo čim več prispevkov, kakor je bilo obrazloženo v dopisih, poslanih društvom. Da rubrika ne bo preveč enostranska ta suhoparna, bo vsebovala tudi novosti iz tujega časopisja in revij ter alpinistično, delavnost z gorenjskega področja. Odseki naj zavežejo posameznike, da bodo redno pošiljali prispevke. Ti naj vsebujejo tudi humor, saj vemo. da je alpinistična zakladnica polna humorja in da so planinci in alpinisti veseli to družabni ljudie. Ker bo prostor v časniku po vsej verjetnosti ozko odmerjen. bo seveda poročanje-telegrafsko. vendar pa več prispevkov bo, lažia bo tudi izbira in sestavki kljub temu dovolj zanimivi.

OBVESTILA
Alpinistični odsek Kozjak bo 1. maja organiziral 4-dnevni plezalni tabor v Paklenici, ki ga bo vodil Tomaž Klasinc. Prevoz bo z osebnimi avtomobili. Po vsej verjetnosti bodo udeleženci odšli v dveh skupinah v petek 30. 4. v zgodnjih jutranjih urah. Vračali se bodo 3. 5. prek Plitvic in nato Zagreba ter Rogatca. Tabor bo postavljen v dolini Vel. Paklenice, kjer so možnosti za vzpon v ostenjih Anića Kuka ter Čuka. Na tabor so vabljeni tudi člani društva Naturfreunde iz Gradca. s katerimi je AO Kozjak že pred leti navezal prijateljske stike in izmenjavo srečanj.

17.04.1971

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.