Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinci, alpinisti - 24.07.1975

Večer, Planinci, alpinisti - Milan Cilenšek: Kitajska stran bolj privlačna, Referat za Himalajo, Dan vstaje; Inko Bajde 11 dni v Mrtvaškem prtu; Izleti: Triglav, Rogla; drugo: Nova vodnika, Dom na Menini zaprt.

Kitajska stran bolj privlačna


PO ODLOČITVI NEPALSKEGA ZUNANJEGA MINISTRSTVA, DA BODO LAHKO JUGOSLOVANSKI ALPINISTI LETA 1979 POSKUŠALI OSVOJITI MOUNT EVEREST - NAŠ INTERVJU S PAVLETOM ŠEGULO, NAČELNIKOM KOMISIJE ZA ODPRAVE V TUJA GORSTVA PRI PLANINSKI ZVEZI SLOVENIJE


Pa so vendar dobili tudi jugoslovanski alpinisti dovoljenje za odpravo na "streho sveta" - Mt. Everest. Poročali smo že, da je nepalsko zunanje ministrstvo odobrilo našim alpinistom ekspedicijo v letu 1979. In kljub temu da bodo dotlej minila še štiri leta, smo ob tej izredno pomembni novici že sedaj zaprosili za intervju načelnika komisije za odprave v tuja gorstva pri PZS Pavleta Šegulo.

RESNEJE ŠELE PO KANGBAČENU

- Kdaj so začeli jugoslovanski apinisti razmišljali o osvojitvi "strehe sveta"?

"Cilj vsake planinske organizacije je prej ali slej prodreti na najvišji vrh sveta - Mount Everest. Seveda pa to ni preprosto: nujno je treba poprej pridobiti primerne izkušnje. Že po tretji JAHO (jugoslovanski alpinistični himalajski odpravi) leta 1969 smo zaprosili nepalsko zunanje ministrstvo, da bi tudi naše alpiniste uvrstilo na listo odprav na najvišjo goro sveta. Po četrti JAHO smo prošnjo ponovili, in šele po lanski, to je peti JAHO, so začeli nepalčani resneje gledati na naš alpinizem.

In tako so nam decembra 1974 pogojno ponudili rok v letu 1978 če bi nemški alpinisti od njega odstopili. Za Everest so namreč pravcate rezervacije terminov, saj se za vzpon na najvišjo goro sveta potegujejo alpinisti z vseh celin. Zadnja vest je torej prišla sedaj, ko so nam Nepalčani določili termin pomlad 1979.

PREDNOST KITAJSKI SMERI

"Nepalčani so sedaj sicer izrekli svoj ,da za našo ekspedicijo; toda mi se še nismo odločili. Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS o najnovejši nepalski odločitvi - da si smo jo na tihem že pričakovali - še ni razpravljala in odločala. Za to imamo namreč zelo pomemben vzrok: če bi le bilo mogoče dobiti dovoljenje kitajskih ali kitajskih in butanskih oblasti, bi se naši alpinisti odpravili na Everest s kitajske ali butansko - kitajske strani - torej po severnem žlebu. Lani so resda obiskali Peking predstavniki naših organizacij za telesno kulturo ter ob tem zaprosili za dovoljenje za odpravo na Everest po kitajski strani; toda za zdaj je to le želja. Soglasje nepalskega zunanjega ministrstva je seveda izredno zapeljivo - zlasti glede na izredno zasedenost Everesta; toda na vsak način dajemo prednost odpravi iz Kitajske ali pa iz državice Butan in Kitajske. In če bi le kazalo, da bi se lahko povzpeli na Everest že prej - celo skupaj s kitajskimi himalajci, bi se za to odločili že pred letom 1979."

KULTURA OSVAJANJA VISOKIH GORA

- Prosim, navedite dosedanje jugoslovanske odprave v Himalajo!

