Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti - 15.05.1975

Večer, Planinci, alpinisti - Milan Cilenšek: Evropska daljinska pot E6, Več tisoč planincev na Oštrcu, Novo zdomsko planinsko društvo, Aktiv ZK planincev; Inko Bajde: Prvenstvena v steni Pece, Španci in Everest, Mountain 42; Izleti: Rdeči breg-Ignacij, Golica.

Več tisoč planincev na Oštrcu


V NEDELJO BO NAJBOLJ MNOŽIČNI IZLET V ZGODOVINI JUGOSLOVANSKEGA PLANINSTVA


Natanko sto let in dva dni po prvem organiziranem izletu hrvatskih planincev (ki so pred kratkim praznovali stoletnico svoje organizacije) bodo tisoči planincev iz vse Jugoslavije prehodili pot z naslovom TRAGOM PRVOG IZLETA HRVATSKOG PLANINARSKOG DRUŠTVA. To bo pot iz kraja Rude pri Samoboru na vrh Oštrca (753 m) in Plešivice (730 m) - na dva vrhova v Samoborskem pogorju. Pred sto leti so namreč prvi hrvatski planinci priredili na omenjena vrhova svoj prvi izlet. S pohodom, ki bo v nedeljo, 18. maja, bodo hrvatski planinci sklenili praznovanje stoletnice svoje organizacije.

Za pohod je med jugoslovanskimi planinci izredno zanimanje. Tako bo npr. Beograjčane pripeljal posebni vlak, z Reke se bo izleta udeležilo 200 članov, številni bodo slovenski  planinci itd. Ta izlet bo doslej najbolj množični izlet v zgodovini hrvatskega in jugoslovanskega planinstva nasploh. Za to priložnost je prireditelj samoborsko planinsko društvo Japetič - pripravil posebno izkaznico in spominsko značko. Prejeli ju bodo izključno udeleženci te velike planinske manifestacije.

M. C.

Novo zdomsko planinsko društvo

Pred kratkim so dosedanjo planinsko sekcijo pri SKUD Triglav v Stuttgartu preoblikovali v samostojno planinsko društvo Triglav Sevnica. Ne glede na to, da deluje društvo v Stuttgartu, bo njegov sedež v Sevnici. Člani društva so sami zbrali denar, nekaj pa so si pomagali tudi s kreditom ter odkupili gorsko domačijo na Mrzli planini nad Sevnico; domačijo bodo v prihodnjih letih preuredili v svoj planinski dom. Prav zaradi bodočega planinskega doma je v upravnem odboru društva tudi pet članov iz domovine, medtem ko so za predsednika društva izvolili dosedanjega predsednika planinske sekcije SKUD Triglav Martina Dolinška.

M. C.

Aktiv ZK planincev

Pri glavnem odboru planinske zveze Slovenije so ustanovili aktiv zveze komunistov, ki je izvolil za svojega sekretarja Miroslava Črnivca, za njegovega namestnika pa Danila Škerbineka. Naj naštejemo nekaj najpomembnejših ugotovitev s prve seje: v Sloveniji je približno tisoč krajevnih skupnosti, medtem ko delujejo planinska društva le v kakih tristo skupnostih; PZS nima namena ustanavljati številčno močna planinska - društva, temveč več društev nasploh; v upravnih odborih društev je premalo članov ZK, prav tako pa ni znan primer, da bi planinsko društvo predlagalo svoje člane v zvezo komunistov.

M. C.

Prvenstvena v steni Pece

Alpinistična sekcija Mežica nam je sporočila, da so med prvomajskimi prazniki na Peci izvedli alpinistični tečaj za začetnike; tečaja se je udeležilo kar enajst pripravnikov in članov. Ob koncu tečaja pa so imeli celo prvenstveni vzpon, "Mežiška" je ime nove smeri, ki sta jo v Kordeževi glavi Pece izvedla Marjan Golob in Zdenko Kraševec. Za 350 m stene sta potrebovala pet ur, ocena pa se giblje med peto in šesto težavnostno stopnjo. V steni sta pustila sedem klinov.

I. B.

Španci in Everest

Čeprav niso prišli na vrh, so dosegli precejšnjo višino in se srečno - brez žrtev - umaknili pred naletom slabege vremena. Odpravo je pripravila španska alpinistična skupina GHM, vodil pa jo je njen predsednik Rosen. Lansko leto 11. junija so španski alpinisti v višini 8500 m postavili tabor 6. V taboru 5 sta jurišno navezo podpirali še dve navezi Abalado-Gallardo in Villar-Kirch. Gallardo je v taboru 5 na Col Sud neprenehoma vzdržal pet dni in štiri noči. Lansko odpravo je vodil J. I. Lorente.

I.B.

