Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 15.07.21

Planinski svet - 15.07.21

SPDT na Snežniku

Napovedovala se je izredno vroča julijska nedelja, a že med potjo, ki se iz Ilirske Bistrice med mogočnimi goz­dovi vzpenja proti Sviščakom, je sku­pino SPDT-jevcev poživil prijeten goski zrak. Pri Planinski koči na Sviščakih so si pohodniki naglo obuli planinski čevlje in se polni zagona pripravili za vzpon na vrh priljubljenega notranj­skega očaka. Obšli so naselje vikendic in že so se vzpenjali po čudovitem bu­kovem gozdu, ki ga krasijo številna stoletna drevesa, nekatera tudi z 2,5 metrskim obsegom. Više, pod sedlom Lom, ko postanejo bukve vse nižje in skrotovičene od dolgotrajnega snega, se je odprl veličasten pogled na vrh Velikega Snežnika s kočo Draga Ka­rolina in na okoliške kraje. Še vzpon med rušjem in že se je pred njimi od­prlo travnato ovršje, ki slovi po bogati in raznoliki flori, saj jo sestavljajo tudi nekatere zelo redke ali samo na Snežniku rastoče rastlinske vrste. Med občudovanjem razkošja flore in ob­veznim fotografiranjem planinskega pelina, nenavadno velikih šopov pla­nik, izrednih primerkov kranjske lilije, raznovrstnih kukavic, preprog mate­rine dušice, rdečih murk, itd., je tržaške planince prijetno presenetilo nenapovedano srečanje z dolgoletno prijateljico Maruško, članico PD iz Kopra. Skupno so se podali na vrh, in ob klepetu uživali čudovit razgled na vse štiri strani neba. Kmalu pa še drugo presenečenje! Kot da bi hotel Snežnik sam združiti prijatelje na svojem vrhu, je prisopihala na vrh skupinica članov Pla­ninskega odseka KD Bazovica iz Reke. Ne­načrtovano in nepri­čakovano srečanje med prijatelji, ki jim je bilo skoraj dve leti onemogočeno vsakr­šno druženje, je bilo izredno doživetje. Kmalu pa so se na nebu pojavili temni oblaki in SPDT-ejevci so se odločili za hiter sestop. Brez proble­mov so prišli do koče na Sviščakih, kjer so se okrepčali. Čez čas so se vrnili tudi prija­telji z Reke, a časa je bilo le še za pozdrav in spominsko sliko, spomin na prijetno , nepričakovano sreča­nje. SPDT-ejevci so se nato odpeljali proti domu, a že po prvem ovinku se je usula ploha, ki so se ji na gori srečno izognili.

SPDG na karavanškem Palcu

Image
SPDG je v nedeljo, 11. julija, uspešno izpeljalo pohod na 2026 metrov visoki Palec, ki se nahaja v osred­njem delu Karavank, severno od Begunjščice, točneje med Zelenjakom in grebenom Na Možeh. Z vrha, na katerem stoji križ, lepo vidimo Begunjščico, Vrtačo, Zelenjak, Na Možeh ter nekoliko stran greben Košute. Sku­pina šestih navdušenih in dobre volje polnih planincev je od Tinčkove koče v Završnici prehodila planinsko pot mimo koče pri izviru Završnice in se skozi dolino Suhega ruševja po 956 mETRIH višinske razlike povzpela na sam vrh zanimive gore.

Vreme je planincem bilo kot naročeno, bujna in raznolika flora pa jih je obdarila z veseljem in nav­dušenjem. Energije in smeha tudi ni manjkalo, kar je udeležencem še po­lepšalo že itak nepozabnih trenutkov nasičen dan.

PD Kobarid vabi v nedeljo na Stol

Planinsko društvo Kobarid odsek Breginj vas vse lepo vabi na pohod za praznik sv. Marjete, zavetnice cerkvice pod Stolom, ki bo v nedeljo 18. julija. Zbor planincev bo pred starim vaškim jedrom v Breginju ob 6. uri. Pohod bo potekal po lepo urejeni planinski poti mimo izvira Bele, in Svete Marjete vse do najvišjega vrha Stola (3 ure hoje), ki je tudi najvišji vrh pogorja Stola ter najdaljši greben v Julijskih Alpah, ki meri kar 34 km. Ob sestopu iz Stola bo sveta maša pri Sv. Marjeti ob 11.00. Po končani maši bo poskrbljeno tudi za pijačo in jedačo pod Sv Marjeto »Na plesišču«. Informa­cije: Igor Baloh: 00386-31792375, Mitja Gruntar 00386-31287685.

Primorski dnevnik, 15.07.2021
PLANINSKI SVET

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.