Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti - 17.04.1975

Večer, Planinci, alpinisti - Milan Cilenšek: Reška planina, Z mladimi v gore, Blizu 10 milijonov dinarjev investicij; Inko Bajde: Izbirna tekma; Izleti: Trikrat Boč, Srečanje planincev železničarjev, Slap Šumik, Spartakiada v Pragi.

JUTRI NA RADIU


Z mladimi v gore

Po statističnih podatkih planinske zveze Slovenije je bilo konec leta 1974 včlanjenih v PZS 24.495 pionirijev in 16.688 mladincev - skupaj torej 41.183 mladih ljudi, ki zahajajo v gore. Kako mladina doživlja gore, kaj jo priteguje, da zahaja v planine, kako se v planinah počuti - o vsem tem bomo poslušali sestavek Frana Vodnika z naslovom Z MLADIMI V GORAH. Sestavek bo na sporedu jutri, v petek, ob 17.40 na II. programu radia Ljubljana, in sicer v 509. oddaji Odmevi z gora.

M. C.


Blizu 10 milijonov dinarjev investicij


NEKAJ STATISTIČNIH PODATKOV PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE ZA LETO 1974


Konec leta 1974 je bilo v planinsko zvezo Slovenije vključenih 128 društev (eno je med letom prenehalo obstajati) s 87.776 člani. Od tega je bilo 46.593 odraslih članov, 16.688 mladincev in 24.495 pionirjev. V primerjavi s številom članstva konec leta 1973 - tedaj jih je bilo 80.497 - je bil v letu 1974 porast za 7279 članov. Sedaj šteje PZS 133 društev s približno 88.000 člani: Največja tri slovenska planinska društva so Ljubljana matica z 8235 člani, Maribor matica z 2983 ter Kranj z 2525 člani.

Planinska društva so iz svojih sredstev, s prostovoljnim delom, s subvencijo PZS in drugimi subvencijami ter s posojili v minulem letu investirala v nadelavo, popravilo in markiranje planinskih poti 562.049 dinarjev. V popravilo, širitev in obnovitev planinskih objektov pa so društva v minulem letu investirala 9,220.021 dinarjev. Najobsežnejša gradbena dela so bila na tehle postojankah: koča na Kaninu, Tržaška koča na Doliču, Poštarska koča na Vršiču, Zasavska koča na Prehodavcih, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, dom kokrškega odreda na Kališču, dom na Mali planini, koča na Zasavski gori, Dragov dom na Homu, dom na Boču ter Grmovškov dom pod Veliko Kopo in koča na Rogli na Pohorju.

Vseh planinskih postojank v slovenskih gorah je 165. V lanskem letu je te postojanke obiskalo 1,083.174 planincev, število nočitev v postojankah pa je bilo 194.064.

M. CILENŠEK


• Izbirna tekma
Komisija za alpinizem se je na zadnji seji odločila, da se naši alpinisti odzovejo vabilu na I. svetovno alpinistično smučarsko prvenstvo, ki bo od 8. do 11. maja na ledenikih italijanske strani Monte Rossa.

Izbirna tekma za sestav dveh ekip po tri člane bo 19. aprila. Tisti, ki menijo, da so kondicijsko dovolj pripravljeni za 34 km dolgo terensko smuko na višinah 3300 do 3400 metrov, se morajo zbrati jutri, v petek, 18. aprila do 21. ure v domu na Komni. S seboj morajo imeti poleg smučarske opreme še dereze, cepin, vreče za bivak, dve pomožni vrvici, zavoj prve pomoči in seveda zdravniško spričevalo. Orientacijske prijave (pismeno ali po telefonu) sprejema pisarna PZS.

I. B.


TRIKRAT BOČ

PLANINSKO DRUŠTVO MARIBORSKI TISK priredi v soboto, 19. aprila, izlet na Boč (980 m). Odhod z glavnega kolodvora ob 8. uri z vlakom do Poljčan. Hoje do doma na Boču (659 m) je eno uro. Ker izlet ni naporen, pričakujemo čim večjo udeležbo. Hrana individualna, možnost kosila na Boču. Oprema športna. Povratek ob 16. uri, prihod v Maribor ob 18. uri. Prijave sprejemata do petka do 12. ure Albina Pirker za Svetozarevsko ulico in Silva Donko za Tržaško cesto. Izlet bo vodil Tone Bende.

PLANINSKO DRUŠTVO MARIBOR matica priredi v nedeljo, 20. aprila, izlet na Boč. Odhod z avtobusom iz Maribora ob 7.45 do Rogaške Slatine. Povratek z vlakom v Maribor ob 19.31. Hrana iz nahrbtnika. Ob slabem vremenu izleta ne bo. Izlet bo vodil Anton Vuk.

