Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mala Mojstrovka - 30.04.13

Turni klub Gora - Rok Kovač: Peljem na Gorenjsko še ne definirano kam in kako. Privabljala me je Velika Dnina, a misel na peš prečnico ...

... do roba Dnine z verjetno precej ugrezajočim se snežnim rušjem me je poslala naprej na Vršič.
Snega po bankinah na prelazu je še vedno veliko: z 1,5 metrov v vodnem agregatnem stanju. Vreme poloblačno koprenasto, sneg južen in posedeno predelan, ki se ob peš hoji dosti niti ne predira v globino (tam kjer je spodaj šoder). Štapne na Grebenec so utrjene in pripravne za vzpon. (ekateri so hodili tudi s smučmi, ampak celo počasnejši od pešakov.)

Nad Grebencem sem na prečnici le vpregel smuči in se eden redkih povzpel po lepi dolini med Mojstrovkama na vrh.
Nekaj jih je obiskalo Veliko Mojstrovko, kateri so mi že v konti povedali, da gor smuke zaradi vzhodne lege ni bilo dobre. S tem sem opustil tudi že prej načrtovan vzpon na Zadnjo Mojstrovko, katero je danes mislim obiskal le edeen.
Čez dan je Maalo Mojstrovko napadlo tudi veliko Italijanov, tudi trije naši borderji, katerim sem za spust svetoval Drevesnico, saj v južnem jim zaradi velike površine deske tam ne bo hudega, le dlje bo trajal užitek.

Zgoraj je še vedno pihalo iz JZ malce hladneje, a krepko nad 0°C.
Smučanje je bilo kljub ojuženemu (kvazi gnilec-napol) za te razmere "nadpovprečno dobro", le v konti je ob temnih lisah snega malce zacukalo, a ne močno.
Sledila je "peš prečnica" prek 80 metrov kopnine, do sedla v Grebencu.
Pod Grebencem sem zavil sprva skrajno v desno na nezvoženo vesino, potem po sredini izogibajoč se grušču, nižje pa sem prečil malo v levo in na sredini grape ponovno skrajno desno in - tam ulovim čisti, raven sneg v jeziku grapce vse do podna Vršiča.
Na klopci pa sem z mobilcem še prijetnob poklepetam s Francijem Savencem, ko sva oživila del zgodovine Skalašev in povojnega alpinizma ter nekaj perečih zadev.

Tura na Mojstrovke je bila v danih pogojih najboljša izbira z dosti naklonine in kompaktnim snegom.
Po ogledu bo v prihodnje še kar nekaj časa aktualna Krnica, Velika Dnina, Kotovo sedlo, nad Akom, tudi Mojstrovke, čeprav zgoraj na vrhu je plata prekrita z vsega še 50 cm snega.
Upajmo na ohladitev ...

Rok Kovač

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.