Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček 23.02.07

Kamniški občan - Bojan Pollak: Odlični vzponi Kladnika in Prezlja v Zahodnih Alpah

Kamniški občan, petek, 23. februarja 2007
Planinski kotiček

ODLIČNI VZPONI
KLADNIKA IN PREZLJA V ZAHODNIH ALPAH

V začetku februarja sta Matej Kladnik in Marko Prezelj obiskala vrhove nad Chamonixom. Njun cilj je bila severna stena Grandes Jorasses. To je dober kilometer in 200 metrov visok zid granita, ledu in snega in je tudi ena od znamenitih treh alpskih severnih sten (Matterhorn, Eiger in Grandes Jorasses), ki so znane kot »Trije zadnji problemi Alp«.

V steno se je najprej podal Marko skupaj z Američanoma Stevom Housem in Vincem Andersonom. V šestih urah so zgazili nov sneg do stene in vstopili v levem delu stene v Walkerjev steber (ED+, VII-). V treh dneh so bili na vrhu Point Walker (4208 m). Po sestopu v dolino je Anderson odšel domov, Prezelj in House pa sta naslednji dan v treh urah preplezala 550 metrov visoko smer Brain Death and Bad Craziness (V, 4, mestoma M6) v Aigulle du Plan (3673 m).

Matej Kladnik se je skupaj z Jurijem Hladnikom iz AO Radovljica odpravil v Crozov steber (VI, 5+, M5), ki poteka v osrednjem delu. Prvega dne sta preplezala več kot polovico stene. Drugega dne sta dosegla vrh Point Croz (4120 m) okoli treh popoldne. Po petih spustih po vrvi sta pohitela s sestopom in zato v naglici zgrešila zavetišče Bocalate, tako da ju je nad previsnim skokom ujela noč in sta morala še enkrat bivakirati. Bojč

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.