Mountain 42

Te dni je izšla že dvainštirideseta številka angleške revije Mountain. Na 60 straneh se ponuja obilo privlačnega alpinističnega čtiva. Poleg tega odlikujejo revijo številni fotografski posnetki vrhov z vrisanimi vzponi in plezalnimi detajli iz posameznih smeri. Nadvse lepa je velika barvna fotografija (čez dve strani) 7821 m visokega Mašerbruma v Karakorumu in bogat prispevek o osvajanju tega vrha vse od 1938. leta dalje - po brezuspešnem poskusu angleške ekspedicije, ki jo je vodil James Waller. Nato so objavljeni še zanimivi in zajetni članki o severni steni Eigerja (s slovitim alpinistom Reinholdom Messnerjem), o Mt Kinleyu, Cherro Torru idr. - skratka veliko o ekstremnih plezalnih vzponih in ekspedicijah. Sem in tja pa so raztreseni tudi krajši sestavki, kot npr. o Vitaliju Abalakovu (strarosti sovjetskih alpinistov) ter o začetkih sovjetskega alpinizma (1923, ko se je na Kazbek povzpelo pet alpinistk in trinajst alpinistov); letos praznujejo sovjetski alpinisti petdesetletnico obstoja.

I. BAJDE
 

 

15.05.1975

Evropska daljinska pot E6

V zadnjem času se je razvila posebna zvrst turizma - pešačenje iz dežele v deželo. Tako šteje evropsko popotniško združenje, v katero se je včlanila tudi planinska zveza Slovenije, že 1,200.000 članov iz 27 različnih organizacij iz vse Evrope. Evropske daljinske poti za razliko od planinskih niso speljane po gorskih vrhovih ali od koče do koče, temveč čimbolj zložno, in to po predelih, ki so odmaknjeni od množičnega - zlasti avtomobilskega - turizma, so pa kljub temu polni naravnih lepot. Tako so te poti primerne tudi za družine z otroki.

Med evropskimi daljinskimi potmi je tudi pot E 6, ki bo potekala čez naše kraje. Avstrijsko mejo bo prekoračila na Radeljskem prelazu, nato pa bo tekla proti jugu v tejle smeri: Radlje ob Dravi - Mala Kopa - Mislinjska dolina - Razbor - Sleme -Mozirje - Greta - Motnik - Trojane - Limbarska gora - Moravče -Miklavž - Jevnica - Janče - Kucelj - Grosuplje - Medvedjica -Turjak - Mačkovec (ali varianta: Medvedjica - Želimlje - Iška -Krvava peč - Mačkovec) - Bloke - Loška dolina - Bički lazi -Gomance (ali varianta: Bički lazi - Mušun - Snežnik - Gomance) -Paka  - Klana - Kastav. Ker se bo pot E 6 začela na skrajnem severu ZR Nemčije - v Flensbrugu, končala pa v Kastavu nad Reko, bo dejansko povezala Baltiško morje z Jadranom.


Na jugoslovanskih tleh je pot dolga 240 km, tako dajo bo moč brez težav prehoditi v 12 dneh. Pot je označena z rdeče-rumenimi markacijami, ki jim je občasno dodana tudi oznaka E 6. Jugoslovanski del poti bodo odprli v soboto, 24. maja, v Mašunu na Notranjskem. Celotno pot E 6 pa bodo odprli 22. junija na Seebergu pri Marii Zell v Avstriji; tod se bosta namreč križali poti E 6 in E 4: slednja teče s Pirenejev do Dunaja.

Pot E 6 pripravljajo slovenski in hrvaški gozdarji, ki jo bodo tudi vzdrževali. Za sedaj za pot E 6 še ni ustreznega vodnika, pa tudi dnevniki o prehojeni poti in dokazni žigi so običajni - pdobno kot za razširjeno slovensko planinsko pot. Zelo verjetno pa bodo turistični biroji ali turistična društva ali gozdarske organizacije združenega dela v doglednem času izdale poseben dnevnik, kamor si bodo popotniki odtiskovali žige s poti.

Na zadnjem zasedanju zbora organizacij, včlanjenih v evropsko popotno združenje - zasedanje je bilo lanskega 5. in 6. oktobra v Amblesidu v Angliji -  je predsednik združenja Georg Fahrbach poudaril, da naj popotnikov na teh poteh ne druži samo gola želja po potovanju, ampak tudi težnja po spoznavanju tujih dežel in narodov, želja pa razumevanju med ljudmi različnih narodnosti, v prvi vrsti pa trdna volja za mirno sožitje z vsemi narodi sveta, ne glede na narodnost, raso, barvo, vero ali prepričanje. Fahrbach je še želel, da bi popotnikom na evropskih daljinskih poteh omogočili prehod čez državne meje brez carinskega pregleda in brez posebnih dovoljenj.

M. CILENŠEK


Rdeči breg-lgnacij

PD ŽELEZNIČAR priredi v nedeljo, 18. maja, izlet na Rdeči breg - Ignacij. Odhod z vlakom ob 5.29 z glavnega kolodvora. Kupite nedeljsko vozovnico do Podvelke. Povratek po dogovoru. Hoje bo pet ur, obutev naj bo planinska; V primeru slabega vremena izleta ne bo. Izlet bo vodil Anton Sinrajh.

Golica

PD VUZENICA - MUTA priredi v nedeljo, 25. maja, tradicionalni izlet na narcisna polja pod Golico. Izlet bo pester in nadvse zanimiv. Na tisoče mladih in starih obišče v tem letnem času pobočja Golice, kjer se lahko sprostijo in občudujejo lepoto narcisnih poljan. Odhod avtobusov bo ob 5. uri z avtobusne postaje Muta - Vu-zenica. Cena prevoza je za odrasle 100, za šolsko mladino pa 80 dinaijev. Posamične ali skupinske prijave sprejemata Bogo Mrakič ali Ernest Prebav, in sicer do vključno 18. maja.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.