PLANINSKO DRUŠTVO VUZENICA - MUTA priredi, 20. aprila avtobusni izlet na Boč (980 m). Odhod z avtobusne postaje Vuzenica - Muta ob 6. uri. Cena za odrasle je 50, za pionirje 25 din. Na voljo bo tudi enolončnica po 10 dinarjev. Z avtobusom bomo peljali do Poljčan, odkoder bomo nadaljevali pot peš do vrha Boča, kjer bo počitek in enolončnica. Po povratku z Boča si bomo ogledali zdravilišče Rogaška Slatina. Vplačila za izlet sprejema društvo do vključno 19. aprila. Vsa pojasnila o izletu dobite pri Ernestu Preglavu, ki bo izlet vodil.

SREČANJE PLANINCEV ŽELEZNIČARJEV

V nedeljo, 20. aprila, se bodo v počastitev praznika železničarjev zbrali planinci železničarji iz Slovenije in Hrvaške na Kopitniku nad Zidanim mostom. Na srečanje, ki ima namen utrditi medsebojne bratske odnose in vključiti v svoje vrste kar največje število ljubiteljev narave, so vabljena tudi zasavska planinska društva, v katerih sodelujejo številni zasavski železničarji. V kulturnem sporedu sodelujeta železničarski pihalni orkester iz Celja in pevci iz Rimskih Toplic. Izlet je namenjen tuudi počastitvi 30-letnice osvoboditve Jugoslavije in 25-letnici delavskega samoupravljanja na železnici.

SLAP ŠUMIK

PLANINSKO DRUŠTVO KOZ JAK priredi v nedeljo, 20. aprila izlet k slapu Šumiku na Pohorju. Zbor udeležencev bo ob 6.30 na glavni avtobusni postaji. Cena je 20 dinarjev, hrana iz nahrbtnika. Izlet bo vodil Jože Marolt.

SPARTAKIADA V PRAGI

Za izlet na spartakiado v Prago - od 26. do 30. junija, ki ga prireja PLANINSKA SEKCIJA DTV PARTIZAN ŽELEZNIČAR, je na voljo še nekaj prostih mest. Interesenti naj se zglasijo pri vodniku izleta Milanu Cilenšku ali pri blagajniku Danilu Floreninu, zveza DTV Partizan, Maribor, Vita Kraigherja ulica 8.





 

17.04.1975

Na severnem delu  Zasavskih hribov je na na višini 910 m planina Marija Reka. Slabih dvesto metrov niže  v nadmorski višini 738 m  je bila pred leti podružnična šola osnovne šole Prebold, ki pa so jo leta 1970 opustili. Tedaj so se zagrizli v delo preboldski planinci in v več kot tri tisoč prostovoljnih delovnih. urah preuredili nekdanjo šolo v prijazno planinsko zavetišče - dom pod Reško planino. Dom so odprli 22. julija 1972. Za sedaj so domu le skupna ležišča - 60 jih je, 1. maja pa bodo v njem uredili tudi sobe. Dom je odprt in oskrbovan ob sobotah, nedeljah in p raznikih;   če pa se  planinskemu društvu  Prebold skupina najavi vnaprej, odpro dom  p ozadju dom tudi zunaj navedenega časa. V minulem letu je to novo planinsko postojanko obiskalo več kot 2500 ljudi.

Vse do doma je speljana lepa cesta, ki se odcepi od ceste Šempeter v Savinjski dolini-Prebold - Trbovlje; od odcepa so do doma trije kilometri. Celo veliki, 45-sedežni avtobusi lahko pripeljejo do doma. Peš poti do doma pod Reško planino je veliko. Najbolj znane so tri poti iz Prebolda v Savinjski dolini - po vsaki sta do doma dve uri zmerne hoje. Sicer pa je moč doseči dom tudi z vzhodne (iz Laškega čez Šmohor in Hom) in zahodne strani (z Vranskega čez Krvavico in Vrhe). Vse poti so odlično markirane. Mimo doma vodi savinjska planinska pot (označena s črko S poleg rdeče-bele planinske markacije). V počastitev 30-letnice osvoboditve pa je temeljna telesnokulturna skupnost Žalec odprla kratko trimčkovo pot, ki je del savinjske poti.

Niti dom niti vrh Reške planine resda nista na posebno visoki legi; vendar dovolj, da bo vsakdo užival v čudovitem razgledu po Savinjski dolini In kdor bo to doživel, temu ne bo preostalo nič drugega, kot da bo izrekel vse priznanje prizadevnim preboldskim planincem. Danes namreč počasi, a vztrajno izgubljamo planinske postojanke - drugo za drugo; preprosto zato, ker planinska društva nimajo denarja, da bi jih vzdrževala. No, planinci resda veliko pričakujemo od družbenega dogovora o financiranju gradnje in vzdrževanja visokogorskih postojank, ki so ga sklenili sredi lanskega leta. Toda Zasavske gore so vendar sredogorje! In ker je prav v času najhujših gospodarskih težav preboldskim planincem uspelo urediti novi planinski dom, je to njihovo veliko dejanje vredno še toliko večje pozornosti.

MILAN CILENŠEK
 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.