Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti - 05.06.1975

Večer, Planinci, alpinisti - Milan Cilenšek: Triglav ostane nedotaknjen, planinske koče in poti - Krma, Nova planinska pot na Donačko goro; Inko Bajde: preizkušnja za Visoke Ture, Vzponi čez soboto in nedeljo; Izleti: čez Pohorje, Peca, Trije kralji - Trije žeblji, V Kumrovec in na Lsco.

Triglav ostane nedotaknjen


12. REDNA SKUPŠČINA PZS - ŽOLČNA RAZPRAVA


V soboto je bila v Ljubljani 12. redna skupščina planinske zveze Slovenije. Na skupščini je bilo 220 delegatov, ki so zastopali 139 planinskih društev ter glavni in nadzorni odbor in častno razsodišče PZS. Iz poročil povzemamo, da se je v minulem letu zvečalo število članov za 7279, tako da je sedaj v Sloveniji 87.776 organiziranih planincev. Nedvomno pa je najbolj nazoren podatek o pomembnosti in množičnosti planinske organizacije, saj je bilo v lanskem letu v kočah in zavetiščih - že samo v tistih, ki jih upravljajo planinska društva -1,083.174 registriranih obiskovalcev.

Osrednja tema razprave na skupščini je bila: triglavske - žičnice - da ali ne. Ob tem so gorenjska planinska društva pripravila peticijo, kjer so se odločno zoperstavila graditvi žičnic v triglavsko pogorije. Vendar je v nadaljnji razpravi prevladalo mnenje, da je treba ljudem omogočiti v gorah množično rekreacijo. Planinstvo je glede rekreacije delovnih ljudi že tako najpomembnejši dejavnik. In tako je planinska zveza Slovenije že leta 1962 načelno privolila v graditev triglavske žičnice, vendar s strogo omejitvijo, da morajo ostati vrh Triglava - Velikega in Malega - ter Triglavski podi in pa Velo polje popolnoma nedotaknjeni. Na sobotni skupščini je PZS to svoje stališče ponovila. Poleg tega je treba za množico obiskovalcev, ki bi po zgraditvi žičnic prihajali v naš najvišji gorski svet, zagotoviti popolno varnost pred plazovi, žičnica pa se mora z vsemi svojimi napravami ustrezno vključiti v okolje.

Za izredne zasluge pri razvoju in širitvi planinstva je podelila sobotna skupščina skupno 131 častnih znakov PZS, in sicer 27 zlatih, 30 srebrnih in 74 bronastih. Med dobitniki zlatih častnih znakov naj posebej omenimo planinsko - zvezo Hrvatske ob 100 -l etnici obstoja, Planinski vestnik ob 80 - letnici izhajanja in pa športno rubriko Dela za dolgoletni prispevek pri širitvi planinstva. Z izvolitvijo novih organov planinske zveze Slovenije je skupščina končala delo.

M. C

Nova planinska pot na Donačko goro

Planinsko društvo Ptuj je v proslavo 30 - letnice osvoboditve trasiralo, nadelalo in markiralo novo planinsko pot iz Žetal na Donačko goro. Tako bodo planinci in prijatelji narave spoznali tudi te lepe predele. Pot poteka delno po jasah in tratah, delno po gozdu ter prek zavarovanih skal na vrh Donačke gore (883 m). S poti je razgled na vinorodne Haloze, še lepši in obširnejši razgled pa je z vrha gore. Otvoritev poti je glede na namen proslave povezana s primernim sporedom: v soboto, 7. junija, bo ob 19. uri kresovanje in planinski večer na Donački gori, v nedeljo, 8. junija ob 9. uri otvoritev nove poti v Žetalah s pohodom na vrh Donačke gore in zatem na jasi nad kmetijo Polajžar ob 13. uri kulturni spored, ki ga bodo izvajali planinski odseki z osnovnih šol ptujske občine.

