Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 17.11.1971

Večer, Šport - Inko Bajde - Z  zbora v Martuljku - 29. november

Z zbora v Martuljku
Kljub slabemu vremenu se je v soboto zbralo v Martuljku precej alpinistov skoraj iz vse Slovenije, da se udeleže vsakoletnega zbora. Delo zbora se je pričelo v prostorih kino dvorane hotela Špik v , Gozdu Martuljku z uvodnim referatom Lojzeta Goloba o delu komisije za alpinizem. Od delegatov je bil prisoten tudi predsednik PZS dr. Miha Potočnik, ki je med svojim krajšim govorom izrazil izredno zadovoljstvo nad dosežki alpinizma v zadnjih letih pri nas, posvaril
pa je tudi, da je zadnje čase čedalje več smrtnih žrtev v naših gorah. Dr. Stane Jurca je s svojimi analizami s katerimi se ukvarja že mnogo let poskušal razjasniti vzroke katerih posledica so nesreče v naših gorah. Mnoge izmed ugotovitev so izredno zanimive, ker je z njimi dokazal, da je v večini primerov nesrečam botrovala neprevidnost, nepripravljenost in oprema ali z drugimi besedami nevarnosti subjektivne narave. Navedel je tudi nekaj primerov, ki bi utegnili zmanjšati število nesreč v alpinizmu.
Pred nedavnim se je na Krimu v Sovjetski zvezi kot naš opazovalec mudil Franci Savenc kjer je prisostvoval alpinističnim tekmovanjem v lazenju po skalah. S tega tekmovanja je prinesel nekaj zanimivih barvnih posnetkov, ki jih je ob tej priložnosti pokazal in spremljal s krajšjm referatom.
Po skoraj dveurni burni diskusiji o alpinistični problematiki so si udeleženci zbora ogledali nekaj izbranih diapozitivov odprav na Lofote in Hindukuš. Zatem je bil na sporedu še kratki film v črnobeli tehniki, ki ga je zrežirala in posnela kamniška naveza Bojan Polak in Janez Kosec. Film prikazuje plezanje treh spominskih smeri in prvenstvenih vzponov (Hunikine, Perčičeve in Lahove) v steni Vežice.

29. november
Dan republike je že skoraj pred vrati, zato tudi mariborski ailpinisti razmišljajo, kam bi se podali. Izrečenih je bilo nekaj predlogov, med njimi tudi Paklenica in Klek. Po vsej verjetnosti se bodo alpinisti odsekov TAM in Kozjak odločili za Klek. Stena slednjega je kratka in izredno zanimiva, ker ponuja niz vzponov, od najlažjih, do najtežjih, da o dostopih, in sestopih, ki so izredno kratki, sploh ne govorimo. V enem dnevu je mogoče opraviti dva ali celo več vzponov, pa tudi vreme je v teh krajih za ta letni čas je najprimernejše.

I. Bajde
 

17.11.1971

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.