Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz alpinističnega sveta - 23.02.1972

Večer, Šport - Inko Bajde: Prostori za AO in MO PD Kozjak, Alpinistični tabor v Kamniški Bistrici

Prostori za AO in MO PD Kozjak
Po dolgem čakanju sta končno mladinski in alpinistični odsek PD Kozjak dobila svoje prostore v mladinskem klubu v Orožnovi ulici. Pretežni del opreme in arhiva so že prenesli, vendar bodo morali krepko pljuniti v roke, če bodo hoteli znova vse spraviti v red, ker je bila oprema več kot dve leti raztresena po vsem Mariboru.
Slednjič so alpinisti dobili odprte roke in vse možnosti, da po končani planinski šoli izvedejo nadaljevatni del alpinistične šole. Planinska šola se bo namreč končala čez dva tedna, alpinistična šola s treningi pa bo sledila po krajšem premoru.
Pretekli teden so se alipinisti sestali na razširjeni seji odseka in pregledali delo v lanskem obdobju. Pomembno je poudariti da jim je kljub težavam, ki so jih spremljale vse leto uspelo zvišati število vzponov na 100 kar je vsekakor spodbudna številka, v primerjavi z letom 1970, ko so dejansko imeli boljše možnosti, a so opravili le 68 vzponov. V odseku je aktivnih 16 članov in pripravnikoy, ki so izpolnili pogoje za letošnjo registracijo. Nekaj članov odseka deluje tudi pri gorski reševalni stužbi.
Na sestanku so se zedinili za nekaj pomembnejših akcij, ki so po programu predvidene za leto 1972. Ena od takih je nedvomno odprava v Durmitor (julij- avgust), nanjo se že sedaj temeljito pripravljajo. Zadali so si nalogo, da vsekakor izpeljejo alpinistično šolo in, da bodo po svojih močeh poskušali dvigniti finančno stanje odseka, kajti dotacije, ki jih dobivajo od društva, so skopo odmerjene.

Alpinistični tabor v Kamniški Bistrici
Kot že celo vrsto let je tudi letos PZS organizirala zimski alpinisticni tabor, tokrat v Kamniski Bistrici. Vodi ga Danilo Cedelnik. Doslej se je prijavilo 27 udeležencev, in ker se tabor še ni končal, so možnosti, da se število udeležencev še poveča. Vredno je omeniti, da je to izreden uspeh v primerjavi z lanskim letom, ko je bil tabor na Okrešlju v Logarski dolini in sta se ga poleg vodje udeležila le dva, največ trije alpinisti. Tokrat sta bila torej kraj in čas dobro izbrana, žal pa je zagodlo slabo vreme. Nenehen dež, v višjih legah pa sodra in sneg so alpiniste povsem onemogočili. Najbolj vnete naveze, med njimi tudi mariborska naveza Podrebšek - Cverlin
(AO TAM), so se v zgodnjih jutranjih urah podale pod steno Kogla, nekaj alpjnistov pa se je napotilo na Kamniško sedlo. Nenehno sneženje, predvsem pa močan veter in izredna megla, je tudi te prisililo, da so kočo našli šele po večurnem tavanju. Doslej na taboru še niso opravili nobenih vzponov razen nekaj pristopov na Kamniško sedlo, kajti tudi tisti, ki so se podali pod steno Kogla, so se morali vrniti. Sicer pa tabor še traja in tisti, ki so ostali, upajo na izboljšanje vremena.

I. Bajde
 

23.02.1972

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.