Prihod v Žetale je možen po cesti Ptuj - Krapina - Zagreb z odcepom pri vasi Zakel, ali pa po cesti Rogatec - Žetale, lahko pa tudi po cesti Ptuj - Rogatec do Stoperc in od tam peš na jaso, do katere se iz Žetal lahko pripeljete z osebnim vozilom. Iz Ptuja vozi v nedeljo ob 8. uri redni avtobus v Žetale, ob 5.20 in 6.20 pa v Stoperce.

M.C.


Preizkušnja za Visoke Ture

Planinsko društvo TAM Maribor je izredno dejavno, kar zlasti velja za mladinski in pionirski odsek. Le redki so prosti dnevi, da ne bi imeli na sporedu kakšnega izleta. V kratkem imajo predvideni dve večji akciji: to sta izlet na Mrzlo goro, Olševo in Raduho, ki je hkrati tudi priprava in preizkušnja udeležencev na naslednji izlet - na Gross Venegiger v Visokih Turah.

Prvi izlet bo že 7. in 8. junija, in sicer se bodo udeleženci odpeljali z osebnimi avtomobili (zbirališče bo ob 6 uri pri Mariborskem dvoru) po Dravski dolini v Črno in po cesti do Bukovnika. Nato bodo pešačili do Grohota ter so povzpeli na Raduho. Skupina, ki se bo odpravila - na Mrzlo goro, bo nadaljevala pot do Gradišnikove domačije v Matkovem kotu, odtod pa se bo odpravila mimo Škafa na vrh Mrzle gore ter prek Savinjskega sedla na Okrešelj in v Logarsko dolino. Vzpon na Mrzlo goro je zelo zahteven (priprava na izlet v Visoke Ture), zato morajo biti planinci dobro opremljeni ter imeti poleg običajne opreme s seboj še dereze, cepin in plezalne vrvi.

Prijave za izlet sprejemajo predsedniki planinskih skupin.

I. Bajde

Vzponi čez soboto in nedeljo

Že v petek se je na Korošici zbrala popolna ekipa AO Celje, čeprav je bilo vreme dokaj muhasto. V soboto so opravili 27 vzponov v južnem grebenu Ojstrice in Dedcu. Plezalnega tabora seje udeležilo tudi sedem tečajnikov.

V Škarjah nad Klemenčo jamo sta Ivan Šturm iz AO Impol in Franci Gselman iz AO Kranj opravila tri ponovitve, in sicer po smereh skozi okno, miniaturna in nemška. Živahno pa je bilo tudi na Okrešlju, kjer so se zbrali Šoštanjčani in člani AO TAM Maribor. Prvi so plezali Szallay - gerina v Turški gori in varianto Igličeve smeri v Mali Rinki. Plezanje so močno ovirali gosta megla, veter in celo sodra z dežjem.

I. B.


 


 

 

05.06.1975

Krma

Večinoma se planinci, ki se namenijo na Triglav, odpravijo na "očakov kranjskih siv'ga poglavarja" skozi dolino Vrat ter sestopajo skozi dolino Triglavskih jezer. Toda iz Mojstrane vodita do vznožja naših najvišjih vršacev še dve dolini - Kot in Krma. Po mudimo se tokrat pri Krmi, za katero pravijo, da je od vseh treh dolin najlepša.Krma je podaljšek 10 km dolge doline rečice Radovne. V tej dolini so tri naselja, izmed katerih ima Srednja Radovna za seboj najbolj krvavo zgodovino: Nemci so jo v minuli vojni skupaj s prebivalci povsem požgali.

