Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti - 10.04.1975

Večer, Planinci, alpinisti - S.Saje: Pester izlet velenjskih planincev; Izleti: Izlet na rdeči breg; Milan Cilenšek: Tri nova planinska društva,  lov na medveda; F.M.: Planinska šola v Murski Soboti; Inko Bajde: Štuparjev memorial preložen, Velika Paklenica in Tatre, Alpinistična rekorderka.


Pester spored izletov velenjskih planincev

Za 1650 članov - toliko jih šteje danes PD Velenje - je pripravil upravni odbor v letošnjem letu pester spored izletov. Poleg treh izletov, ki so jih letos že izvedli, bodo priredili še naslednje: konec aprila na Krim, v maju drugi del šaleške planinske poti, junija bodo opravili turo Ljubelj - Zelenica - Begunjščica - Dobrča -Tržič, julija se bodo odpravili na Veliko planino ter v Bosno (Sarajevo in Treskavica), v avgustu bodo opravili zahtevnejšo turo po poti prijateljstva, in sicer Belopeška jezera - Poldnašnja špica (Jof di Miezegnot) Kanin, septembra bodo obiskali Pršivec nad Bohinjem, novembra pa Kum.

S. SAJE

Izlet na Rdeči breg

V nedeljo, 13. aprila, bo PD Maribor matica priredilo izlet na Rdeči breg (913 m). Z dravograjskim avtobusom se bomo ob 7.30 odpeljali do elektrarne Ožbalt, nato bomo po gozdnatem severnem pobočju hodili mimo orjaških bukev mejašnic proti vrhu, kjer je lovska koča. V neposredni bližini je nasad eksotičnega drevja. Po daljšem počitku bomo sestopili v Lovrenc. Prihod v Maribor bo približno ob 19. uri. Hoje bo približno 5 ur. Izlet bo vodil F. Vogelnik.


Tri nova planinska društva

Pred kratkim so ustanovili tri-nova planinska društva: slovensko planinsko društvo Čedad v Italiji (o njem smo pisati posebej) ter PD Vitanje in PD Lesnina Ljubljana. Sedaj je v Sloveniji 133 planinskih društev, ki vključujejo 88.000 članov.

M. C.


Planinska šola v Murski Soboti

Tudi PD Matica v Murski Soboti je organizirala osnovno planinsko šolo. Predavanja so vsako soboto zjutraj na centru poklicnih šol v Murski Soboti - tod bo namreč v kratkem zaživela nova skupina mladih planincev. Doslej so izvedli naslednja predavanja: Zgodovina planinstva (Filip Matko), Varstvo narave (Mirko Šoštarič), Pomurska planinska pot (Evgen Titan) in Spoznavanje gorstev (Franček Vogelnik).

F.M.


JUTRI NA RADIU:


Lov na medveda

Jutrišnja, 508. oddaja ODMEVI Z GORA (II. program radia Ljubljana ob 17.40) ne , bo „čisto" planinska; bo pa neposredno povezana s človekovim odnosom do narave - do naravnega okolja. Slikovit pripovedovalec s Kočevskega Ivan Grajš bo namreč pripovedoval, kako je lovil medveda.

M. C.

Štuparjev memorial preložen

Dvanajsto tekmovanje v veleslalomu za memorial kamniškega reševalca in alpinista Alberta Štuparja (memorial šteje med tekmovanja za slovensko alpinistično prvenstvo), ki bi moralo biti 13. aprila na Kamniškem sedlu, so zaradi neugodnih vremenskih razmer preložili na 27. april. Pogoji tekmovanja ostanejo enaki, kot so navedeni v dopisih, razposlanih vsem odsekom.

I. B.

Velika Paklenica in Tatre

ALPINISTIČNI ODSEK TAM MARIBOR je minulo leto praznoval desetletnico obstoja, dosedanje uspešno delo pa v tem smislu tudi nadaljuje. Tako so za letos pripravili pester program akcij. Na rednih sestankih, ki jih obiskujejo tudi začetniki, obravnavajo tematiko alpinistične šole, ob slabšem vremenu, ki ni primemo za vzpone, pa teorijo dopolnjujejo s praktičnimi vajami na redkih pohorskih skalah ter na redni tedenski telovadbi v telovadnici osnovne šole Draga Kobala.

Nekaj članov se bo udeležilo prvomajskega alpinističnega tabora v kanjonu Velike Paklenice; tjakaj zahajajo vsako leto, da počastijo spomin svojega člana Mihca Robnika, ki se je 1972. leta smrtno ponesrečil pri vstopu v mosoraško smer. Na tem mestu so pred dvema letoma skupaj z gorsko reševalno službo Maribor vzidali v steno lepo spominsko obeležje (vponko s klinom). Drugi alpinisti se bodo odpravili na Klek pri Ogulinu ali pa v Bijele stene in to skupaj s člani AO Kozjak.

Letošnja osrednja akcija bo nedvomno obisk Visokih Tater - tabor, ki ga nameravajo izvesti konec julija in v začetku avgusta. Kot je povedal načelnik odseka Ivan Cverlin, se nanj že temeljito pripravljajo. V ta namen so si oskrbeli že večino potrebne literature; poslali so jim jo češkoslovaški prijatelji alpinisti, s katerimi so se Mariborčani seznanili na lanskoletnem taboru v. Treh Cinah (Italija).

Veliko možnosti imajo individualne naveze, ki bodo vse leto plezale v Julijskih in Savinjskih Alpah.

I. BAJDE


Alpinistična rekorderka

LJUDMILA AGRANOVSKAJA, doma z Daljnega vzhoda - s Kamčatke, je instruktorica za alpinizem in smuška učiteljica, za seboj pa ima številne vzpone, ki jih ji zavida marsikateri moški. Povzpela se je na vse sedemtisočake v Sovjetski zvezi: na pik Komunizma (7495 m), pik Korženevskaje (7105 m), pik Pobede (7439 m) in pik Lenina (7134 m), na prvih dveh je bila celo dvakrat. Leta 1973 je bila še na Can Tengriju (6995 m) - torej skupno kar na sedmih sedem tisočakih. Stara je 35 let.

Na vse vrhove razen na pik Komunizma je stopila kot popolnoma odgovorna vodnica.

I. B.


Alpinistična rekorderka

 

10.04.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.