Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 03.02.22

Snežna tura pod Montažem

Vremenske napovedi za soboto niso bile preveč spodbudne. Na Žlebeh naj bi bilo oblačno, ampak tokrat so se vremenoslovci ušteli, krasno sončno in toplo vreme nas je spremljalo po celi krožni poti pod Montažem.

Štartali smo Na Žlebeh in sledili gozdni poti proti planini Grandegnul. Snega ni bilo veliko, v senci je bila pot poledenela zato smo si že na za­četku poti nadeli derezice. Krplje smo tudi tokrat pustili v kombiju, počakati bomo morali na novo pošiljko snega.

Image
Kmalu nas je smerokaz usmeril skozi gozd in po strmini smo prispeli do planine, ki stoji pod hribom Modeon del Buinz. Tu smo se malo od­dahnili, pomalicali in nadaljevali s hojo po bolj položni poti proti planini Pecol. Hodili smo v senci mogočnih smrek in občudovali vršace, Rombon, Prestrelnik, Kanin. Kmalu smo za­gledali planino Dei Larici kjer se nam je odprl razgled na Strmo peč in na prepoznavno Amariano. Se malo in že se je pokazal visoki Montaž in zraven še Špik hude police. V bližini planine Pecol je bilo nekaj pohodni­kov, več pa smučarjev, ki so se spretno vzpenjali proti snežišču pod Špikom in nato zdrveli v dolino. Pod toplim soncem smo se odpočili, nekaj pojedli in uživali v prelepi belini. Zal prišel je čas za povratek. Zasnežena cesta se je tokrat spremenila v smučarsko progo, paziti smo morali, saj so se smučarji spuščali proti prelazu. Ko smo prišli do parkirišča se je sonce že skrilo za hribom in temperatura se je takoj znižala. Hitro smo se preobuli se vkrcali v kombi in se odpeljali po ovinkasti cesti do doline, kjer smo si v edini odprti gostilni privoščili tipično jed friko s polento.

Kraški rob

V nedeljo, 6. februarja, načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst turo po Kraškem robu, ki je nekakšna na­ravna trdnjava nad slovensko obalo in po Bržaniji. Z avtomobili se bomo pripeljali v Rakitovec, v značilno istr­sko vas v bližini državne meje s Hrva­ško. Skozi vas se bomo po položnem kolovozu vzpenjali v smer Zazida in se pridružili markirani poti, ki nas bo preko skalnega roba privedla na travnat svet porasel s čudovito kraško floro ter z brinjem in šipkom. Na levo se bomo podali Proti Lipniku 804 m, nato pa nadaljevali po travnatih po­bočjih do Goliča 890 m, najvišje točke našega pohoda. Z grebena, kjer nas spremlja od burje skrotovičeno grmi­čevje, valujoče trave in razmetano kamenje, se odpirajo enkratni razgledi na zaistrski Jadran in morje v Trža­škem zalivu na zahodu, na alpski svet in na notranjost slovenskega ozemlja na Slavnik in Učko. Vrnili se bomo do razpotja in se povzpeli še na Kavčič 879 m. Z vrha se bomo spustili proti slovensko hrvaški meji in se po makadamski cesti vrnili v Rakitovec.

Izlet je nezahteven, višinska ra­zlika okoli 600 m, predvidoma je 5 ur hoje. Zbrali se bomo na Črnem Kalu nasproti gostilne ob 9. uri. Ob­vezno spoštovanje vseh varnostnih ukrepov za zajezitev pandemije. Info in prijave na tel. 3452420325 (Mauro)

Vzpon na Kok

Planinski odsek SK Devin prireja v nedeljo, 6. februarja, zimski vzpon na Kok - Monte Cocco (1941 m nv) ali na Lepi Vršič - Cima Bella (1911 m). Izhodiščna točka je Locanda al Camoscio pri Ukvah (1136 m), cilj pa ali Kok ali Lepi Vršič, odločili bodo na sedlu. Kok in Lepi Vršič sta zelo priljubljena vrhova v zimskem času, predvsem za turno smuko. Z vrha se odpre čudovit razgled na 360 stopinj, pogled sega na Stol, špičke Kamniških Alp, Zermulo, Credo d'Alp, Monte Cavallo in Pricot, Sagran, Ojstrnik, Kanin, Viš, Montaž, Julijce.

Pot je lahka, je pa zasnežena in za višinsko razliko 800 so približno 3 ure hoje. Obvezna je zimska oprema: dereze/derezice, krplje, turne smuči ter pohodniške palice s krpljicami za sneg. Kosilo iz nahrbtnika, saj na vrhu ni koče, po sestopu pa je predvi­den topel obrok. Odhod ob 7.30 z osebnimi avtomobili in s kombijem pred picerijo v Devinu. Obvezno je covidno potrdilo in maska Ffp2. In­formacije in prijave na tel. št. 3476139495 (Silvija).

Primorski dnevnik, 03.02.2022
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.