"Prva je bila leta 1960, in sicer na Trisul; naši himalajci so osvojili vrhove Trisul 2 (6690 m), Trisul 3 (6170 m) in Baraltoli (5270 m). Druga odprava je bila leta 1965 in je bila nekaka predhodnica Kangbačena, ker so prispeli naši himalajci le do kote 7535 metrov, više niso mogli. Tretja odprava je bila leta 1969 - na Anapurno 2 (7937 m) in Anapurno 4 (7540 m), četrta leta 1972 - na Makalu (8100 m) - in peta lani na Kangbačen (7902 m). Prav ekspedicija na Kangbačen, ki je izredno uspela, je bila neposreden vzrok, da so začeli Nepalci upoštevati tudi jugoslovanske plezalce. Za letošnje leto pripravljamo šesto odpravo - pričela naj bi se prihodnji mesec. Vendar je njen odhod odvisen od tega, če bodo pristojni zvezni organi odobrili denar zanjo. Letošnja odprava bi bila ponovitev južne stene v Makaluju.

Menim, da je to za 15 let odličen rezultat. Visokih gora namreč ni mogoče jemati kar tako, češ, prebral sem pet knjig in sedaj že vse znam. Pri tako visokih gorah je treba še vse kaj drugega - treba si je privzgojiti kulturo njihovega osvajanja. Eden najpomembnejših dejavnikov je tudi aklimatizacija. Naši himalajci so sedaj dobro pripravljeni."

- Koliko članov naj bi predvidoma štela odprava na Mt. Everest?

"Po dosedanjih izkušnjah smo ugotovili, da se splača imeti krepko odpravo, ki naj bi štela 20 do 25 udeležencev. Vselej je namreč kak izpad - obolelost, slabost, nerazpoloženje."

ŠTIRILETNE PRIPRAVE

- Kdaj boste pričeli konkretne priprave za ta podvig?

"Najprej se moramo sploh odločiti, ali se bomo odpravili na Everest ali ne. Sicer pa se bomo pričeli na ekspedicijo pripravljati kar kmalu. Tako velik podvig terja namreč priprave treh do štirih let - in to je prav toliko časa, kolikor nas loči od termina nepalskega zunanjega ministrstva."

- In kako boste organizirali zbiranje sredstev za odpravo?

"Povedati moram, da alpinizem ni kot nogomet, kjer bi lahko pobirali vstopnino. Odvisni smo izključno od dotacij zvezne in republiške telesnokulturne skupnosti. Poleg tega pa bomo izdali razglednice, značke, letake idr. Razmišljamo tudi, da bi izdali album, v katerem bi opisali vse dosedanje slovenske odprave v tuja gorstva - ne samo himalajske; v albumu bi bili natisnjeni ustrezni zapisi, fotografije, zemljevidi idr."

29. maja 1953 sta stopila Novozelandec Edmond Hillary, tedaj član britanske ekspedicije, in njegov šerpa Norkey Tensing na "streho sveta". Ali bo dobrega četrt stoletja kasneje doletela ta čast tudi Jugoslovane? Upajmo! Besede načelnika komisije za odpravo v tuja gorstva pri planinski zvezi Slovenje so bile namreč dokaj spodbudne!

MILAN CILENŠEK


11 dni v Mrtvaškem prtu

Mrtvaški prt se imenuje ena izmed izredno težkih smeri, ki poteka čez strmo ledeno vesino v severni steni Grandess Jorasses (Francija). Ledeno "flanko", izraz, ki ga v alpinističnem žargonu često uporabljajo plezalci so zmogli tudi že naši alpinisti.

Tokrat je bil na delu mlad samohodec Francoz Yves Ghirardini. Vstopil je 23. februarja, in čeprav je po petih dneh že dosegel vrh Walkerja (Pointe Walker, izstop znanega Walkerjevega stebra), se je zanj šele začelo mučno nadaljevanje - sestop v slabih vremenskih razmerah. Sestopil je na italijansko stran - v Courmayeur, odkoder bi se moral javiti. V Chamonixu so postali zaskrbljeni in 6. marca poslali na ogled helikopter. Ghirardinija so našli nedaleč od koče Jorasses, sicer živega, toda s hudimi ozeblinami na rokah in nogah, kar pa ni čudno: že četrti dan je namreč med snežnim viharjem izgubil nahbrtnik in tako skoraj osem dni ostal brez kakršnekoli opreme za bivakiranje. K sreči se je bitka vendarle sprevrgla v njegovo korist. Alpinisti bi rekli: "Gora ni hotela."

