Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinske - alpinistične novice - 28.03.1974

Večer, Planinske in alpinistične novice - PD Matica: Izlet k Mariborski koči; Inko Bajde: 20 let PD Kozjak, Maribor; S. Pungartnik: Na Boču; Darko Koren: Gorska reševalna služba - Mariborski reševačci na zimskem tečaju na Komni

Izlet k Mariborski koči
V nedeljo, 31. marca, bo PD Maribor matica priredilo drugi izlet za odrasle .planince. Odpeljali se bodo ob 9. uri z ljubljanskim avtobusom do Slivnice, od koder se bodo napotili peš do bližnjega prazgodovinskega gradišča, ki je bilo odkrito šele pred nekaj leti. Nato jih bo vodila pot po odprtih vzhodnih pobočjih Pohorja do Mariborske koče, kjer bo počitek. Popoldne se bodo vrnili po transverzali čez Poštelo v Radvanje. Prihod v Maribor okrog 18. ure. Izlet bo vodil F. Vogelnik.

PD Matica

20 let PD Kozjak, Maribor
V četrtek, 21. marca, je minilo natanko 20 let od ustanovitve PD Obrtnik, ki se je kasneje preimenovalo v planinsko društvo Kozjak. Peščica zagnanih se je spoprijela z delom in nekaj let kasneje je na Tojzlu na Kozjaku zrasel nov planinski dom. Sledila sta še ustanovna zbora mladinskega in alpinističnega odseka, ki imata odtlej za seboj že bogato zgodovino. Alpinistični odsek je dosegal vidne rezultate celo zunaj meja naše domovine. Zanimivi društveni izleti, predavanja, planinski plesi, markacijstvo, planinske in alpinistične šole, vzponi v domaših in tujih gorah pa žepne odprave le bežno karakterizirajo delo, ki je bilo opravljeno. Ni manjkalo niti trenutkov, ko so se nad društvo zgrnili temni oblaki, toda z voljo, kakršno imajo lahko le planinci in alpinisti, je znova vzšlo sonce, tokrat še lepše in svetlejše. 20 let ni ravno kratka doba, zato tudi ni malo doživetij in spominov, ki so našli mesto v široki planinski literaturi. Datum proslave ob jubileju še ni natančno določen, vendar se člani nanjo že vneto pripravljajo.

I. Bajde

Na Boču
V soboto, 16. marca, je mladinski odsek PD Maribor matica organiziral izlet na Boč. Ob sončnem vremenu so se udeleženci povzpeli na vrh, kjer je bilo še pol metra snega. Izlet 111 mladih planincev je vodil Karli Jarc.
Zaradi velikega zanimanja je 23. marca popeljala na Boč 120 planincev še Lizika Senekovič. Tokrat je bila pot že suha. Občudovali so cele preproge zvončkov, velikonočnic, žarečega resja in drugega pomladnega cvetja.
Ob povratku so izvedli akcijo čiščenja poti na Boč. Po poti in v njeni bližini so pobirali odvržene tetrapake, polivinile in druge odpadke. V akciji so poleg mladih planincev sodelovali tudi njihovi učitelji. Najprizadevnejši pionir je dobil za spomin znak PZS.

S. PUNGARTNIK

Gorska reševalna služba
MARIBORSKI REŠEVALCI NA ZIMSKEM TEČAJU NA KOMNI
Mariborski reševalci so imeli zimski tečaj na Komni. Na njem je sodelovalo 21 gorskih reševalcev mariborske postaje gorske reševalne službe in podskupine iz Slovenjega Gradca.
Program, ki je bil izveden in je trajal štiri dni, je bil izredno naporen, saj je zahteval od reševalcev popolno obvladanje gorskih terenov, prekritih z debelo snežno odejo, in pa fizično pripravljenost. Reševalci so se urili v reševanju ponesrečencev iz visokogorskih predelov. V lepem vremenu, ki je bilo vse štiri dni, so imeli tudi resno akcijo, ko si je ponesrečenec na koči pod Bogatinskim sedlom poškodoval nogo in so ga uspešno transportirali v dolino. Poleg tega so se urili v izdelavi bivakov - iglujev, da lahko takoj na kraju morebitne nesreče dajo prvo pomoč. V taka zasilna prebivališča se umaknejo takrat, kadar pride v gorskem svetu, kar ni poredkoma, do neurja. Vsak dan so opravili tudi po enoturno smuko, ki je trajala približno 6 ur. Imeli pa so še nočno akcijo, ko so pod improviziranim plazom reševali ,,ponesrečenca", ki so ga v popolni temi po eni uri tudi našli.
Humanitarna organizacija, kot je gorska reševalna služba, se tako izpopolnjuje v delu in vsi vemo, čeprav je bilo letos na Pohorju malo snega, da je na pohorskih smučiščih ob vsaki akciji uspešna.

DARKO KOREN
 

28.03.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.