V spodnjem delu Krme je Zasipska planina, na kateri je planinsko društvo Javornik -Koroška Bela leta 1959 zgradilo manjšo planinsko postojanko - Kovinarsko kočo. Kočo so imenovali po jeseniških železarjih - članih društva, ki so za zgraditev postojanke opravili 4660 ur udarniškega dela. Javorniško društvo kočo tudi upravlja in oskrbuje. Kovinarska koča na Zasipski planini v Krmi je v nadmorski višini 892 m ter ima osem postelj v sobi in 16 skupnih ležišč. Oskrbovana je od maja do sredine oktobra. Do nje je speljana z Bleda skozi Gorje 18 km dolga makadamska cesta, po kateri lahko vozijo tudi manjši avtobusi. Iz Mojstrane pa se je moč pripeljati do koče le z osebnimi avtomobili; iz Mojstrane je do koče 10 km. Peš sta iz Mojstrane do koče 2 uri, z Bleda 3,5 ure. Kovinarska koča je odlično izhodišče za ture v visoki svet kralja Julijcev -Triglava; vse poti vodijo skozi Zgornjo Krmo. Tako je do Staničevega doma pod Triglavom 5 ur, prav toliko do Triglavskega doma na Kredarici in do doma Planika, do Vodnikovega doma na Velem polju so 3,5 ure, na Rjavino je 6 ur, prav toliko na Triglav. Mimo koče in skozi Krmo vodi gorenjska partizanska pot. Dolina Krme je sicer zaprta, toda kljub temu ponuja mikaven razgled na okoliške vrhove - na Debelo peč, Lipanski -vrh, Draške vrhove, Mecesnovec idr. Zato je Krma zelo primeren kraj za izlete - zlasti  za tiste, ki zaradi kakršnihkoli vzrokov ne morejo v visokgorski  svet. Poleg tega so jeseniški železarji  izredno gostoljubni in prijazni ljudje, ki bodo vsakega planinca prisrčno pozdravili v svoji planinski  postojanki.

M. CILENŠEK


Čez Pohorje

PD MARIBORSKI TISK priredi v soboto in nedeljo, 14. in 15. junija, dvodnevni pohod čez Pohorje Maribor - Slovenj Gradec. Hkrati bo na Rogli tradicionalno - tokrat že peto - srečanje s planinci Dela. Prijave z vplačilom akontacije sprejemata do 12. junija Albina Pirker za Svetozarevsko ulico in Silva Donko za Tržaško cesto. Izlet bosta vodila Tone Bende in Ernest Kresnik.

Peca

MLADINSKI ODSEK PD KOZJAK priredi v soboto in nedeljo, 7. in 8. junija, izlet na Peco. Zbirališče bo na glavnem kolodvoru ob 5. uri, povratek v nedeljo zvečer. Cena izleta je 100 dinarjev ter zajema vožnjo in prenočišče; hrana iz nahrbtnika. Izlet bo vodila Marija Hladin, ki tudi sprejema prijave.

Trije kralji - Trije žeblji

PD MARIBOR MATICA priredi v nedeljo, 8. junija, izlet k Trem kraljem in Trem žebljem na Pohorju. Odhod bo z avtobusom ob 6.50 do Slovenske Bistrice, odtod ob 7.30 do Treh kraljev. Dalje peš mimo Črnega jezera do Treh žebljev - do poslednjega bojišča pohorskega bataljona. Povratek bo po dogovoru - nazaj prek Slovenske Bistrice (prihod v Maribor ob 21.18) ali po dolini Lobnice v Ruše in z avtobusom v Maribor (prihod okoli 20. ure). Hrana deloma iz nahrbtnika. Izlet bo vodil Jože Dolinšek. Ob slabem vremenu izleta ne bo.

V Kumrovec in na Lisco

Planinsko društvo Šoštanj prireja predvsem za starejše člane v nedeljo, 8. t. m. avtobusni izlet. Najprej si bodo ogledali Rogaško Slatino in Atomske Toplice, nato pa v Kumrovcu Titovo rojstno hišo in nov spominski dom. Popoldne se bodo preko Planine in Jurkloštra. odpeljali še k Tončkovemu domu na Lisco.



 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.