Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 16.07.20

Primorski dnevnik: Vzpon na goro Pieltinis | Občni zbor SPDG 24. julija | Ne po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko

Vzpon na goro Pieltinis

Iskanje manj poznanih, predvsem pa manj obiskovanih planinskih poti, predstavlja pravi izziv za planince v današnjem času. Na turah, ki ne predpostavljajo osvojitve prestižnih vrhov, lahko tako odkrivamo izredne naravne danosti in kulturne zanimivosti, uživamo ob lepoti narave, pestrosti barv in oblik, ob poslušanju tišine. V tej perspektivi organizira Slovensko planinsko društvo Trst v nedeljo, 19. julija, avtomobilski izlet v Sauris, oziroma v Zahre, kot narečno imenujejo domačini oba zaselka, Zgornji in Spodnji Sauris. Tu namreč živi stara nemška manjšina, domačini se istočasno pogovarjajo v italijanščini, v furlanščini in v nemškem dialektu, bogatem na arhaizmih, na izrazih, ki so bili v rabi še v XIII. stoletju (de zahrar sprohe).

Izhodišče našega izleta bo zaselek Sauris di Sopra, ki se nahaja na nadmorski višini 1394 m. Na začetku je pot speljana po redkem gozdu, v serpentinah se strmo vzpenja do sedla Festons. Tu se odpre pogled na gorski svet, ki obdaja sauriško kotanjo, na obsežne planšarije in na bujno cvetoče travnike. Pot se nadaljuje mimo gore Morgenlait in preko strmih pobočji in cvetočih travnikov na vrh gore Pieltinis (2027 m); to je ozek, zatravljen vrh, ki nudi izredno širok razgled. Sledi spust proti planšariji Pieltinis in sestop po gozdni poti proti Saurisu. Izlet je naporen, predvidenih je 6 ur hoje, premagati je treba 800 m višinske razlike.

Zbirališče ob 6.30 na Opčinah, parkirišče ob krožišču smer Bani. Nujna je pohodniška oprema in pohodniške palice. Kosilo iz nahrbtnika. V nahrbtniku pa ne sme manjkati razkužilo za roke in zaščitna maska. Iz tehničnih razlogov je nujna prijava. Pokličite na tel. številko 040413025 (Marinka).

Občni zbor SPDG 24. julija

Občni zbor Slovenskega planinskega društva v Gorici bo v petek, 24. julija, ob 20. uri v Kulturnem domu v Gorici. Prvi sklic je napovedan ob 19.30. Glavni odbor društva je z odločitvijo prekinil štirimesečno mrtvilo v rednem delovanju, posledico pandemije. Kljub podaljšanju roka za odobritev statutarnih obveznosti, predvsem finančnega poslovanja, je treba čimprej poskrbeti tudi za rešitev nekaterih drugih vprašanj. Na dnevnem redu skupščine je tako tudi obnovitev statutarnih organov, članov glavnega in nadzornega odbora društva. Občni zbor bo na dvorišču Kulturnega doma, v slučaju slabega vremena pa v dvorani ob upoštevanju predpisov glede preprečevanja širjenja koronavirusa.

Ne po Hanzovi poti na Malo Mojstrovko

Planinska zveza Slovenije in PD Jesenice obveščata, da je zelo zahtevna Hanzova pot na Malo Mojstrovko zaradi poškodovanih varoval do nadaljnjega zaprta. Planince prosijo, da dosledno upoštevajo zaporo planinske poti in se nanjo ne podajajo. Drug mogoč pristop na Malo Mojstrovko: zahtevna planinska pot Vršič-Grebenc-Mala Mojstrovka (južni pristop).

Primorski dnevnik, 19.07.2020
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.