INKO BAJDE

Referat za Himalajo

Pri ministrstvu za zunanje zadeve azijske države Nepal obstaja posebna institucija. Za odprave na Mount Everest ali Čomolungmo, najvišji vrh na svetu (8882 m), in na druge himalajske vrhove je namreč tako povpraševanje, da so v ministrstvu ustanovili poseben referat za ekspedicije v Himalajo.

M.C.


 

Dan Vstaje

Predvčerajšnjim smo po vsej Sloveniji proslavljali dan vstaje. Minuli praznik je bil letos še toliko pomembnejši, ker smo ga praznovali ob tridesetletnici osvoboditve.

Med borci narodnoosvobodilne vojske, ki so žrtvovali življenja za osvoboditev domovine, je bilo tudi veliko planincev. Planinska zveza Slovenije jim je postavila zelo lep in izviren spomenik v Vratih pod Triglavom: spomenik ponazarja klin s karabinom, povečan skoraj 20 - krat, vgrajen v granitno skalo. Spomenik padlim partizanom gornikom je s slovito severno triglavsko steno v ozadju skorajda postal nekak simbol Vrat, te naše čudovite gorske doline. V naših gorah pa je v gozdovih in na samotnih poteh še veliko spomenikov iz narodnoosvobodilnega boja, kjer so omahnili naši borci. In ko nas na gorskih izletih pripelje pot mimo spomenika, postojmo za hip: nekaj trenutkov posvetimo svoje misli tistim, ki so žrtvovali življenja za našo osvoboditev. Ne pozabimo, da tudi brez teh žrtev ne bi tako svobodno, sproščeno in veselo hodili po naših gorah in uživali v njihovi lepoti!

Tekst in foto: M.C.


Nova vodnika

Planinsko društvo in turistično, društvo Novo mesto sta izdali drugo, popravljeno in dopolnjeno izdajo Vodnika po Trdinovi poti. Vodniku sta dodana tudi izkaznica za zbiranje žigov in tribarvni zemljevid. Na zemljevidu so poleg Trdinove poti tudi vse druge planinske poti, ki jih vzdržujeta PD Novo Mesto in PD Črnomelj na Gorjancih in v Kočevskem Rogu. Cena vodnika je 30 dinarjev, naročite pa ga lahko pri PD Novo mesto, Jerebova 2, ali pri Dolenjski turistični zvezi, Cesta komandanta Staneta 30, 68000 Novo mesto. Tik pred izidom pa je tudi vodnik po šaleški planinski poti, ki so jo odprli 10. oktobra lani - ob prazniku velenjske občine. poleg opisov poti bo v vodniku tudi večbarvni zemljevid. Cene novega vodnika še ne vedo, naročiti pa 0 dga moč pri PD 63620 Velenje. Dnevnik s šaleške planinske poti pa je na voljo po 10 dinarjev že sedaj - prav tako pri PD Velenje.


Dom na Menini planini zaprt

Zaradi nujnih vzdrževalnih del bo dom na Menini planini, ki ga upravlja PD Gornji grad, do nadaljnega zaprt.


 


 





 

24.07.1975

Triglav

PD ŽELEZNIČAR MARIBOR priredi od sobote, 2., do ponedeljka, 4. avgusta, izlet na Triglav, Triglavska jezera, in Komno ter v Bohinj. Prijave sprejema tajništvo v četrtek, 24. julija, do 19. ure. Izlet bosta vodila Miha Oblak in Janko Drolc.

Načrtovana izleta v Kamniške in Savinjske Alpe (od 27. do 29. julija v izvedbi DTV Partizan Železničar) ter na Triglav in Komno (od 9. do 11. avgusta) bosta odpadla.

Rogla

PD MARIBOR MATICA priredi v nedeljo, 27. julija, izlet na Roglo. Odhod ob 8. uri z rednim avtobusom do Lovrenca na Pohorju, odtod peš do koče na Pesku in dalje do Rogle, kjer bo daljši počitek. Povratek po dogovoru. Hrana deloma iz nahrbtnika. Ob slabem vremenu izleta ne bo. Izlet bo vodil Matej Svetel.

PD MARIBOR MATICA obvešča člane, da je društvena pisarna do nadaljnjega odprta vsak dan od 9. do 12. ure. Vljudno prosimo člane, da sedaj poravnajo letošnjo članarino.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.